Fazuľová polievka
Fazuľová polievka

Fazuľová polievka s mätou fotorecept

danja301 - fotkadanja301, 31. júla 2017
Fazuľová polievka s mätou (fotorecept)
Foto: danja301

Táto polievka patrí k tradičným macedónskym jedlám a je dôkazom toho, že z dvoch - troch surovín bez veľkej námahy s minimom financií sa Zobraziť celý popisTáto polievka patrí k tradičným macedónskym jedlám a je dôkazom toho, že z dvoch - troch surovín bez veľkej námahy s minimom financií sa dá vyčariť chutné jedlo. Tie naše staré matere to mali vycibrené k absolútnej dokonalosti, tak po finančnej stránke, ako aj po chuťovej a estetickej. Sú neprekonateľné.....

2
porcie
30 minút
príprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    1 klasický hrnček stredne veľkej fazule dáme do 1,2 l vody. Vodu som merala podľa rýchlovarnej kanvice, preto tá netradičná presnosť. Zámerne dávam dôraz na stredne veľkú, lebo veľká biela fazuľa, ktorú na Slovensku poväčšine dostať, má inú chuť, je príliš sladká. Ja už potom radšej volím tú najmenšiu, keď sa neviem dostať k tej stredne veľkej.

    Fazuľová polievka s mätou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si cibuľu a cesnak. Ja mám takéto miniatúrne bio verzie zo záhradky, ale majú intenzívnu chuť, takže na množstvo, ktoré varíme to stačí. Olúpeme si cibuľu a asi 4 strúčiky cesnaku, nekrájame a v celku ponoríme do hrnca spolu s fazuľou. Cesnak len 4 strúčiky, lebo tie sa dávajú na chuť. V závere dodáme ďalšie, ktoré dajú polievke vôňu.

    Fazuľová polievka s mätou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    To je všetko, čo potrebujeme, posolíme a varíme.

    Fazuľová polievka s mätou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď ju už máme v takejto konzistencii a fazuľa je mäkká, odstavíme ju zo sporáka.

    Fazuľová polievka s mätou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyberieme von cibuľu a cesnak, takto ich popučíme vrátime späť do hrnca. Hrniec na sporák nech pomaličky vrie. Určite sa niekto opýta: ,,A prečo ? Mohla sa nakrájať vopred..." Neviem, reprodukujem recept tak, ako som ho videla robiť žienky tu na juhu :) Do polievky sa môže pridať a takto, ale bez blany spracovať aj paprika, ja som ju nemala po ruke, lebo deň predtým som obrala všetkú v záhrade, urobila lečo a pečené papriky.

    Fazuľová polievka s mätou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravíme si olivový olej, ak nemáte po ruke, môžete kľudne použiť aj obyčajný, ten máme doma stále poruke.

    Fazuľová polievka s mätou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravíme si ho takéto množstvo, vlejeme do džezvy alebo inej malej nádobky, zahrejeme na teplotu, keď nám začína vrieť, pomaličky ho za stáleho miešania vlievame do bublajúcej fazule. Trochu to bude prskať, ale nebojte sa, tak to má správne byť :) Ochutnáme, či je dostatočne slaná a pridáme podľa chuti cesnačik, aby nám polievka pekne voňala.

    Fazuľová polievka s mätou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po 4 minútach vrenia - zámerne som vám to odmerala:) sa nám polievočka s pridaným olejom takto pekne sfarbila a zahustila, olej v nej ani nevidno, ani necítiť, vsiakol do fazule.

    Fazuľová polievka s mätou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pripravíme si sušenú mätu priepornú a primiešame ju do polievky, polievku odstavíme a prikryjeme.

    Fazuľová polievka s mätou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotovo....

    Fazuľová polievka s mätou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Servírujeme podľa chuti, nám mäta v zime vymrzla, tak som vám ju ozdobila listami bazalky a olivou ;) Dobrú chuť...

    Fazuľová polievka s mätou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

katka78
Nedávno som skúšala taliansku s rozmarínom, najbližšie bude táto macedónska s mätou, veľmi sa mi páči, viem, že bude chutiť. Vďaka za recept!
marianne
to vyzerá na fantastickú polievku....dve veci sa chcem spýtať. Toho oleja vyzerá byť tak na 1dl však? a keď dám variť spolu s cesnakom a cibulou aj struk papriky a spolu rozmixujem, tiež nič nepokazím....idem na ňu
marianne
Ďakujem @danja , je dokonalá, nabudúce zmixujem aj pár fazul z nej, dám jej viac..bude moja obľúbená


danja301
@Marianne (15.8.2017 16:41)

Som rada,ze chuti,ak mozem poradit ,ak sa rozhodnes ju este niekedy robit,nechaj ju po vliati oleja trosku viac povriet,az kym nedosiahne mliecnu farbu,bude este lepsia,dakujem za foto a za namahu a cas napisat mi,este raz vdaka.....:)
mijaita
Sice fazole nevyhledavam, ale sním je. Slovenska fazulovica mi chutna, kdyz se k ni nekde na Slovensku dostanu. Tahle mi ucarovala tou matou. Tu me naucila @Cesminaz a je to delikatesa. Me samotnou by to nikdy nenapadlo, dat do polevky matu. A tak neni vylouceno, ze jednou i tuhle fazulovicu uvarim! A treba i s kysanou smetanou? :-)
danja301
@Mijaita (15.8.2017 18:43)

Skutocne je uz publikovana?hladala som ju,aby som sa neopakovala,lebo sa snazim pridavat recepty,ktore su na Slovensku nezname,ak vsak niekoho zaujala,kto ju nepozna,bude mi potesenim,ak ju vyskusa a zachuti:)
mijaita
@Danja ja jsem se spatne vyjadrila. Mela jsem na mysli matu do polevky, ze jsem se naucila pouzivat v polevkach od @Cesminaz Tvoje polevka je pro me novinkou a uz jsem recept i kamoskam co na Varese nejsou, preposlala :-)
danja301
@Mijaita (15.8.2017 23:32)

Tak to áno:) , v každom prípade pozdravujem , prajem vydarený kulinársky deň a dobrú chuť:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia