Fazuľová polievka s mätou fotorecept
Foto: danja301
Táto polievka patrí k tradičným macedónskym jedlám a je dôkazom toho, že z dvoch - troch surovín bez veľkej námahy s minimom financií sa Zobraziť celý popisTáto polievka patrí k tradičným macedónskym jedlám a je dôkazom toho, že z dvoch - troch surovín bez veľkej námahy s minimom financií sa dá vyčariť chutné jedlo. Tie naše staré matere to mali vycibrené k absolútnej dokonalosti, tak po finančnej stránke, ako aj po chuťovej a estetickej. Sú neprekonateľné.....
porcie
príprava
Postup
-
1
1 klasický hrnček stredne veľkej fazule dáme do 1,2 l vody. Vodu som merala podľa rýchlovarnej kanvice, preto tá netradičná presnosť. Zámerne dávam dôraz na stredne veľkú, lebo veľká biela fazuľa, ktorú na Slovensku poväčšine dostať, má inú chuť, je príliš sladká. Ja už potom radšej volím tú najmenšiu, keď sa neviem dostať k tej stredne veľkej.
-
2
Pripravíme si cibuľu a cesnak. Ja mám takéto miniatúrne bio verzie zo záhradky, ale majú intenzívnu chuť, takže na množstvo, ktoré varíme to stačí. Olúpeme si cibuľu a asi 4 strúčiky cesnaku, nekrájame a v celku ponoríme do hrnca spolu s fazuľou. Cesnak len 4 strúčiky, lebo tie sa dávajú na chuť. V závere dodáme ďalšie, ktoré dajú polievke vôňu.
-
3
To je všetko, čo potrebujeme, posolíme a varíme.
-
4
Keď ju už máme v takejto konzistencii a fazuľa je mäkká, odstavíme ju zo sporáka.
-
5
Vyberieme von cibuľu a cesnak, takto ich popučíme vrátime späť do hrnca. Hrniec na sporák nech pomaličky vrie. Určite sa niekto opýta: ,,A prečo ? Mohla sa nakrájať vopred..." Neviem, reprodukujem recept tak, ako som ho videla robiť žienky tu na juhu :) Do polievky sa môže pridať a takto, ale bez blany spracovať aj paprika, ja som ju nemala po ruke, lebo deň predtým som obrala všetkú v záhrade, urobila lečo a pečené papriky.
-
6
Pripravíme si olivový olej, ak nemáte po ruke, môžete kľudne použiť aj obyčajný, ten máme doma stále poruke.
-
7
Pripravíme si ho takéto množstvo, vlejeme do džezvy alebo inej malej nádobky, zahrejeme na teplotu, keď nám začína vrieť, pomaličky ho za stáleho miešania vlievame do bublajúcej fazule. Trochu to bude prskať, ale nebojte sa, tak to má správne byť :) Ochutnáme, či je dostatočne slaná a pridáme podľa chuti cesnačik, aby nám polievka pekne voňala.
-
8
Po 4 minútach vrenia - zámerne som vám to odmerala:) sa nám polievočka s pridaným olejom takto pekne sfarbila a zahustila, olej v nej ani nevidno, ani necítiť, vsiakol do fazule.
-
9
Pripravíme si sušenú mätu priepornú a primiešame ju do polievky, polievku odstavíme a prikryjeme.
-
10
Hotovo....
-
11
Servírujeme podľa chuti, nám mäta v zime vymrzla, tak som vám ju ozdobila listami bazalky a olivou ;) Dobrú chuť...
Som rada,ze chuti,ak mozem poradit ,ak sa rozhodnes ju este niekedy robit,nechaj ju po vliati oleja trosku viac povriet,az kym nedosiahne mliecnu farbu,bude este lepsia,dakujem za foto a za namahu a cas napisat mi,este raz vdaka.....:)
Skutocne je uz publikovana?hladala som ju,aby som sa neopakovala,lebo sa snazim pridavat recepty,ktore su na Slovensku nezname,ak vsak niekoho zaujala,kto ju nepozna,bude mi potesenim,ak ju vyskusa a zachuti:)
Tak to áno:) , v každom prípade pozdravujem , prajem vydarený kulinársky deň a dobrú chuť:)
Ďakujem 🫶