Efelik s cesnakovým jogurtom (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Dalšia zelená dobrota,ktorú si nazbierate sami vonku v prírode ;-) a pripravíte z neho naozaj "bleskovo"super chutnu prílohu alebo hlavné jedlo ;-)

5-8 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kedže ja Efelik/Evelik poznám len od manželovej rodiny,predtým vôbec,tak som si to musela vyguglit čo to vlastne je za rastlinu :-) aby som sa mohla s varecháčmi o tento výborný receptík podeliť! Efelik vyzerá ako domaca šóška,rastie v takýchto kôpkach.Latinské meno "Rumex patientia L."- Štavel záhradný,Štiavec atd.Tento druh štavelu-efelik,nieje kyslý ako domáca šóška-normalny štavel zo záhrady a aj listy má o niečo väčšie .Efelik má oniečo inakšiu chuť a rastie väčšinou volne v prírode...
  2. Tu vonku u nás je ho neúrekom ;-) teraz je ešte pekný mladučký,no neskôr už pôjde do semena..
  3. ...tak sme sa vybrali na zber ;-D
  4. Po úspešnom a bohatom zbere ;-)) ho pojednom poumývame..
  5. Nakrájame na velkosť 2cm,a až z nakrájaného efeliku počítajte 4 poriadne hrste..
  6. Na troche oleja si usmažíte cibulu a ked už chytila farbu,pridáme efelik kolko sa nám do panvice zmestí,osolíme,premiešame a necháme troška škvrčať za občasného miešania-to len aby sa nám trocha scvrkol :-)) a postupne pridáme všetok efelik,čo máme pripravený..
  7. Nakoniec ho ešte trocha osolíme a podlejeme 0,5dcl vody a prikryjeme.Dusíme 5-8 minut a za ten čas ho 2-3krát premiešame..
  8. Podávame poliate s cesnakovým jogurtom ako prílohu.Napr. k ryži a mäsu,ale je výborný aj paštekovým či mastným chlebom ;-) Dobrú chuť !!