Dukátové buchtičky s vanilkovým pudingom fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 28. apríla 2016

Už sme ich dávno nemali. Robím ich tak raz do roka, poctivo, pracne, polotovar z obchodu som už tiež raz v časovej tiesni použila. Ale len raz. Radšej raz do roka domáce ako častejšie tie z obchodu. A keď robím z kila múky, tak sa ujdú aj do mrazničky.

60 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
220 g
280 g
350 ml
50 ml
10 g
5 ČL
3 ČL
1/2 ČL
 na namáčanie
Puding:
1000 ml
3 ks
1,5 bal.
2 bal.
5 PL
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Príprava cesta: Z mlieka som odobrala asi deci, rozmiešala v ňom 1 ČL cukru a nadrobené droždie, nechala ho napučať. V mise som zmiešala preosiatu múku so soľou, zvyšným cukrom, citr. šťavou, priliala som vzídený kvások a postupne liala mlieko s olejom, ako ho múka pri miesení pila. Cesto som hnietla, kým ostalo celistvé a menej lepivé. Podsypala som ho troškou múky, zakryla utierkou a nechala na teplom mieste kysnúť.

    Dukátové buchtičky s vanilkovým pudingom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dnes to bolo viac, hodina aj niečo. Ale pekne zapracovalo.

    Dukátové buchtičky s vanilkovým pudingom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vybrala som ho na jemne pomúčenú dosku a pregúľala na hrubší valec, z ktorého som potom uberala kusy a formovala z nich valčeky na hrúbku dvoch prstov. Umelohmotným nožom som potom z hadov ukrajovala kúštiky hrubé ako prst, išlo to rýchlo.

    Dukátové buchtičky s vanilkovým pudingom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    To už som mala nachystanú mištičku s olejom na namáčanie a plech na pečenie vystlaný pečiacim papierom.

    Dukátové buchtičky s vanilkovým pudingom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Naň som zaradom a natesno k sebe ukladala kúsky cesta omočené v oleji z tej strany, kde sa budú navzájom dotýkať.

    Dukátové buchtičky s vanilkovým pudingom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vždy stačí namočiť len jednu stranu a tú priložiť k predošlej nenamočenej. Robím to takto odjakživa, mama to takto robila/robí, niekto si to zjednoduší dlhými valčekmi, ktoré potom poprekrajuje na veľkosť buchtičiek rovno na plechu. Mne sa kúsky páčia viac, oddeľujú sa po upečení úplne dokonale. Naplnila som buchtičkami malý plech, zakryla utierkou, nech ešte podkysnú asi 15 minút. V polčase som zapla rúru, aby sa dostatočne vyhriala.

    Dukátové buchtičky s vanilkovým pudingom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Buchtičky som piekla na 200°C asi 15 minút. záleží na rúre, na veľkosti kúskov, keď sú pekné červené zvrchu, budú určite upečené.

    Dukátové buchtičky s vanilkovým pudingom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Toto je vynikajúce páperové cesto, jemnučké a ľahučké. Robím ho voľnejšie, teda s vyšším obsahom mlieka, aby neboli tvrdé a tuhé. A vyššie uvedená múka naozaj nemá chybu! S cestom sa pracuje veľmi dobre.

    Dukátové buchtičky s vanilkovým pudingom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kým buchtičky na plechu chladnú, uvarím puding: V studenom mlieku metličkou rozmiešam žĺtky, vanilkový a kryštálový cukor a pudingový prášok, varím na miernom ohni do zhustnutia. Teraz som pridala aj rumovú arómu na skúšku, ale myslím, že bez nej je to lepšie v tomto jedle. Hustota je na môj vkus perfektná, nemám rada riedky puding na buchty, hneď sa vpije do cesta. Treba vedieť, že státím a chladnutím puding hustne (to vedia aj malé deti), takže tento pomer je k okamžitej konzumácii. Nám množstvo pudingu práve stačí. Hneď ako ho stiahnem z platne, postavím hrniec do studenej vody a stále miešam, aby sa neutvorila koža a aby sme mohli čím skôr jesť.

    Dukátové buchtičky s vanilkovým pudingom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Puding nalievam teplý, ale nie horúci. A najeme sa do popuku:-) tak neleňte a urobte si ich aj vy;-)

    Dukátové buchtičky s vanilkovým pudingom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

39 komentárov k receptu
@sovka62 , :-)) to som rada. No ani ja ich nemám úplne rovnaké. Keď je dobré cesto, ľúbim sa s ním pohrať. Tú vychytávku som spomínala, ide to s ňou rýchlo, ale mne pripomína tie z obchodu, nepomôžem si:-)
Taková krásná, dobrá klasika, i když sladkého moc nesním, buchtičky nikdy neodmítnu. Ale když už takové práce @kukulienka si s buchtičkama das, proč neuvaříš pravé šodó ? To jsou pak ty nejlepší buchtičky na světě ! :-)
@kukulienka šodo muze byt bez vina (vinné šodo nebo jen šodo) i takové je lepsi nez pudink. Tak mi vařil dědeček vajecny konak - vsichni ho meli s alkoholem a ja dostala "nekoňak" a byl mozna i lepsi !! primlouvam se za sodo k tvym uzasnym buchtickam!! :-)
@Mijaita (29.4.2016 08:06)

a nenechal ti nejaké recepty? aj ja po takých prahnem:-) v našich končinách je zaužívaný ten vanilkový puding (dobrý pozostatok minulého režimu:-D), noblesnejšej variante sa však nebránim, dúfam, že niekedy pridáš postup;-)
My sme doma zvykli robiť krém na dukátové buchtičky trochu "diétnejšie" a navyše s využitím celého vajca. Na liter mlieka 1 balenie Zlatého klasu, jedno žĺtko. Uvariť klasicky krém a následne ho jemne zašľahať do snehu, vyšľahaného z bielka. Krém je tak ľahší, trochu napenený a využije sa doň celé vajce. Keď potrebuje vnúčatá rýchlo nasýtiť, namiesto buchtičiek, či už doma pečených, alebo kúpených ako polotovar, rozkrájam na kocky vianočku, alebo mazanec a malým to chutí viac, ako klasické buchtičky. Varenie je podľa mňa hlavne o improvizácii, nie o presnom doržiavaní receptúr. Keď mala pred časom synova priateľka tráviace ťažkosti a lekár jej zakázal jedlá z kysnutého cesta, urobil som ponášku na dukátové buchtičky, v ktorej som namiesto buchtičiek použil piškótové cesto. Aj taká verzzia mala úspech.
Už sa teším, @mijaita :-)
@peter48 , kuchyňa sa bez improvizácie nezaobíde, hlavne ak treba zachovať skôr kvantitu ako kvalitu. Tiež mám takú skúsenosť. Nebola by ani tu na Vareche zlá taká rubrika, ako a čím sa dá niečo nahradiť, myslím, že by to bolo zaujímavé čítanie...často niečo nájdem v komentároch pod receptami alebo v diskusii, veľmi poučné a nápadité niekedy:-) Ďakujem za komentár.
@kukulienka niečo nádherné, tvoje recepty sú pastvou nielen pre chuť ale aj pre OKO.
Moje skromné dobrovoľné priznanie:
Ja, od školskej družiny mám k dukátovým buchtičkám skôr nechuť ako chuť. Tie hrčky v kréme, mi ostali dodnes v krku. Preto aj dnes nech sú "eňo ňuňo" ja ich robiť a jesť nebudem. (samozrejme to neplatí pre tento bezkonkurenčný recept).
krasne ich mas, veru by som sa vedela dojest :-)
s tym krajanim dobry grif pridala tusim diabambulka - sulky na plechu vyvalat v oleji zo vsetkych stran a potom ked uz je plny plech, obracackou namocenou v oleji prekrajovat
oni sa potom po upeceni krasne oddeluju a usetri to takto hodne casu a roboty :-) u nas uz iba takto
a kedze sme uz od pred vianoc nemali, veru v blizkej dobe budu :-)
@Kukulienka71 úžasný recept, fota a ta vůně! Hned bych si dala, s teploučkým pudinkem! Ta práce nejen s těstem, prostě vymazlené s láskou velikou provedené! Jsi prostě šikulka, senza kuchárka!! Narobila si mi chutě!!
@jerica , ty si chodila do družiny?:-)) detské traumy z nevhodne pripraveného jedla má veľa detí, no dúfam, že ti to neostane do konca života;-) Ďakujem pekne za krásny komentár:-)
@smejkad , ďakujem:-) som rada, že som ti ich pripomenula.
@haji , si senzibilná osoba, také mám rada:-) Ďakujem pekne za pochvalu, pekný slnečný deň želám:-)
parádne buchtičky, veru by som neodolala, nejedla som ich ani nepamätám. Tú Babičkinu voľbu na kysnuté cesto mám už vyskúšanú a je super.
Kuku, díky - že senzibilná! haha Mlsná jsem!! a fest!! S tou školskou kuchyňou mohu oponovat, bo já naopak byla ta, která chodila se spolužáky na obědy /stravenky nemaje, bo doma vařila babi/. Kuchařky už o mě věděly a sázely se, jestli zase přijdu. Rajská, nudle s mákem, dukátové buchtičky, koprovka, špenát. Kdeže ty časy jsou. Ráda na to vzpomínám. Bylo veselo!
@Kukulienka71 buchtičky jak malované, jen se smějí a navíc bych je ujídal i jen tak, ale s krémem to je bašta taková, že má člověk boule za ušima. Paráda. A Tvůj dotaz na ražniči jsem si přečetl, mám ty recepty jen nemám s tou paprikou. Byla jen jako na syrovo a nebo opražená. Já to mám většinou s cibulí. Oba moc zdravíme.
za tymto jedlom som bola ochotna ist 130km. ked som este zila vo Viedni a mama mi zavolala, ze robi Dukatove, tak som sadala do auta a futasila do BA. po hodine odfukovania na gauci spät domov. su este dve jedla, na ktore ma vedela dostat a do hodiny som bola u nej. zial, teraz som dalej a len let trva cez hodinu. ALE mam slubene, ked v lete pridem. vsetky 3 jedla mojho detstva mi uvari a ja sa uz teraz tesim ako male decko.
Ďakujem vám všetkým veľmi pekne za milé komentáre, hádam som neurobila zle, keď som tento notoricky známy recept pridala vo svojej verzii, aspoň som vám urobila chute, ako niektorí priznávate:-) Je tu viac dukátových, našťastie, všetky sú iné. Aj mne sa spájajú s detstvom, parené, dukátové a palacinky boli top3 múčne sladké jedlá u nás.
@methi , ten puding má 42g, takže som použila cca 60g na liter mlieka.
@klukodvody , paprika tam bola dusená-pečená. Dúfam, že raz ten recept nájdem:-)
vy ste ich dávno nemali? ja už aj 10 rokov asi, neviem či nepreháňam, ale ked chalani boli malí na posledy, presne do bodky som ich takto piekla, pekne jednu po druhej prikladala a mama ked robila viac v menšom pekáči, tak prekladala a vrstvu posypala mletými orechami, mierne a boli tiež veľmi chutné, lákavá fotka, ale chuť si musím nechať zájsť
Ja ich pripravujem viackrát do roka. Z cesta si okrúhlou formičkou odkrajujem maličké kúsky (máme radi, keď sú buchtičky malé a majú potom na sebe veľa krému), tiež ich namáčam do oleja a ukladám, niekedy aj dva rady na seba. Krém pripravuje zo Zlatého klasu a z vajec, žĺtky dám do krému a z bielok sladký sneh, ako na vtáčie mlieko a potom si užívame sladkú pochúťku.
Nadhere uvodne foto, si naozaj sikovna. Obrazok c.5 a 6. mi pripomina pracu pri pase (aj ked som v zivote ziadnu nevidela), ale pre svojich milovanych ustojime pri sporaku vsetko:-)
Dnes som vyskusala dukatove buchticky a su vynikajuce...ako kupovane mi dojdu ale pravdaze tieto su domace tak su este lepsie...uz budem robit len podla tohoto receptu...vrelo odporucam vsetkym,su fakt super...dakujem za recept..
Dnes som zas na radosť mojich dcér robila dukatové buchtičky. Podľa tohto receptu. Boli ako vždy skvelé, mäkkučké, jemné... Na želanie s jahodovým pudingom. Dobrota. Tento recept je výborný a aj keď mne sa cesto dosť lepí a nepracuje sa mi s ním najlepšie, výsledok stojí za to. Inak už nerobievam a z kila múky, samozrejme. Vďaka za receptík!
Joj, ale som tu dávno nebola, ďakujem za všetky pekné komentáre, milé slová.
Hlavne som rada, ak recept poslúži a buchtičky chutia, tak ako aj nám. Rozhodne odporúčam múku Babičkina voľba, robí sa s ňou výborne. pekný deň želám.

Pridaj komentár k receptu: