Fašírka pečená vcelku fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 7. mája 2015
Fašírka pečená vcelku (fotorecept)
Foto: babkamt
40/ 10 minút
na 180/220 °C

Suroviny

1 kg
2 ks
1 ks
6 strúčiky
2 ks
1 ks
1 ks
100 g
1,5 čl
1 čl
troška
1 ks
2 čl




Postup

  1. 1

    Očistila som jednu mrkvu, cibuľu a 6 strúčikov cesnaku. Mladú cuketu som len umyla, nešúpala som ju.

    Fašírka pečená vcelku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kúpila som kilogram mletého bravčového pliecka. Staršie pečivo som pokropila vodou, nechala som ho chvíľu odstáť. Prebytočnú vodu som z pečiva vytlačila.

    Fašírka pečená vcelku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K mäsu som nastrúhala polovicu mrky,

    Fašírka pečená vcelku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    posekala som petržlenovú vňať, pretlačený cesnak a nadrobno nakrájanú cibuľu.

    Fašírka pečená vcelku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridala som vajíčka a na slížiky nastrúhanú jednu polovičku cukety. Mäso som osolila, okorenila mletým čiernym korením, nastrúhala som trochu muškátového orecha , z jednej cibule som nakrájala cíbiky a dobre som masu spolu premiešala.

    Fašírka pečená vcelku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jedno väčšie igelitové vrecko som si upravila tak, že som jednu stranu a spodok vrecka rozstrihla. Rozprestrela som ho na kuchynskú linku. Na vrecko som rovnomerne rozložila ochutené mäso. Do stredu som uložila plátky údeného syra, zvyšnú cuketu som nakrájala na hranolky spolu mrkou a čerstvú červenú papriku na pásiky a pridala zopár cibuľových cíbikov.

    Fašírka pečená vcelku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plech som si trochu vymastila domácou bravčovou masťou. Mäso som zrolovala, konce som stlačila a šišku preniesla do pripraveného pekáča pomocou igelitového vrecka - to som po prenesení vyhodila. Vlhkou rukou som mäso ešte na plechu uhladila. Povrch som natrela 2 čl horčice.

    Fašírka pečená vcelku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Piekla som ju na 180 °C asi 40 minút za občasného podlievania, potom som zvýšila teplotu na 220 a ešte som ju 10 minút piekla, aby dostala peknú farbu.

    Fašírka pečená vcelku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ako prílohu som robila zemiaky na dusenej cibuľke s mletou paprikou.

    Fašírka pečená vcelku (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Upečená v reze.

    Fašírka pečená vcelku (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Z čínskej kapusty som spravila šalát.

    Fašírka pečená vcelku (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Krásna fašírka :-). Prečo sa mne vždy navrchu praske, už som skúšala aj radu, že potrieť šľahačkovou smotanou, vtedy sa nepraskne, a praskla aj tak.
katka78
Joj, či by som si len z nej kúsoček dala.. hneď som hladná zostala ako ju vidím. Vyzerá dobre, šťavnato už na pohľad. Aj zemiačky a šalát. Pekne.
klukodvody
No ano tohle je sekaná jak má vypadat .K té mohu směle přidat krásná sekaná .@Babkamt umím různé druhy sekané ,ale Tvoje mně oslovila svou barevností a tím jak je už napohled šťavnatá a už jen pro inspiraci a osvěžení paměti dávám do k.k. a přidávám ***** .
tassiedevil
takto si aj predstavujem fašírku, či už so zeleninou alebo vajíčkami v strede...:) mleté mäso nekupujem, lebo dávajú doňho konzervanty, mleté mäso sa rýchle kazí a tak by im to na pultoch dlho nevydržalo.. neviem, ako u vás?
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@tassiedevil , u nás u mäsiara (malá predajňa) melú mäso keď mäsiar rozporcuje polovičky a cez otvorené dvere vidíš ako to mäso melú a porcujú a hneď vykladajú čerstvé do predajne, nebála by som sa nepridávajú do neho nič, ale to mleté vo veľkopredajniach by som nekúpila
klukodvody
@tassiedevil u nás je to lepší tady hned píši ,že to ani není mleté maso .Tam je napsáno něco ,co si nepamatuji ,protože to nekupuji ,radši maso a doma umlít a vím co tam dávám a ani u řezníka nechci ,protože nevím co mu v tom vlčku zůstalo .No je to trochu jiná sekaná než ta selská od šéfkuchaře .Tohle hodnotím rád .
pusta1
@babkamt - milá Mirka, už na pohľad veľmi šťavnatá,skvele ochutená, c farebne krásna fašírka vcelku s krásne vypečeným povrchom bez prasknutia, výborný postup s lákavými fotkami :-)
*****
babkamt
@dr ďakujem za pochvalu. Ja som ju natrela horčicou. No viem, že niekto ju natrie pred pečením bielkom. Moja tentokrát nepraskla, ale neviem ti povedať prečo. Máme tu odborníkov, hádam nám poradia.
@katka78 tiež sa mi to stáva, že pri pohľade na jedlo mi tečú slinky a hneď by som si prisadla k stolu:-)
@klukodvody vážim si tvoju pochvalu. Pochvala od odborníka ako si ty ma vždy poteší. O šťavnatosť sa postarala cuketa spolu s mrkvou.Ďakujem za uloženie do kk a udelenie plného počtu hviezdičiek:-) Ešte mám na teba jednu otázku. Prečo pečená fašírka vcelku zvykne pri pečení prasknúť? Vieš nám poradiť, čo robiť, aby sme tomu predišli? Ďakujem vopred za odpoveď.
babkamt
@tassiedevil ďakujem za pristavenie pri mojom recepte a za pochvalu. Naozaj si ju cením. No a k tomu mletému mäsu. Tiež si myslím, že najlepšie mleté mäso je to, čo si sám doma pomelieš. No ak ťa súri čas a zdravotné problémy, občas človek siahne aj po tom, čo predávajú v obchode. V okolí máme dvoch mäsiarov, ktorí ti pred tebou pomelú kúpené mäso.
annan
Aj ja si ukladám do KK,až sa mi zbiehajú slinky.
klukodvody
@babkamt já to zkusím poradit ,mně to bezpečně funguje a třeba se mnou nebude někdo souhlasit ,ale tu radu jsem dostal od kuchařky s kterou jsem kdysi dávno dělal .Ty jsi tam byla skoro dokonale s tou vodou .Když z toho pečiva tu vodu nevytlačíš ,a zamícháš to těsto na sekanou vodou místo mléka a do pečiva ,tak ta vod se během pečení odpařuje a nepraská .Navíc začínám péct podlité vodou a pod druhým pekáčem no pod znamená přiklopené a teprve potom dopékám odkryté a přelévám tím výpekem .Ty jsi tomu pomohla ,že jsi sekanou potřela tou vodou .Potom je ještě jedna varianta ,že celé to těsto na sekanou mícháš s vodou a moukou na utažení ale to je jiná sekaná na jiné použití .Ještě jedna věc ,když dělám šišky sekané ,tak je formuji namočenýma rukama ,nemám je moc husté ,naskládám do pekáče a hranou ruky navrchu trochu promáčknu a dám tam proužek slaniny a při přelévání tam pomalu stéká to čím přelévám .Snad to stačí a když ne ,tak potom přidám sekanou s fotopostupem .Neměla by prasknout .
klukodvody
Jo a dělám je kratší ,ne podél pekáče ,ale napříč ,tak tam mám čtyři menší šišky .
1x brcko
babkamt
@annan ďakujem za uloženie do kk, to znamená, že sa ti moje jedlo pozdáva:-) To s tými slinkami sa stáva aj mne:-)
babkamt
@klukodvody v prvom rade ti ďakujem za promtnú a fundovanú odpoveď. Pýtala som sa hlavne kvôli @dr , tá písala, že jej vždy praskne. Dúfam, že jej neunikne tvoj komentár. Mäso som tiež podliala pred pečením asi 50 ml vody. Myslím si, že aj tá cuketa zvlhčila mäso. Ten prúžok slaninky položený navrchu sa mi páči.
babkamt
@klukodvody nabudúce spravím podľa tvojej rady menšie šišky:-) Ak si si všimol, na prvom obrázku som mala pripravenú aj brokolicu. Kúpila som ju s tým, že ju v tomto recepte použijem. Mala som ale obavy, že sa mi bude roláda zle rolovať.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@babkamt , @klukodvody , neunikla mi rada ako predísť prasknutiu fašírky, skúsim, uvidím a hlavne ďakujem za radu :-)
klukodvody
@babkamt to je právě takové kousky větší se do toho vtlačí ,třeba vajíčka natvrdo a pak to tak jak jsemTi psal vlastně tvaruješ v ruce namočené ve vodě a nejdřív si uplácáš kulatější a pak v ruce vytvaruješ šišku a ještě v pekáči dotvaruješ .
babkamt
@dr som rada, že si si všimla rady od @klukodvody .
@klukodvody vnukol si mi nápad na tie malé šišky. Chováme prepeličky. Bolo by to pekné v reze s vajíčkami od prepeličky. Vážim si to od teba, že si ochotný hneď poradiť a nevyvyšuješ sa nad babami od "plotny" :-) Pekný večer ti prajem.
zolik
dlhsie so zvazovala, ci si tuto fasirku ulozim. vzdy mi praskne. ale s tolkymi dobre mienenymi radami si recept ukladam a dam jej a aj sebe este jednu sancu :-) zdravim vespolek
babkamt
ak tú šancu naozaj využiješ, ozvi sa. Som zvedavá, či pukne:-)
mesiar50
@babkamt
Zaujimavy a pekny recept.Fasirka vyzera ukazkovo a chutovo musi byt fantazia.!
No a @tassiedevil ma vlastne pravdu,kedze mlete balene maso kupovane v hypermarketoch moze obsahovat stopy soli ako konzervanta, totizto zakon o potravinach mu to umoznuje.Ked sa do mleteho masa pridaju nejake farbiva, antioxidanty, rozne formy bielkovin atd.je to uz potom kazdopadne polotovar.Samozrejme najlepsie je, ked si mlete maso zakupime priamo v predajni na maso, kde clovek vidi, ze z coho to jeho mlete maso vznikne.Zelam vam pekny vecer.
klukodvody
@katka78 jen na řezu to vypadá stejně ,ale je to něco jiného .Jen pro zajímavost se tomu říká "Werichovy koule" ,"Pštrosí vejce a samozřejmě Skotská vejce .Ten rozdíl spočívá hlavně v tom ,že se ta Skotská vejce smaží ,takže je to vlastně smažený mletý řízek plněný vejcem .Tím nechci poučovat ,jen vysvětlit rozdíl .
mesiar50
@dr
Fasirka ti praskne pravdepodobne preto,ze v premiesanom mletom mase je vela vzduchu.Ja robievam sekanu(fasirku v celku)pomocou slahaca s hakmy a dielo miesim zo 5 minut.Tymto sposobom sa zmes masa dokonale spoji a vytlaci zo seba vzduch.Ked sa ti chce tak sa pozri prosim k mojej sekanej.Dalsi problem moze spocivat v tom, ze je dielo suche.Pozdravujem.
klukodvody
Kolegyňky moje milé pokud budete chtít ,tak za týden jdu vařit celý týden polední menu pro asi 80 lidí ,tak tam zařadím sekanou ,a manželka mně nafotí i postup .Komplet i s tím jak je udělat v ruce .
zolik
@klukodvody - to je excellentny napad.
A este by si mohol pridat zoznam toho tyzdenneho poledniho menu a my si vyberieme, ktore recepty by sme este chceli :-)
klukodvody
@mesiar50 ano i to je pravda a já pak tu sekanou v ruce prakticky tím jak ji plácám ,přehazuji ,manželka říká pohlavkuji vytvaruji a ten vzduch vytlačím .Dělám ji i ze 6 kg jen v ruce .Samozřejmě robot je paráda .
klukodvody
No určitě tam bude bulgur ,možná dvakrát jednou na sladko no a jasně brynzové halušky ,ty si vyžádali ale ty nepřidám na stránky tam ,kde jsou doma .No dám vědět .
zolik
@klukodvody Dakujem, uz sa tesim a uz som zvedava na to Tvoje menicko.
To je ale pekna fuska varit denne 80 porcii. Dobre, Ty si Profik. Ale aj tak.
katka78
@klukodvody ja som to myslela skôr tak, že tá kombinácia mleté mäso s uvareným vajíčkom vovnútri bude chutná, že aj škótske vajcia sa tak robia, tá kombinácia funguje/pasuje.
A určite to neberiem ako poučovanie, ja som práve rada, keď sa tu skúsení kuchári/kuchárky podelia o svoje skúsenosti, alebo ako sa teraz hovorí know-how :-)
mesiar50
@klukodvody
Tak ako pises..tym placanim vlastne vytlacas z masa vzduch.Prepac, mozno si ma zle pochopil, ale nemam robot, len rucny mixer s hnietacimi hakmy.
Samozrejme,ze sa to da vymiesit aj rucne.Daakujem za uzitocne rady a maj sa pekne.
mariadra
Tak toto ukladám do KK. Vyzerá fantasticky a určite aj tak chutí.
klukodvody
@mesiar50 já strašně rád vařím a ještě radši se o jídle bavím a na rozdíl od jiných se pořád rád učím nové věci .No toho robota jsem si myslel podle Tvé profese a co se týká masa bedlivě sleduji co píšeš protože to máš v malíčku .@katka78 já nechtěl zpochybnit co jsi napsala jen vysvětlit aby nedošlo k omylu ,ona i ta chuť je při tom jiná ,je to prostě smažené a jsem rád ,že to nebereš jako nějaké poučování ,to bych nerad .@zolik no není to tak hrozné ,jsou to hotovky a jen dvě jídla na výběr a k tomu samozřejmě pro lidi kteří nechtějí hotovky ,tak nějaké minutky .Bylo hůř v Německu jsme ve dvou s manželkou dělali až 300 minutek za večer .Ale od sekané jsme někde úplně jinde .Moc píši jinak bych řekl moc mluvím .
babkamt
@klukodvody presne tak ako píšeš, tvarujem aj napríklad zemiakové plnené guľky. Akurát, že pri nich si nenavlhčím ruky. No aj tie plnené s vajcami sa môžu piecť v rúre.
@katka78 mám rôzne kuchárske knihy. Našla som v nich aj pomenovanie Škótske vajcia.
babkamt
@mesiar50 srdečne ti ďakujem za pochvalu. Naozaj ma potešila. Na čiernej vode máme Tesco. Tam je súkromný mäsiar. Vyberiem si mäso, odváži mi ho a ak ja vidím, ako mi ho pomelie. Ja si tvoje dobré rady dobre vštepím do mojej hlavičky. Keď niečo robím a ty si nás poučil, ako sa to správne robí, tak mi v hlave svitne. Odteraz budem mäso viac miesiť. Pamätám sa, že aj pri zabíjačke mäsiar na klobásky dlho premiešaval mäso.
@mariadra teší ma, že si recept ukladáš.
@klukodvody obdivujem ťa, že to všetko hravo zvládaš. Toľko porcií navariť a večer máš ešte dosť pary a ideš na Varechu. Nech ti to dlho vydrží.
terinka55
Dobre a chutne si navarila. Tvoja fašírka vyzerá prudko jedlá, aj zemiačiky vyzerajú lákavo :-)
tiginko
súhlasím s tým, že voda v mäse pomôže proti prasknutiu, tiež som sa tak naučila od niekoho v telke. Keď sa pridá troška studenej vody a poriadne sa masa prepracuje, prasknúť by nemala. Vodu ti zrejme nahradila šťavnatá mrkva @babkamt preto sa ti podarila taká pekná. Tak ako hovorí @klukodvody , prasknutie spôsobuje suchosť masy. Zaujímavá kombinácia s tou zeleninou, páči sa mi
izabella929
@babkamt ,nebudem opakovať, čo tu už popísali predomnou...tvoj recept si právom zaslúži chválu..)veľmi hodnotné čítanie komentárov...
babkamt
@tiginko som rada, že sa pod mojim receptom rozbehla poučná debata. Človek sa učí do smrti. Teraz už viem, že mám pridať aj trochu vody a dobre prepracovať. Súhlasím s tebou, že za dobrý výsledok má svoj podiel trochu strúhanej mrkvy a cukety. Tie mäsko pekne zvlhčili. Ďakujem, že si sa s nami podelila o tvoje skúsenosti.
@izabella929 ešte sa nájdu tu na Vareche aj slušní ľudia, čo sa nevyvyšujú nad druhých, ale ochotne poradia, za čo im patrí moje veľké ďakujem.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ďakujem za rady, oplatí sa opýtať :-).
dandika1
@babkamt navodila si svojim RCP chute ,zaujala ma Tvoja fasirka hned v nedelu vyskusam,paci sa mi 5***** aKK ((ale cast maska odoberiem a urobim klasiku , aby boli aj chlapi spokojny verim,ze neodolaju ani tej mojej zo zeleninkou. Vdaka a pekny vikend:-)))
2010
@babkamt , da sa aj tak ze sa na hruby pomasteny alobal nalozi maso a plnka a zroluje sa na pevno do alobalu. Na koniec sa alobal rozstrihne a da sa este zapiect s glazurou, v tejto uprave vhodne aj na oslavu - aj ked za malo penazi.


babkamt
@2010 zdravím ťa, ďakujem za priloženú fotku. Nápad s pečení v alobale sa mi páči. Tvoja sekaná vyzerá úžasne. Tiež si ju plnil zeleninou. Ak dobre vidím je v nej hrášok, mrkva. Dá sa jesť teplá aj studená. Akou glazúrou si ju potieral?
marienka44
pekný recept a kavlitné foto. Gratulujem.
Aj ja som robila podobne minuly tyzden, tiez na tom roztrihnutom sáčku, al na spodok pekaca som dala peciaci paier, aby som nemusela tak velmi drhnuť pekáč.
Ale ja som do ml. masa zamiesala len 1 smotanu na varenie 12% Zott a po niekolkohodinovom postátí so solou a ml. korenim som na placku z masa dala syr, sunku a potom prazenicu a mrkvu s brokolicou (kvoli fareb. mozaike). Do ml. masa nejde ani vajce, len ta smotana (povodny recept je slahac. smotana, ale mala som doma len smotanu na varenie a stacilo), korenie a sol.
Ukladám Tvoj recept do KK , páči sa mi.
babkamt
@marienka44 vďaka za pochvalu. No ty si sem pridala pre mňa nový recept. Ak sa lepšie pozrieš na prvú fotku, tiež som mala pripravenú aj brokolicu, no napokon som ju nepoužila. Páči sa mi tvoja plnka. V reze si ju musela mať pekne farebnú. Najbližšie skúsim bez vajíčka a so šľahačkou zarobiť fašírku. Ďakujem za uloženie receptu do kk.
grula
ja zvyknem pod fašírku dať slaninovú kožku - mastným dole a na vrch fašírky plátky slaniny (ako tu už niekto písal)
ale
furt mi vytečie veľa šťavy z fašírky (pečiem v skle tak vidím) - neviete poradiť prečo?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia