Domáci tvaroh a maslo (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Dnes už aj v mestach si môžme kúpiť čerstvé a kvalitné mlieko. Družstva nainštalovali automaty na mlieko a tak si môžme urobiť vždy čerstvý tvaroh aj maslo. Mne ho syn nosí tiež z automatu. Voľakedy som chodila na družstvo.

Suroviny


  • Potrebujeme :
  • čerstve , na množstve nezáleži mlieko

Postup

  1. Mlieko vylejem do hrnca. Nechám ho pri izbovej teplote. Trvá to pár dni,podľa toho koľko litrov mlieka mám. Na druhý deň sa na vrchu mlieka usadí smotana. Je to ľahko,pretože ked zľahka zvrchu lyžicou prehrnieme tak je vidieť rozdiel.Túto smotanu môžem použiť do varenia,ak nie tak jú odložim a nechám tiež pri izbovej teplote. Nechám ešte deň,dva,až kým není mlieko celkom skysnúte. Ešte ráz pozberam smotanu!Dobré kyslé mlieko je vtedy,ked sa dá krajať. Okolo hrnca sa vytvara priesvitná voda. Takéto mlieko je výborné aj k novýn zemiakom,alebo k veľa iným jedlám . S kúpnymi výrobkami sa nedá porovnať. Dnes som mala 10 litrov.
  2. Ja smotanu zberám do hlineného džbánku a mútim mixérom. Dnes mi to trvalo asi 3-4 minútky.Ked mám menšie množstvo mlieka,tak si zmútim v plastovej fľaši.
  3. Zo zmúteného masla mám asi pol litra cmaru.
  4. Maslo dám do misky a 2-3 krát premyjem studenou vodou. Tým sa zbaví maslo prebytočného cmaru,aby bolo čisté. Také maslo si môžme kľudne natrieť na chleba,alebo ho použiť na varenie.
  5. Dnes sa mi toľko zmútilo.
  6. Hrniec s kyslým mliekom dám na pec . Treba dávať veľký pozor,aby nezovrelo!!! Ked sa takto urobí pena a už aj pripomína tvaroh ,teplotu stiahnem a varechou zľahka krížom premiešam,aby sa dobré prehrialo mlieko aj v strede. Ale ozaj len zľahka!!!Srvatka vystúpi z tvarohu. Nesmie vrieť,iba ho udržiavať pri takej teplote,aby nezovrelo! Preto sa ohrieva. Varechou sa presvedčím, či je už prehriaté aj v strede ,odstavím z ohňa,prikryjem a tak nechám prikryté vychladnúť,aj do druhého dňa.
  7. Ked je užvychladnuté ,scedím. Za ten čas tvaroh klesne na dno a stvatku zlejem.
  8. Scedím do ceditka a nechám odtiecť. Ked je tvaroh dobré odtečený so srvatky ,tak ho porozdeľujem do mikrotenových sačkoch a dám do mraziaka. Ked chcem ho použiť,vyberiem,nechám rozmraziť a používam . Vždy mám čerstvý.
  9. Toľko som dnes ohriala.