Efelik s cesnakovým jogurtom fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 6. apríla 2014
Efelik s cesnakovým jogurtom (fotorecept)
Foto: cesminaz

Dalšia zelená dobrota,ktorú si nazbierate sami vonku v prírode ;-) a pripravíte z neho naozaj "bleskovo"super chutnu prílohu alebo hlavné jedlo ;-)

5-8 minút
tepelná úprava

Suroviny

4  veľké hrste
1 ks
trochu
0,5 dcl (na podliatie)




Postup

  1. 1

    Kedže ja Efelik/Evelik poznám len od manželovej rodiny,predtým vôbec,tak som si to musela vyguglit čo to vlastne je za rastlinu :-) aby som sa mohla s varecháčmi o tento výborný receptík podeliť! Efelik vyzerá ako domaca šóška,rastie v takýchto kôpkach.Latinské meno "Rumex patientia L."- Štavel záhradný,Štiavec atd.Tento druh štavelu-efelik,nieje kyslý ako domáca šóška-normalny štavel zo záhrady a aj listy má o niečo väčšie .Efelik má oniečo inakšiu chuť a rastie väčšinou volne v prírode...

    Efelik s cesnakovým jogurtom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tu vonku u nás je ho neúrekom ;-) teraz je ešte pekný mladučký,no neskôr už pôjde do semena..

    Efelik s cesnakovým jogurtom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...tak sme sa vybrali na zber ;-D

    Efelik s cesnakovým jogurtom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po úspešnom a bohatom zbere ;-)) ho pojednom poumývame..

    Efelik s cesnakovým jogurtom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakrájame na velkosť 2cm,a až z nakrájaného efeliku počítajte 4 poriadne hrste..

    Efelik s cesnakovým jogurtom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na troche oleja si usmažíte cibulu a ked už chytila farbu,pridáme efelik kolko sa nám do panvice zmestí,osolíme,premiešame a necháme troška škvrčať za občasného miešania-to len aby sa nám trocha scvrkol :-)) a postupne pridáme všetok efelik,čo máme pripravený..

    Efelik s cesnakovým jogurtom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakoniec ho ešte trocha osolíme a podlejeme 0,5dcl vody a prikryjeme.Dusíme 5-8 minut a za ten čas ho 2-3krát premiešame..

    Efelik s cesnakovým jogurtom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame poliate s cesnakovým jogurtom ako prílohu.Napr. k ryži a mäsu,ale je výborný aj paštekovým či mastným chlebom ;-) Dobrú chuť !!

    Efelik s cesnakovým jogurtom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

marianne
@cezminaaaaa !! co mi totok robis?:-) kde to ja mam teraz hladat? a ci vobec najdem?...vynikajuca priloha...az sa mi to dostane pod ruku robim....KK
ariela6
ja som si prave včera nazbierala našu šošku ktora rastie u nas na hradzi vždy som robila len privarok ktory ma naučila moja mama ale skusim aj tvoju verziu Marianne neviem s ktoreho si kraja ale teraz rastie šoška skoro všade a je tiež taka pekna mlada ved ti pošlem ked chceš
manya
cez týždeň vyskúšam, niečo nové, doteraz som robila len na prívarok a už ho mám v záhrade dosť;nie siaty, ale lúčny;
marianne
@ariela6 stacilo by ukazat, ale popytam sa mudrejsich,mozno budu vediet.Zahradnicim s 82 rocnou pani ta ma taky prehlad,ze by som sa cudovala,keby nevedela..ale dakujem Ti za ochotu:-) a ked rastie vsade,musi aj u nas na horniakoch...:-)
cesminaz
@Marianne :-))) urcite to najdes aj u vas,musi to aj tam rast! Svokra to zvykla zbierat v Turecku a "hla"nasla to aj tu u nas-o 2000km dalej ;-DD takze na slovensku tiez je! Skus sa poobzerat na miestach ako su luky,strane...alebo ked su medzi dvomi vzdialenejsimi dedinami viac stromov,zelen a vseliake bylinky a kvety,alebo zvykne rast nedaleko potocikov-kde mu semienko zaleti :-)) listy ma stredne zelene,hladke,väcsie nez domaca soska a ked to ochutnas,list skoro "vobec"nieje kysly :-) Skus to u tej pani co pises...drzim palce :-)
cesminaz
@izabelka :-) @ariela6 aj moja mama robi zo sosky privarok,ale ten sa robi z domacej sosky,ktora ked ochutnas list,je poriadne kysly,jemnejsi a aj mensi-je vzhladovo celkom odlisny.Aj ja mam doma v zahrade riadnu kyslu sosku,ale z tej sa "toto"robit neda,bolo by to priliz kysle,neviem ci by si to zjedla :-/ takze radsej ochutnaj najprv list a ak to je ten "kysly" tak radsej nerob,aby si to zbytocne nevyhodila :-)
cesminaz
@manya ak mas lucny,tak ten by to mal byt.Jeho semienko zaleti obcas az do dediny do zahrad ludi,tuto hore-dole v dedine mame tiez popri ceste,ale ten nezbieram,ten je uz znecisteny.Idem radsej do prirody-von z dediny ;-) Ale aj ked pozres na listy,to vidis hned ze ktory stavel to je.Ja sem pridam neskor jednu fotku s oboma listami,aby ste videli rozdiel :-) ..pretych,ktorych to zaujima.
lianka
@cezminaz , zaujímavá príloha, v týchto jarných mesiacoch to obohatí náš organizmus o cenné vitamíny. Len sa bojím aby som nejakú burinu nenazbierala a neuškodila nám, lebo nie všetky rastlinky sú jedlé. Ak bude kvitnúť, a nezabudneš sa vrátiť k tej rastlinke, mohla by si pridať fotografiu aj s kvetom. Bola by som povďačná.Ľahšie by sme sa orientovali.
cesminaz
@lianka odpisujem az teraz na tvoj komentar,kedze som chcela pockat a dat sem hned aj fotky efeliku,ktore si chcela :-) Ano mas uplnu pravdu,ze nie vsetky rastliny su jedle a treba byt naozaj obozretny! Tu ti pridavam zopar fotiek,ako teraz efelik vyzera aj s kvetom-lepsie povedane s nezrelym zelenym semiackom,lebo ten efelik ani nema riarny kvet.Je presne taky isty,ako domaca soska,len vyssi.Moze byt vysoky az 170cm,zalezi na vlhkosti miesta.Ked jeho semiacka dozreju,budu oranzovo-cervene az hnede,budu suche a budu uz pomaly opadavat.Vtedy si z nich nazbieraj a potom doma hned aj zasad.A narok ti narastie mlady efelik ;-D Efelik je v turecku velmi oblubeny,skoro ako spenat.Tak isto sa z neho daju robit vseliake jedla...mozes ho dusit s jogurtom,alebo urobit polievku,alebo udusit s vajickom,alebo spravit sarmu atd..je veeela sposobov na jeho pripravu ;-))

cesminaz
Jeho listy z blizka..su svetlo az stredne zelene a vzdy hladke :-) takze @lianka ak si niesi ista,ci je to efelik,tak chyt list a pozri ci je hladky :-)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia