Fajnová žemľovka

Autor receptu: klaura

Žemľovku som do mojej 45-ky nikdy neochutnala. Mala som k nej odpor, veď ako už len môžu chutiť rozmáčané rožky v mlieku ?!!! No a na naliehanie mojich dospelákov "mamka, prečo ty nerobievaš žemľovku?" som sa zahĺbila do internetu, našla dobre vyzerajúci recept, skúsila a bola som veľmi milo prekvapená lahodnou chuťou, chrumkavou kôrkou a tou vôňou po vanilke ... a patrí medzi moje obľúbené sladké jedlá na teplo i na studeno ...

8
porcií
20 minút
príprava
30-40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Rožky si nakrájame na kolieska a pokropíme ich mliekom. Žĺtka vyšľaháme s krystálovým cukrom do peny, pridáme rozpustené maslo, vanilkový cukor a vmiešame k rožkom. Tvaroh ochutíme cukrom a citrónovou kôrou.
  2. Pekáč (ja to robím v pekáči - veľkosť na 2 kurence) vymastíme maslom, vysypeme mletými orechami a vrstvíme rožky, na to struhané jablká alebo ľubovoľné ovocie (aj kompótové), vrstvu tvarohu a znovu rožky. Popritláčame, aby nám žemlovka pri krájaní držala tvar a nerozsýpala sa ako mne na fotografii :).
  3. Dáme piecť do rúry na 30 - 40 min. pri 200 stupňoch. Pred koncom pečenia navrstvíme sneh z bielkov a zapečieme do zlatohneda. Krájame mierne vychladnuté.