Dunajské vlny

bejulienka - fotkabejulienka, 17. októbra 2011

Úžasne veľa krému. Nebojte sa odpaľovaného cesta, nie je to nič zložité, len nesmiete rúru otvoriť 20min!

20
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 160 °C

Suroviny

PLNKA:
3 ks
3/4 l
1 ks
250 g
1 k
Cesto:
150 g
150 g
1/4 l
6 ks




Postup

  1. 1

    Do hrnca nalejeme vodu, pridáme tuk a necháme ho roztopiť. Ak je, pridáme naraz múku a hneď miešame, asi 30sek. Cesto by sa malo odlepovať od hrnca.

  2. 2

    Podľa receptu pridáme vajcia do vychladnutej zmesi, ja pridávam aj hneď po odstavení zo sporáka. Takže pridáme 6 vajec, po každom vajci cesto premiešame alebo zamixujeme. Mixujeme asi 1min.

  3. 3

    2 plechy si vymastíme, vymúčime a cesto "vylejeme" rovnomerne na oba plechy. Cesto stierkou porozťahujeme po celom plechu. Bude sa akoby odliepať, zdvíhať z plechu aj s múkou, ale len roztierajte. Bude to len tenká vrstva. A vložíme do rúry na 160C na 20min. Pri odpaľovanom ceste sa nesmie rúra skôr otvoriť, aby cesto "nespadlo". Ak máte teplovzdušnú rúru, môžete piecť oba plechy naraz.

    Dunajské vlny - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým si uvaríme krém- mlieko so zl. klasom a vanilkovým cukrom, 50g práškovým cukrom uvaríme na hustú kašu. Margarín či maslo si vymiešame so zvyšným práškovým cukrom a dodáme do vychladnutej kaše.

  5. 5

    Po vybratí z rúry cesto necháme vychladnúť/to je chvíľa/, špachtličkou ho poodlepujeme z plechu. Na jedno cesto dáme všetku plnku, poroztierame ho do jamiek, natrieme aj vrchy "Tatier" a prikryjeme druhým cestom. Posypeme práškovým cukrom, makrájame na široké kocky.

    Dunajské vlny - obrázok 5

Diskusia k receptu

julica
Mamina robieva, spodný plát ešte zatepla zvykne rukou postláčať, aby sa dala plnka natierať. Vrch pokvapkáme citrónovou polevou, potom je taký sviežejší. Je to fajn náhrada veterníka, menšia prplačka.
bejulienka
v pohode...a ja by som ten plát nepostláčala, aby to aj keď sa pokrája malo tvar vlny.
ajuschka
hmmm, ukladam, len enviem ako to dopadne, odpalovane cesto mi nejde :(
tefalka
...je krásny,len ja ho poznám pod názvom VEĽHORY.....
bejulienka
mňa ním ponúkla pani domáca na prezentácii. Až som sa hanbila, keď som jedla tretí, bol neodolateľný. Manžel by ho prijal aj bez cesta. haha.
Ale ak mi niekto vie poradiť, budem rada. Vlny /či hory/ sa mi spravia velikánske a aj napriek tomu, že nechám 20min. rúru zatvorenú, mi tie vlny klesnú. Nie úplne, ale akoby zmäkli a sú menšie. Čím je to? Mám aj recept na veterníky, ale tie moje nie sú také "tvrdé" ako v obchode. Ale aj tak sú dobré...Ďakujem
palokuchki
Jedla som tento zakusok raz na navsteve. Velmi sa mi to pacilo. Recept si ukladam.
vierik
Poznám a pekávam ho z času na čas,je výborný...
valeri
Ďakujem za pripomenutie receptu, už som ho dávno nepiekla.
tatranka
Mám niekde tento recept,ale som ho ešte nerobila.Teraz si ma svojou prípravou a fotopostupom pošteklila,takže hor sa na recept.
tefalka
..to vôbec nevadí že zvlhne aj mne sa to stalo ,a aj tak sa rýchlo zie .Pozerám že ja mám v rp.na cesto 125g tuku +štipka soli a piecť na 200 stupňov 10 min. inak rovnako....tak neviem či je to v tom....
bejulienka
aj ja mám asi v originále 200C, ale to zhorí pri čase 20min. Ja viem tak, že všeobecne na odpaľ. cesto platí, že sa 15-20min. nesmie otvoriť rúra. A preto pečiem len na 160C. A raz som aj ja zákusok poliala čoko, ale tá chuť pôvodnej receptúry sa vytratila. Tak už polevu nedávam
vecnemlada
jeej, toto je HRBAC od mojej krstnej mamy, neodolatelny...dakujem za pripomenutie
majsterka
tento zákusok je dobrý aj so šľahačkou a doplnený jahodami.V lete,ked je dostatok jahôd v záhrade.Robím to tak ako Ty len na pudingový základ nasypem jahody , na to dám šľahačku a tak zakryjem druhým plátom Tatier.Vyskúšaj neoľutuješ
zinnajdha
možno napíšem hlúposť, ale : aby vlny neklesli, nepomohla by v ceste prítomnosť kypriaceho prášku ??? To mi len tak napadlo, odpaľované cesto som robila iba raz v živote. Tvoje vlny vyskúšam.
danatka
Tieto vlny pečiem veľmi často, do krému dávam 1,5 masla, plnku natriem na spodný plát, odložím do špajze a keď má prísť návšteva vyšľahám rýchlo 2 práškové - šľahačkové smotany s jedným stužovačom, natriem na druhý plát, spojím a návšteva sa už iba zalizuje. Je to veľmi supeeeeeeeer.
janger
Mas ich velmi pekne a iste aj velmi chutne. Myslim, ze ti klesnu, lebo ta teplota 160 st. je nizka na tento druh cesta. V receptoch na odpalovane cesto sa odporuca minimalne 200 stupnov. Aspon prvu polovicu casu by som piekla pri vyssej teplote a potom pripadne trosku znizit. Mas klasicku ruru? Alebo teplovzdusnu? Pri teplovzdusnej treba z odporucanej teploty tak asi 10% odpocitat. A este by som to po upeceni trosku so spajdlickou popichala, aby sa to tak trosku odparilo... A mam v jednej starej kucharskej knihe taku radu, ze to po upeceni este chvilku treba nechat v rure (trosku otvorene dvierka), aby postupne vychladli. Drzim palce.
bejulienka
Janger, ja som tú teplotu znížila preto, že keď som ich piekla na 200, tak už po 10min. som cítila cesto, že sa už pripeká. A teraz pri 160C keby som to nechala ešte o 5min. dlhšie, aj keď vo vypnutej rúre, už by sa to pripálilo. Mám teplovzdušnú. Ja už aj keď po 20min. rúru len pootvorím, hneď mi to splasne. Je to pekné aj tak, lebo to nesplasne úplne, ale keď to bolo v rúre, to boli Vysoké Tatry! A potom sú Nízke. Ale môžem to teda ešte raz skúsiť dať aj na 200 či 190C. Uvidím. Veľmi pekne Ďakujem
janger
Hahaha, @bejulienka , ved aj Nizke Tatry su krasne, no nie? A radsej Nizke Tatry ako Cierne Hory....;-). Ked mas teplovzdusnu ruru, tak je tych 200 mozno moc...Daj si pekac nizsie, a skusila by som na 180, nakolko v tych teplovzdusnych sa odporuca teplotu znizit asi o 10%. Tie rury su niekedy take potvorky, nepecu tak, ako by sme chceli....
3sandra3
tak.... a mám tento koláčik upečený,,, je výborný :-)
bejulienka
som rada, že sa podaril, aj že chutil a ten karamelový sirup vyskúšam aj ja.
ada00152
Ja robím trochu inú plnku, k uvarenému zlatému klasu pridávam skaramelizovaný cukor takže je karamelová, ale je skutočne fantastický a hlavne rýchly keďže okrem manžela mám doma ešte ďalších troch hladošov niekedy sa mi ani neujde
violetacamorova
Máš ich krásne, ja ich robím buď takéto, alebo som ešte na plnku dala vyšľahanú šľahačku ako na krémeš aj tak boli výborné. A niekedy vrch pokropím čoko-polevou.
andys
Presne tento recept som už dlho zháňala. A pred rokom som ho prehliadla :(




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia