Domáci tvaroh a maslo fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 12. apríla 2011
Domáci tvaroh a maslo (fotorecept)
Foto: ancicka

Dnes už aj v mestach si môžme kúpiť čerstvé a kvalitné mlieko. Družstva nainštalovali automaty na mlieko a tak si môžme urobiť vždy čerstvý Zobraziť celý popisDnes už aj v mestach si môžme kúpiť čerstvé a kvalitné mlieko. Družstva nainštalovali automaty na mlieko a tak si môžme urobiť vždy čerstvý tvaroh aj maslo. Mne ho syn nosí tiež z automatu. Voľakedy som chodila na družstvo.

Suroviny

Potrebujeme :
 čerstve , na množstve nezáleži




Postup

  1. 1

    Mlieko vylejem do hrnca. Nechám ho pri izbovej teplote. Trvá to pár dni,podľa toho koľko litrov mlieka mám. Na druhý deň sa na vrchu mlieka usadí smotana. Je to ľahko,pretože ked zľahka zvrchu lyžicou prehrnieme tak je vidieť rozdiel.Túto smotanu môžem použiť do varenia,ak nie tak jú odložim a nechám tiež pri izbovej teplote. Nechám ešte deň,dva,až kým není mlieko celkom skysnúte. Ešte ráz pozberam smotanu!Dobré kyslé mlieko je vtedy,ked sa dá krajať. Okolo hrnca sa vytvara priesvitná voda. Takéto mlieko je výborné aj k novýn zemiakom,alebo k veľa iným jedlám . S kúpnymi výrobkami sa nedá porovnať. Dnes som mala 10 litrov.

    Domáci tvaroh a maslo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ja smotanu zberám do hlineného džbánku a mútim mixérom. Dnes mi to trvalo asi 3-4 minútky.Ked mám menšie množstvo mlieka,tak si zmútim v plastovej fľaši.

    Domáci tvaroh a maslo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zo zmúteného masla mám asi pol litra cmaru.

    Domáci tvaroh a maslo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Maslo dám do misky a 2-3 krát premyjem studenou vodou. Tým sa zbaví maslo prebytočného cmaru,aby bolo čisté. Také maslo si môžme kľudne natrieť na chleba,alebo ho použiť na varenie.

    Domáci tvaroh a maslo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dnes sa mi toľko zmútilo.

    Domáci tvaroh a maslo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hrniec s kyslým mliekom dám na pec . Treba dávať veľký pozor,aby nezovrelo!!! Ked sa takto urobí pena a už aj pripomína tvaroh ,teplotu stiahnem a varechou zľahka krížom premiešam,aby sa dobré prehrialo mlieko aj v strede. Ale ozaj len zľahka!!!Srvatka vystúpi z tvarohu. Nesmie vrieť,iba ho udržiavať pri takej teplote,aby nezovrelo! Preto sa ohrieva. Varechou sa presvedčím, či je už prehriaté aj v strede ,odstavím z ohňa,prikryjem a tak nechám prikryté vychladnúť,aj do druhého dňa.

    Domáci tvaroh a maslo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ked je užvychladnuté ,scedím. Za ten čas tvaroh klesne na dno a stvatku zlejem.

    Domáci tvaroh a maslo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Scedím do ceditka a nechám odtiecť. Ked je tvaroh dobré odtečený so srvatky ,tak ho porozdeľujem do mikrotenových sačkoch a dám do mraziaka. Ked chcem ho použiť,vyberiem,nechám rozmraziť a používam . Vždy mám čerstvý.

    Domáci tvaroh a maslo (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Toľko som dnes ohriala.

    Domáci tvaroh a maslo (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

viera1
Ja dám pár kvapiek citrónu a druhý deň mám kyslé mlieko.Mlieko zváram na najnižšej teplote 3 hod.
ancicka
@enerrgizer ,nieje to vždy jednak,teraz som mala niečo cez liter.@viera1 ,ked chcem aby som pozberala čo najviac smotany,tak je dobré aby mlieko odstalo.Ja som už za tie roky všeličo odskúšala a tento postup sa mi najlepšie osvedčil.Aj mlieko ked skysne tak je lepšie ,ako ked ho urýchliš.Ohrievanie tiež záleži podľa množstva.
viera1
@ancicka ,ja práve nechcem pozbierať tú smotanu všetku,mám radšej šťavnatejší tvaroh,preto ho nenechávam ani na sitku dlho.
violetacamorova
Si super gazdiná a je to dobré že je u nás to mlieko z automatu, kedysi sme doma mali kravu, tak sme robili tak isto ako ty, mali sme kvantum tvarohu a všetkého, čo sa dá získať z kravského mlieka. Teraz som v Škótsku, tu z kupovaného mlieka, ktoré som nechala na tvaroh, mi po pár dňoch zostala nechutná masa, ktorú som vyhodila, už som rozmýšľala, že by som zašla na nejakú famu v okolí, kde by som si kúpila domáce mlieko, ale o nijakej neviem. A ináč ančička, ja so tvoja suseda, spoza Braniska z opačnej strany.
palokuchki
@ancicka , vyslo ti to velmi dobre. Ja niekady necham mlieko skysnut aj zo smotanou. Potom mam velmi chutnu kyslu smotanu na varenie alebo na pirohy. Maslo robim ako ty mixerom, ako spominas 3-4 minuty a maslo je hotove. Mlieko tiez nechavam zkysnut same, nepridavam nikdy citron.
cica2
domáce je najlepšie, recept sa mi páči, si šikuľka! Aj u nás je už automat na mlieko a podľa tvojho skvelého receptu by som to aj mohla zvládnuť, vďaka:)
pacik
My sme doma kedysi vodu z tvarohu, volala sa srvátka, nevylievali, mama z nej varievala skvelú polievku s údeným. Dúfam, že sa mi niekedy podarí pridať fotorecept.
jajama
pánečku,to je teda tvarohu,čo budeme z neho papat?
ancicka
@pacik ,ja tiež srvatku nevylievam do kanala,ale snažím sa niečo urobiť.Včera som napr.pridala do domácich rezancov a ostatok spapali prasiatka,lebo jej bolo veľa.
evanaaa
Tiež sme robievali tvaroh z kyslého mlieka, ale nestačí len dať do sitka odtiecť, treba zviazať do plátienka alebo riedkej tkaniny a vyžmýkať, nech nie je mokrý. Lepšie sa tvaruje hrudka.
Dnes som bola v Jednote a mali kultúry na kefír, acidko, smotanu, syridlo a ešte niečo, už si nepamätám čo.
sovka62
Aj my tu máme mliečne automaty. Tiež som chcela skúsiť domáce výrobky. Ale bola to katastrofa. Na mlieku za dva dni bola asi 1mm vysoká vrstva smotany a všetko mlieko bola akési sivasté a riedke. Keďže mlieku trochu rozumiem, bolo mi jasné, že prv ako sa dostalo do automatu bola z neho odobraná smotana a zvyšok bol rozriedený vodou. Takže ďakujem za takú dobrotu, škoda peňazí. Dobré mlieko máme len vtedy, ako manžel prinesie z družstva vzdialeného asi 20 km, kde je predsedom jeho poctivý spolužiak. A keďže je tu automatov viac, aby som náhodou neublížila nevinnému, to pančované mlieko bolo z automatu v OD Jednota. Možno v iných je lepšie, ale už nemám chuť skúšať.
ancicka
@babidka ,Ja viem,že kto si robí doma svoje ,má už svoj spôsob ako na to.Tý, ktorý byvajú na dedinách tak pre nich to nieje nič ťažké.Ale už možno dnes aj tam je problém dostať čerstvé mlieko.Niektoré družstva pokrachovali.Ja som to dala preto lebo už aj v mestách si ľudia môžu čerstve mlieko zadovážiť s automatov a mnohý to možno nevedia,tak preto.Roky som chodila na mlieko na družstvo a teraz ho mám s automatu.Je to výborné ,že takto vyšli družstva ľudom v ústrety.Bodaj by ich bolo viac.
vini55
Kočky, toto mi nerobte, vrátili ste mi kúsok detstva, rodičia workoholici, ja odložený na dedine u starkej.. Chodil som kradnúť smotanu z mliečnikov, spolu s kocúrom /ten bol na krytie činnosti/, sem tam som odtlačil jeho labku na mliečnik. Dodnes neviem, či tomu niekto veril, keď som sa zjavil so smotanovým rúžom a kocúr /čierny/s bielimi ponožkami. Maslo sa robilo v tej dobe v maselnici a vždy som musel pri tom asistovať. Teraz skúsim spraviť maslo bez maselnice so spomienkou na starkú, Jahodu a Malinu a čerstvo nadojené mieko. Asi si kúpim kozu....
danculka
Nakoľko mlieko kupujem,tak si robím len tvaroh,ale masielko nemútim,ale rada spomínan na tie časy,keď sme to robievali,dosť často ,potom maslo išlo do drevenej ,vyrezávanej formy ,kde bola kytička konvaliniek,ke´d sa to vyklopilo,bolo krásne 500g maslo,furmu ešte teraz mám odloženú...
pusta
u nás doma mama tiež nedávala tvaroh odkvapkať do sitka, ale mala na to ušité plátené vrecká, ktoré používala len na tento účel a robila tak, ako to píše evanaaa. nuž ančička, domáce je domáce, vdaka za recept.
ancicka
@pusta ,Ja som aj tak niekedy urobila.Ked chcem dať do mrazničky ,tak musí odtiec.Zasa až nie tak ,aby bol suchý.Ked ho nedám do platienka,tak je hrudkový. Do plátenka sa dáva tvaroh ,ked je nie moc zhrudkovatený,a ten je vtedy ,ked sa rýchlo ohreje.Dobré hrudkový je výborný na halušky.
adalokocka
a ked chcete termixovaný hodte ho do mixéra z nožmi alebo ponorný mixér použite pár 2-3balíky van.cukru a olalaa na koláč...alebo s piškotkami a marhulkami mňam
vavan
svätá trpezlivosť tak na toto si netrúfam,ste šikuľka
tetrisss
Uz som sa davno chystala na to maslo, ale odhodlala som sa az dnes a dopadlo to vyrobkom dobre, len nemam taku vysoku nadobu a tak pol kuchyne bolo biele :). Takze ak toto vyriesim, urcite to zopakujem. No a nabuduce skusim aj ten syr.
ancicka
@tetrisss ,ked nemáš vysokú nadobku na mútenie,tak daj do dvojlitrovej fľaše od mineralky a pretačaj ako všeikri a zmúti sa ti.Potom vrch odrež a premi maslo.
tetrisss
Flasu vrelo odporucam, no a este dobre silne ruky a maslo je za par minut, ovela skor ako v mixeri. Tesim sa.
tetrisss
Flasu vrelo odporucam, no a este dobre silne ruky a maslo je za par minut, ovela skor ako v mixeri. Tesim sa.
diabambulka
ancicka spýtam sa, smotanu čo zbieraš na 2 krát zakaždým odložíš do chladničky a potom mixuješ na maslo? ďakujem, dnes som si kúpila mlieko z mliekomatu a idem na to, domáci tvaroh tras sa :-)))
marcy
no,toto ma potešilo :-) u nás mlieko z automatu je ochudobnené o smotanu,ale mám dobrý zdroj priamo od kravičky :-)......maslo som zvykla mútiť v sklenenej fľaši,odteraz budem mixérom ( ale cvikom mi pekne sformovali svaly na pažách ,xi,xi :)....aj prepierať maslo mi už ide lepšie,je žltučké ako púpavy a veľmi chutné.....tvaroh veľmi nerobím,lebo my sme syroví,ďakujem za možnosť pripomenutia skvelých receptov dnes Tebe @diabambulka :)
ancicka
Ano odložím,ale ta druhá smotana je už kyslá.Ja to potom zmiešam spolu a niekedy je maslo trocha kyslejšie,ale nám to nevadí.Ja väčšinou používam na spraženie.
ancicka
@marcy ,odkedy mám kozíčku,tak robievam syr z 5 litrou mlieka..Práve dnes ráno som robila tak,že som dala 4 l kozie a 1 l kravského a pridála som pažitku.Manžel už koštoval a je výborny.
marcy
@ancicka ,kedy pridávaš pažítku......máme jej dosť,tiež by som zaexperimentovala :o))
ancicka
@marcy ,pažitku pridám na koniec,ked zcedím srvatku,tak že mi jej ostane minimum.Pridám pažitku,alebo aj bylinky a tak scedím do gázy a nechám odkvapkať.Taktiež aj trocha posolím.Ked mi zväčša odkvapká,tak to dám do košíčka,zatlačím a tak nechám aspoň 12 hod.
marcy
si zlatá,ďakujem za expresnú odpoveď :o) skoro vyskúšam
diabambulka
ancicka maslo bolo super, manžel úplne unesený, ale tvaroh sa mi nepodaril, normálne som ho mala horký a neviem prečo, veď som použila mlieko z mliekomatu, nevieš, kde sa mohla stať chyba :-) poraď ja sa nevzdám a budem ešte skúšať :-)
ancicka
No neviem prečo,mne sa to ešte nestalo.Nechaj mlieko dobré skysnúť,tak aby sa krájalo ako puding.
Ja ešte ked chcem,aky mi skôr skyslo mlieko,tak po prvom zberaní dám do mlieka kôrku chleba.
Skús ešte raz a uvidíš.
diabambulka
ok skúsim aj s tou kôrkou, bála som sa že asi som ho nechala dlho kysnúť, chcela som aby sa poriadne oddeľovalo od okraja hrnca, skúsim opäť a dám ti vedieť. konzistenciu mal tvaroh super, len tá horkosť, nevadí možno nekvalitné mlieko z mliekomatu...
marienka44
@Ancicka ,myslim si, ze pri tejto praci je dolezita hygiena, aby sa do mlieka nedostali ine bakterie /sposobuju horkost/. Na zaciatku pises: mlieko dame do hrnca. Aky hrniec pouzivas? Nerezovy, smaltovany?
Chcem vsetko vyskusat podla Teba, ale nepridam tu kyslu smotanu ku sladkej.:-)
rennatte
takto sa podaril mne,,,z dvoch litrov mlieka som mala 150g tvarohu a 1liter srvátky


jansam
Paráda, ukladám do mojej knihy a iste vyskúšam.
andrea11
Da sa nejako spravit kysla smotana z normalnej smotany zozbieranej z mlieka?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia