Dressingy - nálevy na zeleninové šaláty
Autor receptu: jarbra
Nase tradicne sladkokysle nalevy (z vody, octu, soli a cukru ) mozme nahradit
olivovym nalevom - VINEGRETOM. Vela som sa naucila od mojho svokra, ktory
pochadzal z Indonezi ... ( zeleninove salaty u nas nesmu chybat su kazdodennym
pokrmom k hlavnemu jedlu ). Rozmyslala som, ze par,, dressingy a zalievky ,, pridam,
na moju stranku. ZAKLADNY VINEGRET - nalev si mozme pripravit vo vacsom
mnozstve, odlozit do chladnicky a pouzit kedykolvek. Postup- ... rozne salaty, ako uhorkovy, kapustovy, hlavkovy, paradajkovy, redkovkovy apod. Vsetky dressingy su vyborne, ked ich pred podavanim nechame dobre vychladit a odstat, vtedy dostanu ,, fantasticku chut ,, . Moj svokor stale hovoril :-), ze zalievka je zakladom dobreho salatu. Priprava je jednoducha a rychla.
- ZAKLADNY VINEGRET:
Do pohara trojdecilitroveho so zavitovym uzaverom, nalejeme 2dl olivoveho oleja, 4 PL vinneho octu, 1 rozotrety strucek cesnaku, 1KL soli, trochu cierneho ml. korenia.
- Pohar dobre uzavrieme a ponatrasanim obsah dobre premiesame.
- Na salat ho dame v malom mnozstve a pred dalsim pouziti ho vzdy dobre ponatrasame - premiesame.
- KARI DRESSING:
Potrebujeme:
biely jogurt 300g, 1KL - kari korenie, 2 KL - citronovej stavy, sol. Spolu dobre premiesame.
- PARADAJKOVY DRESSING:
Potrebujeme:
paradajkovu stavu 3dl, rozotrety strucek cesnaku 1ks, citronovej stavy 1PL, nadrobno pokrajanu cibulu 1ks, sol, korenie ( vsetko si mozte upravit podla chuti ). Spolu dobre premiesame.
- VINAIGRETTE:
Potrebujeme: horcicu ( nap.dijonskej ) 1 CL, olej (olivovy, slnecnicovy ) 6 PL, vinneho octu ( cerveneho alebo bieleho ) 2 -3 PL, sol, cerstve namlete cierne korenie.
POSTUP: V miske vyslahame metlickou horcicu, cierne korenie, ocot, sol. Pomaly pridavame olej, slahame, kym nam nevznikne kremova omacka
- SYROVY DRESSING.
Potrebujeme: rokfortu ( bez kory ) 50g, bieleho vinneho octu 1- 2PL, kyslu smotanu 50 ml ( biely jogurt ), slnecnicoveho oleja 2PL, cerstvo namlete cierne korenie.
POSTUP: V miske s vidlickou popucime rokfort, pridame smotanu a vymiesame na hladky krem. Pridame korenie, ocot a nakoniec zaslahame olej.( Na odlahcenie mozme nahradit smotanu bielym jogurtom 50ml ).
- SLADKOKYSLY:
Potrebujeme: olivovy olej 1,5 dl, med 2 PL, vinneho octu 3 PL, sojovej omacky 3 PL, cierne korenie, sol. Spolu dobre vymiesame.
- JOGURTOVY DRESSING:
Potrebujeme: biely jogurt 300g, strucek rozotreteho cesnaku. Vsetko dobre premiesame, dochutime najemno posekanou petrzlenovou vnatou alebo matou a cibulkou.
- VAJICKOVY DRESSING:
Potrebujeme: uvarene vajicka natvrdo 2ks, horcice 3 PL, olej olivovy ( slnecnicovy ) 5 PL, bieleho vinneho octu 3 PL, kyslej smotany 1 PL,cerstvo namlete cierne korenie, sol, par listkou bazalky.
POSTUP: Vajicka uvarime na tvrdo, pokrajame na male kocky. V miske si vyslahame horcicu, kyslu smotanu, ocot, sol a korenie. Za staleho slahania pridavame po lyziciach olej. Nakoniec pridame na tenke rezanceky pokrajanu bazalku a vajicka.
- CITRONOVY DRESSING:
Potrebujeme: 1/2 citron, strucek cesnaku 1 ks, pikantnu horcicu ( dijonskej )1 - 2 lyzicky, olivovy olej 4 -5 PL, trochu vody, cerstvo namlete cierne korenie, sol.
POSTUP: Citron dobre umyjeme v horucej vode, koru postruhame, stavu vytlacime. Koru a stavu zmiesame s horcicou, osolime a okorenime. Osupany cesnak pretlacime a pridame k horcicovo - citronovej zmesi. Za staleho slahania postupne pridavame olivovy olej a lyzicku vody.
- CITRONOVO - OLEJOVA ZALIEVKA.
Potrebujeme: stava z 1 citrona, citronovu nastruhanu koru pol KL, panensky olivovy olej 5 PL, tekuteho medu 1 PL, sol a cierne ml. korenie pol lyzicky. Vsetky suroviny dame do misky a dokladne vyslahame.
- HORCICOVA ZALIEVKA.
Potrebujema: olivovy olej 3 PL, ocot 1PL, horcicu kremzsku 3 PL, hnedeho cukru CL, biele ml. korenie, sol. Vsetko spolu zmiesame.
- BYLINKOVA ZALIEVKA.
Potrebujeme: olivovy olej 3 PL, strucky cesnaku ( prelisujeme ) 2 ks, cibulu ( na jemno nakrajat ), chilli papricku ( nakrajame na drobno ) 1ks, cerstvej bazalky, petrzlenovu vnat, pazitku, koriander ( nasekame ), sol. Vsetko spolu zmiesame.
|