Foto: klaura
Žemľovku som do mojej 45-ky nikdy neochutnala. Mala som k nej odpor, veď ako už len môžu chutiť rozmáčané rožky v mlieku ?!!! Zobraziť celý popisŽemľovku som do mojej 45-ky nikdy neochutnala. Mala som k nej odpor, veď ako už len môžu chutiť rozmáčané rožky v mlieku ?!!! No a na naliehanie mojich dospelákov "mamka, prečo ty nerobievaš žemľovku?" som sa zahĺbila do internetu, našla dobre vyzerajúci recept, skúsila a bola som veľmi milo prekvapená lahodnou chuťou, chrumkavou kôrkou a tou vôňou po vanilke ... a patrí medzi moje obľúbené sladké jedlá na teplo i na studeno ...
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Rožky si nakrájame na kolieska a pokropíme ich mliekom. Žĺtka vyšľaháme s krystálovým cukrom do peny, pridáme rozpustené maslo, vanilkový cukor a vmiešame k rožkom. Tvaroh ochutíme cukrom a citrónovou kôrou.
- 2
Pekáč (ja to robím v pekáči - veľkosť na 2 kurence) vymastíme maslom, vysypeme mletými orechami a vrstvíme rožky, na to struhané jablká alebo ľubovoľné ovocie (aj kompótové), vrstvu tvarohu a znovu rožky. Popritláčame, aby nám žemlovka pri krájaní držala tvar a nerozsýpala sa ako mne na fotografii :).
- 3
Dáme piecť do rúry na 30 - 40 min. pri 200 stupňoch. Pred koncom pečenia navrstvíme sneh z bielkov a zapečieme do zlatohneda. Krájame mierne vychladnuté.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
zemlovka a francuzske zemiaky klasika, oblubene vecere mojej mladosti,
nie je nic lepsie.
Ináč super a nebáť sa kompotov všetkého druhu....
Pri podavani ju este polievam javorovym, alebo inym syrupom.
Je to dobre jedlo hlavne pre tych, kto ma rad sladke ako moj manzel.
... a povypadávali mi ... neutlačila som asi ... :)