Fajnová žemľovka

klaura - fotkaklaura, 7. mája 2010
Fajnová žemľovka
Foto: klaura

Žemľovku som do mojej 45-ky nikdy neochutnala. Mala som k nej odpor, veď ako už len môžu chutiť rozmáčané rožky v mlieku ?!!! Zobraziť celý popisŽemľovku som do mojej 45-ky nikdy neochutnala. Mala som k nej odpor, veď ako už len môžu chutiť rozmáčané rožky v mlieku ?!!! No a na naliehanie mojich dospelákov "mamka, prečo ty nerobievaš žemľovku?" som sa zahĺbila do internetu, našla dobre vyzerajúci recept, skúsila a bola som veľmi milo prekvapená lahodnou chuťou, chrumkavou kôrkou a tou vôňou po vanilke ... a patrí medzi moje obľúbené sladké jedlá na teplo i na studeno ...

8
porcií
20 minút
príprava
30-40 minút
na 200 °C

Suroviny

12 ks
6 ks
125 g
500 g
6 PL
2 dl
1 bal.
100 g
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Rožky si nakrájame na kolieska a pokropíme ich mliekom. Žĺtka vyšľaháme s krystálovým cukrom do peny, pridáme rozpustené maslo, vanilkový cukor a vmiešame k rožkom. Tvaroh ochutíme cukrom a citrónovou kôrou.

  2. 2

    Pekáč (ja to robím v pekáči - veľkosť na 2 kurence) vymastíme maslom, vysypeme mletými orechami a vrstvíme rožky, na to struhané jablká alebo ľubovoľné ovocie (aj kompótové), vrstvu tvarohu a znovu rožky. Popritláčame, aby nám žemlovka pri krájaní držala tvar a nerozsýpala sa ako mne na fotografii :).

  3. 3

    Dáme piecť do rúry na 30 - 40 min. pri 200 stupňoch. Pred koncom pečenia navrstvíme sneh z bielkov a zapečieme do zlatohneda. Krájame mierne vychladnuté.

Diskusia k receptu

2010
Klaura,
zemlovka a francuzske zemiaky klasika, oblubene vecere mojej mladosti,
nie je nic lepsie.
tinca
Ja žemľovku tak raz do roka aj to polovičnú porciu ako je tá tvoja, ale vyzerá výýýýýborne.
satin22
Hádam môžeme použiť aj žemle,nakoľko je to žemlovka.......
Ináč super a nebáť sa kompotov všetkého druhu....
babav
Vystizny nazov!Nepochybujem ,ze chuti vyborne.Prilezitostne vyskusam.
alexdidi
žemľovku mám veľmi rada, ale tiež tak raz v roku...robím ju rovnko ako ty...najviac mi však chutí jablkovo tvarohová...naozaj klasika z mladosti...moje vnúčatá ju však neobľubujú...a nechceli ju ani moje dcéry...
honestka
zemlovku pekavam v babovkovej forme pri krajani sa nelame, ale vzdy ked zalejem rozky vajcovym roztokom, necham postat v chladnicke 20 minut. Alebo zapekam jednotlive porcie samostatne.
Pri podavani ju este polievam javorovym, alebo inym syrupom.
Je to dobre jedlo hlavne pre tych, kto ma rad sladke ako moj manzel.
evanaaa
Okrem toho,že žemlovku možno robiť z pečiva,skúšala som ju robiť pár krát aj z vianočky , aj taká je dobrá.Niekedy som si vymiešala žľtka z cukrom,teraz ich iba rozmiešam v mlieku a pridávam tekuté sladidlo.Na vrch dám tiež zapiecť sneh.Pred jedením sa môže poliať sirupom,topingom(ten si robím sama z jahôd),podávať s kompótom,apod.
hanina
Veľmi pekná a super dobrá. Ja robím podobnú len pridávam sneh z bielka ku rožkom, do jabľk škoricu a hrozienka, alebo čierne ríbezle, ktoré mi zostanú keď z nich v lete robím likér. A nedádala som orechy - takže vyskúšam s nimi. Vďaka. A nemáš tam aj Ty niečo podobné čiernym ríbezliam?
klaura
@hanina : ano, prisypala som trochu mrazených č.ríbezlí ... :)
... a povypadávali mi ... neutlačila som asi ... :)
maartina
je ozaj fajnová :) ...robila som ju s lieskovcami, kt. som dávala aj na rožky a takto nám veru chutí asi najviac ...inak už ani robiť nebudem :)
tykadielko
tak som ju včera upiekla,len som miesto jabĺk dala marhule a pridala som ešte puding...naozaj je fajná,krásne sa prepojila a tiež úžasne krájala...je bombová,ďakujem za receptík :D
feha
vyzera super, skusim, tiez som tusim este zemlovku nerobila :)
evas13
Ja som ju už robila a bola fantastická a dnes ju robím tak isto. Udomácnila sa v našej kuchyni




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia