Foto: babkamt
na 180/220 °C
Postup
-
1
Očistila som jednu mrkvu, cibuľu a 6 strúčikov cesnaku. Mladú cuketu som len umyla, nešúpala som ju.
-
2
Kúpila som kilogram mletého bravčového pliecka. Staršie pečivo som pokropila vodou, nechala som ho chvíľu odstáť. Prebytočnú vodu som z pečiva vytlačila.
-
3
K mäsu som nastrúhala polovicu mrky,
-
4
posekala som petržlenovú vňať, pretlačený cesnak a nadrobno nakrájanú cibuľu.
-
5
pridala som vajíčka a na slížiky nastrúhanú jednu polovičku cukety. Mäso som osolila, okorenila mletým čiernym korením, nastrúhala som trochu muškátového orecha , z jednej cibule som nakrájala cíbiky a dobre som masu spolu premiešala.
-
6
Jedno väčšie igelitové vrecko som si upravila tak, že som jednu stranu a spodok vrecka rozstrihla. Rozprestrela som ho na kuchynskú linku. Na vrecko som rovnomerne rozložila ochutené mäso. Do stredu som uložila plátky údeného syra, zvyšnú cuketu som nakrájala na hranolky spolu mrkou a čerstvú červenú papriku na pásiky a pridala zopár cibuľových cíbikov.
-
7
Plech som si trochu vymastila domácou bravčovou masťou. Mäso som zrolovala, konce som stlačila a šišku preniesla do pripraveného pekáča pomocou igelitového vrecka - to som po prenesení vyhodila. Vlhkou rukou som mäso ešte na plechu uhladila. Povrch som natrela 2 čl horčice.
-
8
Piekla som ju na 180 °C asi 40 minút za občasného podlievania, potom som zvýšila teplotu na 220 a ešte som ju 10 minút piekla, aby dostala peknú farbu.
-
9
Ako prílohu som robila zemiaky na dusenej cibuľke s mletou paprikou.
-
10
Upečená v reze.
-
11
Z čínskej kapusty som spravila šalát.
*****
@katka78 tiež sa mi to stáva, že pri pohľade na jedlo mi tečú slinky a hneď by som si prisadla k stolu:-)
@klukodvody vážim si tvoju pochvalu. Pochvala od odborníka ako si ty ma vždy poteší. O šťavnatosť sa postarala cuketa spolu s mrkvou.Ďakujem za uloženie do kk a udelenie plného počtu hviezdičiek:-) Ešte mám na teba jednu otázku. Prečo pečená fašírka vcelku zvykne pri pečení prasknúť? Vieš nám poradiť, čo robiť, aby sme tomu predišli? Ďakujem vopred za odpoveď.
@klukodvody vnukol si mi nápad na tie malé šišky. Chováme prepeličky. Bolo by to pekné v reze s vajíčkami od prepeličky. Vážim si to od teba, že si ochotný hneď poradiť a nevyvyšuješ sa nad babami od "plotny" :-) Pekný večer ti prajem.
Zaujimavy a pekny recept.Fasirka vyzera ukazkovo a chutovo musi byt fantazia.!
No a @tassiedevil ma vlastne pravdu,kedze mlete balene maso kupovane v hypermarketoch moze obsahovat stopy soli ako konzervanta, totizto zakon o potravinach mu to umoznuje.Ked sa do mleteho masa pridaju nejake farbiva, antioxidanty, rozne formy bielkovin atd.je to uz potom kazdopadne polotovar.Samozrejme najlepsie je, ked si mlete maso zakupime priamo v predajni na maso, kde clovek vidi, ze z coho to jeho mlete maso vznikne.Zelam vam pekny vecer.
Fasirka ti praskne pravdepodobne preto,ze v premiesanom mletom mase je vela vzduchu.Ja robievam sekanu(fasirku v celku)pomocou slahaca s hakmy a dielo miesim zo 5 minut.Tymto sposobom sa zmes masa dokonale spoji a vytlaci zo seba vzduch.Ked sa ti chce tak sa pozri prosim k mojej sekanej.Dalsi problem moze spocivat v tom, ze je dielo suche.Pozdravujem.
A este by si mohol pridat zoznam toho tyzdenneho poledniho menu a my si vyberieme, ktore recepty by sme este chceli :-)
To je ale pekna fuska varit denne 80 porcii. Dobre, Ty si Profik. Ale aj tak.
A určite to neberiem ako poučovanie, ja som práve rada, keď sa tu skúsení kuchári/kuchárky podelia o svoje skúsenosti, alebo ako sa teraz hovorí know-how :-)
Tak ako pises..tym placanim vlastne vytlacas z masa vzduch.Prepac, mozno si ma zle pochopil, ale nemam robot, len rucny mixer s hnietacimi hakmy.
Samozrejme,ze sa to da vymiesit aj rucne.Daakujem za uzitocne rady a maj sa pekne.
@katka78 mám rôzne kuchárske knihy. Našla som v nich aj pomenovanie Škótske vajcia.
@mariadra teší ma, že si recept ukladáš.
@klukodvody obdivujem ťa, že to všetko hravo zvládaš. Toľko porcií navariť a večer máš ešte dosť pary a ideš na Varechu. Nech ti to dlho vydrží.
@evusik mnohým sa nám zídu rady od odborníkov. Ďakujem za pristavenie.
@izabella929 ešte sa nájdu tu na Vareche aj slušní ľudia, čo sa nevyvyšujú nad druhých, ale ochotne poradia, za čo im patrí moje veľké ďakujem.
Aj ja som robila podobne minuly tyzden, tiez na tom roztrihnutom sáčku, al na spodok pekaca som dala peciaci paier, aby som nemusela tak velmi drhnuť pekáč.
Ale ja som do ml. masa zamiesala len 1 smotanu na varenie 12% Zott a po niekolkohodinovom postátí so solou a ml. korenim som na placku z masa dala syr, sunku a potom prazenicu a mrkvu s brokolicou (kvoli fareb. mozaike). Do ml. masa nejde ani vajce, len ta smotana (povodny recept je slahac. smotana, ale mala som doma len smotanu na varenie a stacilo), korenie a sol.
Ukladám Tvoj recept do KK , páči sa mi.
ale
furt mi vytečie veľa šťavy z fašírky (pečiem v skle tak vidím) - neviete poradiť prečo?