Džem z plodov bazy čiernej

sjuz - fotkasjuz, 29. mája 2011

Baza je úžasná rastlina, z ktorej sa dajú spotrebovať listy, kôra, kvety aj plody. Podrvené listy vraj pomáhajú na bolesti kolien - Zobraziť celý popisBaza je úžasná rastlina, z ktorej sa dajú spotrebovať listy, kôra, kvety aj plody. Podrvené listy vraj pomáhajú na bolesti kolien - môže aj „vytiahnuť vodu z kolena“. Čerstvé listy sa rozdrvia, pomelú alebo naklepú, až pustia šťavu, chorý kĺb sa nimi obloží, preloží sa kúskom plátna a obviaže sa. Na zábal stačí asi jedna hodina. Sušené kvety sa používajú na čaj, na lúhovanie v alkohole, pomáhajú na bolesti tráviace, migrénu... No a džem je taktiež liečivý - pomôže na kašeľ:)

Suroviny

2 kg nakrájané
1 kg
1/2 kg
1 PL
2 PL  - um:)?




Postup

  1. 1

    Rozvarte 2 kg nakrájaných jabĺk, prepasírujte, pridajte 1/2 kg cukru a 1 kg bazových bobúľ.

  2. 2

    Ku koncu varenia pridajte 1 lyžicu kyseliny citrónovej a 2 lyžice rumu. Takýto bazový lekvár veľmi pripomína čučoriedkový a navyše je výborný proti kašľu a nachladnutiu.

Diskusia k receptu

sjuz
Keď dozrejú plody, pridám aj fotopostup. Zatiaľ len takto.
dajanca
uložené... určite vyskúšam..... vďaka za recept :-)
evanaaa
Prečo sa musia pridávať jablká do toho džemu, neprebijú chuť tej bazy?Aha, už viem, na zahustenie. Jedine, ak by sa robil so želírovacím cukrom, nemuseli by sa jablká dávať a chuť by asi viac vynikla.
mamatata2
Milá Sjuz@ , Tvoj recept prichádza práve včas, už mi chodí pár dní po rozume, že také niečo treba spraviť. U nás baza kvitne, tak zbieram na sušenie, mamka hovorievala, že čaj je aj proti teplote a tvoj džem určite vyskúšam. Neviem, či máte rovnakú skúsenosť, ale čím sme starší, tým viac sme džemovejší . Môj muž má radšej chlebík s maslom a lekvárom ako so šunkou.
sovka62
Ďakujem Ti, @sjuz , už aby bola tá baza zrelá (u nás na chalupe práve kvitne, je to cca 300 m nadmorská výška). Lekváre sú moja maškrta No1.
babidka
Potesil ma recept na moje bolave kolienko - hned vecer bezim na listky bazy a robim obklad:-))))Dzem budem varit urcite a mozno urobim aj par flasticiek kompotu - vraj predlzuje mladost :-)
jaroslava31
Dievčatá, sledujem polemiku o baze čiernej a o džeme z nej. Myslím, že tu je naozaj škoda roboty. Džem z nej je skutočne nijaký. Nemá žiadnu chuť, keď je baza dozretá, je síce pekný- višňovo červený, ale to je všetko.
A nie je zaručené, že nebude cítiť po myšacinciach. Je to jeho prirodzená vlastnosť, ktorá vzniká pri určitom technologickom postupe. Radšej vyskúšajte malinovku z kvetov, alebo si kvietky nasušte na čaj proti teplote, ale bobulky už nechajte vtákom. Naozaj viem, čo hovorím.
sjuz
ja som ten džem už mala, a vôbec taký nebol, ako píšeš jaroslava31....
haston
rozhodne vyskúšam. víno som už kedysi robil, ale džem zatiaľ nie.
wegar
@evanaaa , nemusíš sa obávať, jablká neprebijú chuť bazy a aj tak je bazový džem redší.
Neviem, ako a z akej bazy si ho robila, @jaroslava31 , ale v mojom rozhodne žiadnu myšacinu necítiť a chuť je zaujímavá, netradičná, nevraviac o liečivých účinkoch bazy. A kto ochutnal môj bazový likér z bobúľ by nikdy nevyslovil tvoje posledné dve vety. Proti prechladnutiu a na potenie je výborný aj čaj z usušených bobúľ. Bobule ale majú byť vždy tepelne spracované, inak môžu vyvolať hnačky, zvracanie a mierne otravy.
Pozor aj na zámenu bazy čiernej a bazy chabzdy, baza čierna je drevnatý ker a jedovatá chabzda je bylina!
1x safran
nika60
u nás baza už odkvitá recept som uložila vyskúšam a možno ho budem robit každý rok pretože baza čierna je liečivá rastlina vlastne ker
jerica
je dobre pripomenúť tento recept , baza niekde už dozrieva !!
strick
tak, decka...tento dzem som robil na skusku minuly rok a bol som milo prekvapkany.....neznalec si ho urcite pomyli z cucoriedkovym...ja akurat davam iny pomer jablk a bazy...tak nejak opacne oproti tu daneho receptu a bez rumu, akurat pridavam na kilo hmoty lyzicku octu...ale akokolvek ho pripravite, urcite bude vyborny...praci cest a robote pokoj :-/
sjuz
strick - ja už hypnotizujem plody, aby konečne riadne dozreli:)) a bolo by fajn, keby si pridal aj svoj recept...:)
anaska
Zdravím Ťa @Sjuz i všetkých komentujúcich. Tento Tvoj recept som našla 8.decembra. Po prečítaní komentárov chcem potvrdiť, že bazový džem sa oplatí urobiť a jeho chuť je vynikajúca. Osobne som 2x robila lekvár, raz bez jabĺk a 2.x s jablkami lebo plodov bazy som nazbierala veľmi máličko. Obidva razy som plody bazy odšťavila, teda oddelila som zrniečka od dužiny a šťavy na ručnom mlynčeku - odšťavovači. Varila som s cukrom a pridala som na konci citrónovú šťavu. Ak sa na budúci rok dostanem k zrelým plodom bazy, určite znova urobím lekvár.
etulik
A ja idem urobit dzem zajtra...:-) dufam, ze sa mi vydari tak ako to tu vsetci pišete..:-)
monzet
Dnes som ho dovarila a chuťovo je perfektný!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia