Cukrová poleva
Farebná cukrová poleva a podrobný návod na zdobenie medovníkov (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
Sviatočnému pečivu kraľujú tradičné medovníčky, ktoré sú najkrajšie ozdobené cukrovou polevou.* Farby na polevu
odporúčame používať gélové. Stačí ich bez riedenia dôkladne vmiešať priamo do polevy.
Postup
- Bielky rozbijeme do misky a potom ich lyžicou prenesieme do misy na šľahanie tak, aby sme ich zbavili takzvaných „pútok“.
- Práškový cukor musí byť úplne jemný a bez hrudiek. K bielkom ho poctivo preosejeme cez jemné čajové sitko.
- Citrónová šťava polevu dochutí aj zriedi. Preto najskôr pridáme k cukru a k bielkom 1 ČL, potom podľa potreby pridáme ďalšiu.
- Na šľahanie musíme mať výkonný šľahač. Bielky s cukrom a s citrónovou šťavou šľaháme na plný výkon dovtedy, kým bielky zhustnú na sneh.
- Škrob po lyžičkách preosievame a zašľahávame do bielkového snehu. Poleva je správne hustá, keď po vytiahnutí šľahača drží špičky.
- Bielu polevu najjednoduchšie zafarbíme, keď ju rozdelíme do menších mikroténových vrecúšok, do každého potom pridáme pár kvapiek gélového potravinárskeho farbiva a vo vrecúšku stláčaním premiešame.
- Na polevy sú vhodné jemné mikroténové vrecúška. Po naplnení a zafarbení polevy sa uzatvoria pomocou uzlíka a dobre sa držia.
- Zdobenie začíname tým, že ostrými nožničkami odstrihneme malý kúsok vrecúška. Potom maľujeme ornamenty a obrysy farebných plôch. Polevu, ktorú používame na kreslenie okrajov plôch pred vyfarbovaním, musíme pred vyfarbovaním plôch nechať trochu stuhnúť.
- Na vyfarbenie plôch potrebujeme trochu redšiu polevu. Nariedime ju kvapkami citrónovej šťavy alebo vody. Polevu vo vnútri plochy opatrne roztierame čistým štetcom. Ozdobené medovníčky necháme dôkladne zaschnúť.