Dressingy - nálevy na zeleninové šaláty

jarbra - bez fotkyjarbra, 16. augusta 2014
Dressingy - nálevy na zeleninové šaláty
Foto: jarbra

Nase tradicne sladkokysle nalevy (z vody, octu, soli a cukru ) mozme nahradit olivovym nalevom - VINEGRETOM. Vela som sa naucila od mojho svokra, Zobraziť celý popisNase tradicne sladkokysle nalevy (z vody, octu, soli a cukru ) mozme nahradit olivovym nalevom - VINEGRETOM. Vela som sa naucila od mojho svokra, ktory pochadzal z Indonezi ... ( zeleninove salaty u nas nesmu chybat su kazdodennym pokrmom k hlavnemu jedlu ). Rozmyslala som, ze par,, dressingy a zalievky ,, pridam, na moju stranku. ZAKLADNY VINEGRET - nalev si mozme pripravit vo vacsom mnozstve, odlozit do chladnicky a pouzit kedykolvek.

Suroviny

Základný dressing:
2 dl
4 PL
1 strúčik
podľa potreby
1 ČL
3 dl




Postup

  1. 1

    ... rozne salaty, ako uhorkovy, kapustovy, hlavkovy, paradajkovy, redkovkovy apod. Vsetky dressingy su vyborne, ked ich pred podavanim nechame dobre vychladit a odstat, vtedy dostanu ,, fantasticku chut ,, . Moj svokor stale hovoril :-), ze zalievka je zakladom dobreho salatu. Priprava je jednoducha a rychla.

  2. 2

    ZAKLADNY VINEGRET: Do pohara trojdecilitroveho so zavitovym uzaverom, nalejeme 2dl olivoveho oleja, 4 PL vinneho octu, 1 rozotrety strucek cesnaku, 1KL soli, trochu cierneho ml. korenia.

  3. 3

    Pohar dobre uzavrieme a ponatrasanim obsah dobre premiesame.

  4. 4

    Na salat ho dame v malom mnozstve a pred dalsim pouziti ho vzdy dobre ponatrasame - premiesame.

  5. 5

    KARI DRESSING: Potrebujeme: biely jogurt 300g, 1KL - kari korenie, 2 KL - citronovej stavy, sol. Spolu dobre premiesame.

  6. 6

    PARADAJKOVY DRESSING: Potrebujeme: paradajkovu stavu 3dl, rozotrety strucek cesnaku 1ks, citronovej stavy 1PL, nadrobno pokrajanu cibulu 1ks, sol, korenie ( vsetko si mozte upravit podla chuti ). Spolu dobre premiesame.

  7. 7

    VINAIGRETTE: Potrebujeme: horcicu ( nap.dijonskej ) 1 CL, olej (olivovy, slnecnicovy ) 6 PL, vinneho octu ( cerveneho alebo bieleho ) 2 -3 PL, sol, cerstve namlete cierne korenie. POSTUP: V miske vyslahame metlickou horcicu, cierne korenie, ocot, sol. Pomaly pridavame olej, slahame, kym nam nevznikne kremova omacka

  8. 8

    SYROVY DRESSING. Potrebujeme: rokfortu ( bez kory ) 50g, bieleho vinneho octu 1- 2PL, kyslu smotanu 50 ml ( biely jogurt ), slnecnicoveho oleja 2PL, cerstvo namlete cierne korenie. POSTUP: V miske s vidlickou popucime rokfort, pridame smotanu a vymiesame na hladky krem. Pridame korenie, ocot a nakoniec zaslahame olej.( Na odlahcenie mozme nahradit smotanu bielym jogurtom 50ml ).

  9. 9

    SLADKOKYSLY: Potrebujeme: olivovy olej 1,5 dl, med 2 PL, vinneho octu 3 PL, sojovej omacky 3 PL, cierne korenie, sol. Spolu dobre vymiesame.

  10. 10

    JOGURTOVY DRESSING: Potrebujeme: biely jogurt 300g, strucek rozotreteho cesnaku. Vsetko dobre premiesame, dochutime najemno posekanou petrzlenovou vnatou alebo matou a cibulkou.

  11. 11

    VAJICKOVY DRESSING: Potrebujeme: uvarene vajicka natvrdo 2ks, horcice 3 PL, olej olivovy ( slnecnicovy ) 5 PL, bieleho vinneho octu 3 PL, kyslej smotany 1 PL,cerstvo namlete cierne korenie, sol, par listkou bazalky. POSTUP: Vajicka uvarime na tvrdo, pokrajame na male kocky. V miske si vyslahame horcicu, kyslu smotanu, ocot, sol a korenie. Za staleho slahania pridavame po lyziciach olej. Nakoniec pridame na tenke rezanceky pokrajanu bazalku a vajicka.

  12. 12

    CITRONOVY DRESSING: Potrebujeme: 1/2 citron, strucek cesnaku 1 ks, pikantnu horcicu ( dijonskej )1 - 2 lyzicky, olivovy olej 4 -5 PL, trochu vody, cerstvo namlete cierne korenie, sol. POSTUP: Citron dobre umyjeme v horucej vode, koru postruhame, stavu vytlacime. Koru a stavu zmiesame s horcicou, osolime a okorenime. Osupany cesnak pretlacime a pridame k horcicovo - citronovej zmesi. Za staleho slahania postupne pridavame olivovy olej a lyzicku vody.

  13. 13

    CITRONOVO - OLEJOVA ZALIEVKA. Potrebujeme: stava z 1 citrona, citronovu nastruhanu koru pol KL, panensky olivovy olej 5 PL, tekuteho medu 1 PL, sol a cierne ml. korenie pol lyzicky. Vsetky suroviny dame do misky a dokladne vyslahame.

  14. 14

    HORCICOVA ZALIEVKA. Potrebujema: olivovy olej 3 PL, ocot 1PL, horcicu kremzsku 3 PL, hnedeho cukru CL, biele ml. korenie, sol. Vsetko spolu zmiesame.

  15. 15

    BYLINKOVA ZALIEVKA. Potrebujeme: olivovy olej 3 PL, strucky cesnaku ( prelisujeme ) 2 ks, cibulu ( na jemno nakrajat ), chilli papricku ( nakrajame na drobno ) 1ks, cerstvej bazalky, petrzlenovu vnat, pazitku, koriander ( nasekame ), sol. Vsetko spolu zmiesame.

Diskusia k receptu

sany11
Velmi sa mi pačia všetky tvoje recepty 5*****
jarbra
@sany11 , dakujem pekne ... Krasnu a pohodovu sobotu ti prajem ... paaa ... :-)
sany11
Dakujem,aj ja tebe prajem krásnu sobotu,a ešte raz vdaka za krásne recepty : )
mijaita
@jarbra i ja si jistě vyberu, nemusi byt jen na salaty, ale i k masum. Delam sama dva jine. Kdybys chtela malou obměnu misto citronu dej limetku a z limetky kuru. A hned je zalivka uplne, ale uplne jina.
I ja diky, krasne!
jarbra
@mijaita , ano mozes kludne aj k masku, ja si to davam aj k cestovinam, ... kombinujem rozne, naco mam chut ba dokonca, urobim si toust nakrajam na male kocky a takto si ,, mackam ,, a k tomu chrumkam zeleninku ,,mnam ,, ani maso nemusim :-))))) ... @mijaita , moj svokor robil stale s citronom, uz som si zvykla tu kombinaciu, ale dam si poradit ... vyskusam ... vdaka. Pekny den.
jozka2
Tie dressingy su vyborne,moj manzel to obcas je tak ako ty so zeleninou najme stonkami zeleru,aj mne to chute,5*
staja
Výborné návody a aj inšpirácia, máš výborné recepty. Vďaka.
zdezda
super inspirativne dresingy, ukladam si ich a ak dovolis, preposlem ich aj mojim kamoskam, hej ?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia