Famózne medovníčky

zizaster - bez fotkyzizaster, 15. decembra 2014
Famózne medovníčky
Foto: zizaster

Tento rok som sa rozhodla nájsť recept na medovníky,ktorý by obsahoval veľa medu,málo cukru,bol bez tuku,boli by pekné a chutné. Vyskúšala som viacero,ani jeden ma nedostal ako tento. Je s ním síce možno viac práce,no výsledok je super.

120 minút
príprava
8 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
275 g
3 ks
10 g
20 g
250 ml
1250 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto sa robí dva dni,plus musí ešte stáť,ale do prípravy dám len čistý čas bez čakania . Deň prvý začína tak,že si odvážime 500g medu a ten necháme zovrieť. Kým chladne,odvážime si múku. Množstvo je orientačné,pretože cesto v konečnom dôsledku prijme možno viac,možno menej múky,záleží od medu,vajec a samotnej múky. Odvážime si teda písaných 1250g a uvidíme,či bude treba viac alebo menej. Do horúceho,ale nie vriaceho medu začneme varechou zapracovávať múku až pokiaľ nedostaneme cesto,ktoré sa dá ešte dobre zamiešať,ale už je tuhé. Ja som použila časť hladkej špaldovej múky a klasickú bielu T650. Odložíme na noc odpočívať.

  2. 2

    Na druhý deň začneme karamelom. 50g cukru upálime na karamel. Keď už máme pekne tmavý karamel,pridáme asi pol deci-deci vody a dáme schladiť. Zatiaľ si oddelíme žĺtka od bielka a zvyšok cukru (225g) vymiešame so žĺtkami. Pridáme sódu,korenie a zvyšnú vodu.

  3. 3

    Dostaneme redšiu hmotu,ktorú si vyklopíme na pracovnú dosku,na ktorú sme predtým vysypali múku. Miesime,pridávame múku a keď už je cesto pevnejšie,pridáme medové cesto. Miesime pokiaľ sa nám obe cestá nespoja. Stále pridávame múku,pokiaľ nedostaneme cesto,ktoré sa dá dobre vaľkať.

  4. 4

    Keď máme hotovo,cesto odložíme aspoň na noc odpočívať. Môže aj dlhšie,nič sa mu nestane. Keď ideme piecť,vyvaľkáme cesto na 4mm a vykrajujeme. Pred pečením potrieme vajíčkom. Odporúčam nechať medovníkom viac miesta,dosť narastú. Pečieme cca 8 minút na 180 stupňov. Opäť orientačný údaj,každý podľa rúry.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Ja som sa kedysi zaujímala o medovníkárstvo. Med sa prevára, lebo je tepelne nestabilný a prevarený zredne a taký aj zostane. To múčne cesto s medom nechávali starí perníkári stáť aj rok, med totiž konzervuje. Až deň-dva pred pečením sa pridávala druhá časť - vajcia, koreniny......atď. Ja som si takto cesto robila v novembri a stálo mi mesiac v pivnici. Perníčky boli úžasné. Dakujem za ten recept, teda hlavne za pripomenutie klasických perníčkov. Asi si tohto roku dám tú prácu a urobím tento klasický. Už som ho nerobila hádam aj 20 rokov.
Tento recept nepoznám,ale ukladám.Prílezitostne vyskúsam.Tieto sviatky mám uz recept pripravený.Pácia sa mi a urcite stoja za vyskúsanie.