Ferdinand - maďarská karamelová bábovka fotorecept

pusta - fotkapusta, 17. apríla 2011
Ferdinand - maďarská karamelová bábovka (fotorecept)
Foto: pusta

V Madarsku je Ferdinand veľmi obľúbený dezert, je obrovdské množstvo receptov na jeho prípravu. Ide o zákusok z kysnutého cesta lahodnej chuti, cesto obsahuje Zobraziť celý popisV Madarsku je Ferdinand veľmi obľúbený dezert, je obrovdské množstvo receptov na jeho prípravu. Ide o zákusok z kysnutého cesta lahodnej chuti, cesto obsahuje margarín, kvasnice, mlieko, vanilkový cukor, cukor, hrozienka, strúhanú citronovú kôru. Pečie sa v rôznych formách, vysypaných kryštáľovým cukrom, takže počas pečenia sa na jeho povrchu vytvára karamel. Vybrala som Ferdinananda - karamelovú bábovku z madarského kuchárskeho webu No Salty . Je to najčastejšie pečený tvar Ferdinanda.

12
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 200/180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
50 g
2 ks
30 g
20 g čerstvé
15 g
100 ml vlažné na kvások
cca 200 -250  ml vlažné
Krém:
150 g margarin zmäknutý
130 g
1/2 ks nastrúhaná
Na pokropenie cesta:
100 ml studené
80 g
1 ks
50 g /nemusia byť/




Postup

  1. 1

    Do misy som preosiala múku, zmiešala som ju s cukrom, soľou, vyhlbila som do nej jamku, do nej som rozmrvila droždie, zaliala som ho mliekom, nechala vykysnúť, pridala som pokrájanú heru, žltka a s ostatným mliekom som zarobila mäkšie cesto...

    Ferdinand - maďarská karamelová bábovka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...a nechala som ho v teple vykysnúť cca 30 minút.

    Ferdinand - maďarská karamelová bábovka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bábovkovú formu som vymazala olejom a ...

    Ferdinand - maďarská karamelová bábovka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...vysypala kryštáľovým cukrom.

    Ferdinand - maďarská karamelová bábovka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nstrúhala som si kôru z polovice citrona.

    Ferdinand - maďarská karamelová bábovka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do misky som dala zmäknutú Heru, kryštáľový cukor, nastrúhanú citronovú kôru a vymiešala som krém na natretie cesta. Hrozienka som do krému nedala, kto chce, ten môže.

    Ferdinand - maďarská karamelová bábovka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vykysnuté cesto som rozvaľkala na pomúčenej doske do tvaru obdlžnika cca na hrúbku 1 cm a...

    Ferdinand - maďarská karamelová bábovka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na cesto som natrela pripravený krém a...

    Ferdinand - maďarská karamelová bábovka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...stočila som ho do závinu, ktorý som...

    Ferdinand - maďarská karamelová bábovka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...nakrájala cca na 6 cm dlhé valčeky.

    Ferdinand - maďarská karamelová bábovka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Valčeky som na stojato, nie na tesno, postavila do bábovkovej formy a nechala som ich vo forme ešte 30 minút podkysnúť.

    Ferdinand - maďarská karamelová bábovka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    V pohári som zmiešala kryštáľový cukor, vanilkový cukor s mliekom, ktorým som Ferdinanda v polovici pečenia hojne pokropila, spotrebovala som celú cukrovo-mliečnu zmes.

    Ferdinand - maďarská karamelová bábovka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Bábovkovú formu s Ferdinandom som vložila piecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov. Po 10 minútach som ho hojne pokropila pripravenou cukrovo-mliečnou zmesou, znížila som teplotu na 180 stupňov a piekla som ešte 10 minút.

    Ferdinand - maďarská karamelová bábovka (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Upečeného Ferdinanda som vybrala z trúby a ihned, ešte za horúca, som ho vyklopila na dosku. Neskôr by sa Ferdinand vplyvom chladnúceho a tuhnúceho karamelu prilepil do formy a nedal by sa vyklopiť, Nechala som ho na doske úplne vychladnúť.

    Ferdinand - maďarská karamelová bábovka (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Vychladnutého Ferdinanda som pokrájala na porcie a podávala.

    Ferdinand - maďarská karamelová bábovka (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

babidka
taku babovku som este nerobila - velmi sa mi paci ,urcite bude aj mimoriadne chutna:-)))
baboja
Podla tohto super postupu,to snad zvladnem aj ja.Karamel moj syn zboznuje a je to taka zaujimava babovka.Urcite vyskusam.
cica2
zaujimavý postup, ale je krásna a určite aj dobrá!
jerica
Neviem čo je Maďarské na tejto bábovke , robievam aj bez toho aby som to videla niekde u maďara , pritom mám kamarátku Otilku z obce Vlky Maďarku ako remeň, ináč námaha stála za to,pekne si to nafotila:-)
marsis
Moja stará mama ju robievala a hoci je už vyše 50 rokov v nebíčku, stále na tento jej koláčik rada spomínam. Ona však každý kus cesta pootáčala v rozpustenom masle a potom v cukre zmiešanom s mletými orechami, tak jednotlivé kusy vkladala do formy. Namiesto krému dávala aj pravý slivkový lekvár. To bola skvelá pochúťka!
celeblith
Vyzera to skvelo! Je to v mojom velkonocnom plane :)
len by som sa chcela spytat, aka velka je ta forma na babovku (myslim priemer), aby som si vedela prisposobit mnozstva, nech nemam cesto po celej rure, prip. nech z toho nie je palacinka :) Dakujem!
pusta
@elisti čka, už len bola veľmi fajnová, robila som ju poprvýkrát a miláčkovia sa o ňu len tak trhali. to bola len generálka a na Veľkú noc bude veľká premiéra na ich žiadosť a dalšie repete.
pusta
@baboja , zvládneš. ja som ju tiež robila po prvýkrát a fotopostup som zo zdroja nemala k dispozícii. dakujem.
evanaaa
Pusta, to si nemala! To ja nemôžem, akurát sa len kochať tým obrázkom.
A ešte - Celeblith sa ťa na niečo pýtala, ty si odpovedala len na pol komentáru, zvyšokm si si asi neprečítala (?).
pusta
@evanaaa , to mi je naozaj veľmi ľúto. veľmi pekne dakujem za upozornenie k vôli @celeblith , mrzí ma to, práve som varila další gundelov tokáň, pri ktorom bolo treba viac menej stáť a tak mi to asi ušlo. už aj to idem napraviť a odmerať priemer.
pusta
@celeblith , prepáč, že odpovedám až teraz, vysvetlenie je v odpovedi pre @evanaaa. Použila som stredne veľkú formu na bábovku, ktorá je na piškotové cesto zo 6-tich vajec. Rozmery: horný priemer 23 cm, výška 11 cm, obsah zodpovedá na podľa prepočtu receptu na Ferdinanda cca na 1000 g cesta. skús si to prepočítať aj ty, či som sa nepomýlila, v počtoch som slabá. Ešte raz ti dakujem za pochopenie i za pekné hodnotenie. Prajem ti pekné veľkonočné sviatky!
jarunka
Tak takuto babovku som este nerobila ani nevidela. velmi zaujimavy postup. Ulozila som a vyskusam.
pusta
jarunka, odskúšaj, je veľmi dobrá a daj vedieť, ako chutila - a dakujem ti.
celeblith
@pusta dakujem, este som sa do toho nepustila :)
ja som na tom opacne, matika problem nie je, horsie je to vyrobit ;)
pusta
@celeblith , dakujem. s matikou som nikdy nemala problémy, to mi išlo výborne, ale problém som mala s obyčajnými počtami, robila som chybu vo výpočte. vzorce som bez problémov odvodila aj na 2-3 strany. ale dnes si môžem vypomôcť kalkulačkou. takže výpočet cesta bol správny, verím, že bude aj chutiť, ked už je upečené. rozosmiala si ma.
narciska
ja som robila bábovku z piškotového cesta. a bola veľmi chutná. Môžem poskytnúť aj recept.
narciska
kamarátka robila v sobotu túto bábovku a veľmi ju chválila že bola veľmi suprová a fantastická že môže vrelo odporučiť každému kto ju ešte nerobil.
hubarka35
tak túto babovku musim urobit vyzerá moc chutná-a ja pomali priberám na váhe,furt niečo pečiem.....
slavka11
receptik odskusany. Je velmi zaujimavy. Dala som aj hrozienka bolo to super v prvy den a na pocudovanie na dalsi este chutnejsie. Je to vynimocne lebo vacsina receptov je najchutnejsia v den upecenia. Tato babovka je chutna aj v den upecenia ale v dalsie dni ak ostane tak je este lepsia taka makkucka stavnatucka. Robila som ju raz a manzel od vtedy stale o nej sniva nech mu ju urobim opat. Priprava je trosku zdlhavejsia takze to chce viac casu. Ale isto este urobim
pusta
dakujem za všetky milé komentáre.
pusta
@slavka11 , to si ma príjemne prekvapila, že na druhý deň je Ferdinand - madarská karamelová bábovka je ešte lepšia, nevedela som to o tejto bábovke:-)
u nás sa totiž minula hned v ten deň, ešte teplá :-)
to pre mňa znamená, že na Veľkú noc upečiem hned 2, ak podľa tvojej skúsenosti je na 2. deň ešte lepšia, mäkkučká a chutnejšia ako v deň upečenia.
no toto, tvoj manžel len o nej sníva, odkedy ochutnal :D to ma nesmierne teší :-) som rada, že mu ju upečieš znovu :-)))
dakujem za úžasnú a potešujúcu správu.
slavka11
ano fakt bola dobra. Manzel mi doslova povedal nech upeciem dalsiu a nech z nej nikomu nerozdavam aby ostala cela nam. :) A tiez ma napadlo ze kazdu roladku po vonkajsom obvode povalam v oleji a potom v cukre tak sa to lepsie obali a bude to viac karamelovejsie. Mozno potom este skusim aj so skoricou posypat ale to bude druha alternativa nieco ako skoricove hniezdocka v babov.forme. Preliate tym nalevom budu uzasne stavnatucke a vonave. Mnammmm. Alebo prave ma napadlo estonsky kringel takto upiect v babov.forme a preliat ho tym nalevom. V kazdom pripade budem pouzivat aj tento povodny receptik a plus aj inovacie. Vdaka za to ze si to sem pridala. Dozbabovkovania :D
pusta
milá@slavka11 , takých inovačných možností je veru nepreberné množstvo, tiež už roládky namáčam v oleji s cukrom.
mám tu na ten spôsob ako vravíš ty ešte jedného Ferdinanda, ten je pre zmenu s kakaom :-)
pozri ak chceš - tiež veľmi chutný a šťavnatý
skús, ak ťa zaujme :-)
 varecha.pravda.sk/recepty/kakaovy-ferdinand-s-karamelom-f...


a poslúchni milého pána manžela a nerozdávaj :DDD aspoň nie všetko :-)
to ja dakujem tebe, si veľmi zlatá :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia