Figa plnená vínovým sabayonom

Branislav Križan
šéfkuchár reštaurácie hotela Matyšák v Bratislave, 25. februára 2011
Figa plnená vínovým sabayonom
Foto: Marek Velček
4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

4 ks
2-3 ks
1  dl, Muškát otonel, bobuľový výber
1 dl
 podľa chuti
 na ozdobu
z 1 ks
20 g




Postup

  1. 1

    Figu dôkladne umyjeme, skaramelizujeme na rozpálenom kryštálovom cukre, pridáme pomarančovú šťavu a maslo, čím vznikne macerát, v ktorom krátko „ošľahneme“ figu.

  2. 2

    Figu prekrojíme a naplníme sabayonom: oddelíme žĺtky od bielkov, žĺtky dáme do antikorovej misky, ktorú položíme na hrniec s vodou a vytvoríme vodný kúpeľ.

  3. 3

    Pridáme škoricový cukor a víno a nad parou miešame, kým nevznikne krehká napenená hmota - sabayon, do nej po miernom vychladení pridáme našľahanú smotanu, čím vznikne krém na naplnenie figy. Figu naplníme.

  4. 4

    Náš tip: Podávame pod obráteným pohárom na martini a na vrch pohára môžeme dať ešte krém s karamelovým čipsom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia