Ferdinand - maďarská karamelová bábovka fotorecept
Foto: pusta
V Madarsku je Ferdinand veľmi obľúbený dezert, je obrovdské množstvo receptov na jeho prípravu. Ide o zákusok z kysnutého cesta lahodnej chuti, cesto obsahuje Zobraziť celý popisV Madarsku je Ferdinand veľmi obľúbený dezert, je obrovdské množstvo receptov na jeho prípravu. Ide o zákusok z kysnutého cesta lahodnej chuti, cesto obsahuje margarín, kvasnice, mlieko, vanilkový cukor, cukor, hrozienka, strúhanú citronovú kôru. Pečie sa v rôznych formách, vysypaných kryštáľovým cukrom, takže počas pečenia sa na jeho povrchu vytvára karamel. Vybrala som Ferdinananda - karamelovú bábovku z madarského kuchárskeho webu No Salty . Je to najčastejšie pečený tvar Ferdinanda.
porcií
príprava
na 200/180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
50 g |
|
2 ks |
|
30 g |
|
20 g čerstvé |
|
15 g |
|
100 ml vlažné na kvások |
|
cca 200 -250 ml vlažné |
|
Krém: | |
150 g margarin zmäknutý |
|
130 g |
|
1/2 ks nastrúhaná |
|
Na pokropenie cesta: | |
100 ml studené |
|
80 g |
|
1 ks |
|
50 g /nemusia byť/ |
|
Postup
-
1
Do misy som preosiala múku, zmiešala som ju s cukrom, soľou, vyhlbila som do nej jamku, do nej som rozmrvila droždie, zaliala som ho mliekom, nechala vykysnúť, pridala som pokrájanú heru, žltka a s ostatným mliekom som zarobila mäkšie cesto...
-
2
...a nechala som ho v teple vykysnúť cca 30 minút.
-
3
Bábovkovú formu som vymazala olejom a ...
-
4
...vysypala kryštáľovým cukrom.
-
5
Nstrúhala som si kôru z polovice citrona.
-
6
Do misky som dala zmäknutú Heru, kryštáľový cukor, nastrúhanú citronovú kôru a vymiešala som krém na natretie cesta. Hrozienka som do krému nedala, kto chce, ten môže.
-
7
Vykysnuté cesto som rozvaľkala na pomúčenej doske do tvaru obdlžnika cca na hrúbku 1 cm a...
-
8
Na cesto som natrela pripravený krém a...
-
9
...stočila som ho do závinu, ktorý som...
-
10
...nakrájala cca na 6 cm dlhé valčeky.
-
11
Valčeky som na stojato, nie na tesno, postavila do bábovkovej formy a nechala som ich vo forme ešte 30 minút podkysnúť.
-
12
V pohári som zmiešala kryštáľový cukor, vanilkový cukor s mliekom, ktorým som Ferdinanda v polovici pečenia hojne pokropila, spotrebovala som celú cukrovo-mliečnu zmes.
-
13
Bábovkovú formu s Ferdinandom som vložila piecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov. Po 10 minútach som ho hojne pokropila pripravenou cukrovo-mliečnou zmesou, znížila som teplotu na 180 stupňov a piekla som ešte 10 minút.
-
14
Upečeného Ferdinanda som vybrala z trúby a ihned, ešte za horúca, som ho vyklopila na dosku. Neskôr by sa Ferdinand vplyvom chladnúceho a tuhnúceho karamelu prilepil do formy a nedal by sa vyklopiť, Nechala som ho na doske úplne vychladnúť.
-
15
Vychladnutého Ferdinanda som pokrájala na porcie a podávala.
len by som sa chcela spytat, aka velka je ta forma na babovku (myslim priemer), aby som si vedela prisposobit mnozstva, nech nemam cesto po celej rure, prip. nech z toho nie je palacinka :) Dakujem!
A ešte - Celeblith sa ťa na niečo pýtala, ty si odpovedala len na pol komentáru, zvyšokm si si asi neprečítala (?).
ja som na tom opacne, matika problem nie je, horsie je to vyrobit ;)
u nás sa totiž minula hned v ten deň, ešte teplá :-)
to pre mňa znamená, že na Veľkú noc upečiem hned 2, ak podľa tvojej skúsenosti je na 2. deň ešte lepšia, mäkkučká a chutnejšia ako v deň upečenia.
no toto, tvoj manžel len o nej sníva, odkedy ochutnal :D to ma nesmierne teší :-) som rada, že mu ju upečieš znovu :-)))
dakujem za úžasnú a potešujúcu správu.
mám tu na ten spôsob ako vravíš ty ešte jedného Ferdinanda, ten je pre zmenu s kakaom :-)
pozri ak chceš - tiež veľmi chutný a šťavnatý
skús, ak ťa zaujme :-)
varecha.pravda.sk/recepty/kakaovy-ferdinand-s-karamelom-f...
a poslúchni milého pána manžela a nerozdávaj :DDD aspoň nie všetko :-)
to ja dakujem tebe, si veľmi zlatá :-)