Falošné Mozartove guľky

patrick - fotkapatrick, 13. novembra 2012
Falošné Mozartove guľky
Foto: patrick

Falošné sú preto pretože som na ich výrobu nepoužil pravý marcipán ale tzv. falošný marcipán ( poťahovaciu hmotu ) zo sušeného mlieka no aj tak boli chutné :-)

Suroviny

biely marcipán:
300 g
300 g
4 PL
4 PL
cca 6 PL podľa potreby
Zelený marcipán:
150 g
150 g
2 PL
2 PL
cca 3 PL podľa potreby
Nugát:
200 g
250 g
6-10 PL
5 PL
125 g min. 70%
Čokoládová poleva:
200 g alebo čokoláda na varenie
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme nugát. Lieskové oriešky si opražíme na suchej panvici, zabalíme ich do čistej utrieky a šúchaním ich zbavíme šupky. Potom ich rozmixujeme a odložíme nabok.

  2. 2

    Do hrnca dáme cukor spolu s vodou a 3 lyžicami smotany. Za stáleho miešania cukor nechme na miernom plameni roztopiť.

  3. 3

    Keď nám cukrový sirup začne trochu karamelizovať (vážne len také jemné náznaky) tak do neho pridáme nalámanú čokoládu po jednej kocke, ďalšiu kocku pridávame až keď sa nám rozpustí predošlá.

  4. 4

    Po rozpustení posledného kúska čokolády odstavíme masu z ohňa a primiešame rozmixované lieskovce spolu s ďalšími 3 polievkovými lyžicami smotany.

  5. 5

    Ak sa nám nugát zdá byť príliš tuhý môžeme pridať trochu smotany (len po lyžiciach aby nebol moc mastný, potom by nestuhol). Prelejeme ho do nejakej vhodnej nádoby a necháme stuhnúť.

  6. 6

    Marcipán si pripravíme tak že všetky suroviny zmiešame ale vodu pridávame veľmi opatrne snažíme sa dosiahnúť konzistenciu a správanie cesta podobné plastelíne.

  7. 7

    Keď máme všetko pripravené tak zo zeleného marcipánu si spravíme malú guľôčku. Z nugátu kúsok odoberieme v rukách ho roztlačíme na placku a zelenú guľôčku v ňom obalíme.

  8. 8

    Potom si z neofarbeného marcipánu oddelíme väčší kúsok, z neho v rukách vyformujeme tenšiu placku do ktorej zabalíme nugátovú guličku. (biley marcipán môžeme aj vyvaľkať a potom do neho zabaliť nugátovú guľôčku)

  9. 9

    Zformujeme peknú guličku ktorú v dlaniach spracujeme aby mala hladký povrch a nakoniec guľky namáčame do čokoládovej polevy a môžeme uložiť do košíčkov.

Diskusia k receptu

29 komentárov k receptu
velmi sa mi páči tvoj recept si velmi zručný a možno že nám rastie budúci dobrý cukrár , tešim sa na tvoje recepty do rozpisu na zelený marcipán si zabudol napisať farbu akú si použil oprav si to , aby aj pre nás neskúsených to bolo jasné ináč za tento rp 1-*****
Teda Patriku! Já tě obdivuji! :) Znám mnoho tvých vrstevníků, protože učím na střední škole a moc bych si přála, aby tam byli takoví, jako jsi ty! Prozatím mám s nimi dost špatné zkušenosti........ :( Máme tam hodně oborů, i cukráře a kuchaře, ale pochybuji, že by tam byl někdo tak šikovný a zapálený pro řemeslo, jako jsi ty! :)))
@astheart a to ja vôbec nechodím na takú školu to že ma kuchárčina baví som zistil až neskoro a to už by sa mi neoplatilo prestupovať na druhú školu a stratiť tak 2 roky ktoré už mám za sebou :-/ ale dúfam že sa mi aj bez školy podarí venovať sa tomuto remeslu :-) @danda3 ďakujem veľmi pekne za pochvalu :-)

Pridaj komentár k receptu: