Domáci marcipán

mamenka - fotkamamenka, 29. mája 2011

Tento recept mám z nemeckého časopisu, robila som ho viackrát, je fakt dobrý a veľmi jednoduchý. POZOR! Zo sladkostí sa priberá! :-)

120 minút
príprava

Suroviny

100 g
100 g jemne nastrúhané surové, nepražené a nesolené
pár kvapiek




Postup

  1. 1

    Práškový cukor zmiešame s najemno nastrúhanými mandľami, pridáme pár kvapiek vaječného bielka a v rukách miesime. Nedajte sa odradiť, trvá to hodnú chvíľu, kým sa zo sypkých zmesí pomocou bielka stane jednoliata hmota. Nepridávajte bezhlavo bielka. Miesime vo vlastných rukách. Keď ako tak drží hmota pokope, prehadzujeme z ruky do ruky a ďalej miesime. Trvá to aj hodinu,dve, ale výsledok stojí za to.

  2. 2

    Túto hmotu môžete použiť do rôznych ovocných koláčov, veľmi dobrá je do vianočnej štóly, do vianočiek a keď ju opracujete v rukách veľmi dôkladne, tak aj na výrobu ozdôb na koláče a torty. To upozornenie som napísala preto, lebo sa použije rovnaký diel cukru (!) a mandlí.

  3. 3

    Pretože príprava domáceho marcipánu je na prácu veľmi náročná, určite mnohé z nás dajú prednosť kúpenému, aj keď drahému marcipánu.

Diskusia k receptu

3sandra3
prečo to tak dlho trvá,,, ?? to ma asi odradí, ale rada by som to skúsila
mamenka
Preto, lebo dlho trvá, pokiaľ všetky tri ingrediencie zosúladia svoje konzistencie. Keď nebudeš trpezlivá, marcipán bude hrudkovitý a nie krásne hladký.
sovka62
Tuším ho zamiesim, keď bude spolu celá rodina, trinásť ľudí, každý môže miesiť chvíľu, ani nie 10 minút na človek, to by šlo. Mám len jeden problém, všetci majú marcipán radi, tak ich budem musieť pri miesení donútiť pískať alebo spievať, inak ho veľa neostane.
evanaaa
Dalo by sa aj pri pozeraní televízie zamestnať ruky. Dnes som ale videla v Kauflande hotovú poťahovú hmotu, ale bola trochu drahšia, len ma to prekvapilo.
betka11
ja mám recept s vodou a mandlovou aromou,uložím a vyskúšam
mamenka
V mojom prípade bielko pôsobí ako "lepidlo" a pomáha "zlepiť" ingrediencie na hladkú hmotu.
Veľa úspechov.
marcy
bielko je to pravé orechovéééé :-)
majo51
s tých 100g mandlí by boli dobré asi 30g mandlí horkých majú vynikajúcu aromu ale v takých malých dávkach niesú zdraviu škodlivé ani pre deti.
silviaska
tak tento marcipan je fakt super mam ho uz vic krat vyskusany a vzdycky sa mi poovedel a aj vseckym chutna,len ja tam este pridavam aj par kapek mandlovej aromy,mozem len doporucit
palokuchki
Som rada, ze sa tu tento recept objavil. Casto pouzivam marcipan, tak teraz to vyskusam podla teba.
babinka
robila som uz vlastny marcipan, akurat som davala viac mandli nez cukru a troskulinku bielok - ozaj tazka praca spojit to. Na zaciatok som to nechala v slahaci na pomaly, nech aspon kusok za mna odrobi, ale musela som to potom vziat do vlastnych ruk, lebo na to spojenie treba trosku ludskeho tepla. Odvtedy ho mam v chladnicke, trosku stvrdol, ale ja ho chcem este raz rozmixovat a prehniest v rukach na hladsiu hmotu a pouzit do cokoladovo-marcipanovych guliciek, za tu namahu to stoji, aj ked mam aj zvysok kupeneho, neverim, ze tam nepridali volaco naviac, ich hmota je prilis jemna :)
mamenka
Som rada, že si prišla na to, že hnetenie marcipánu potrebje "ľudské teplo". Ale odmenou ti bude vynikajúca chuť čohokoľvek, do čoho ho pridáš. A do kúpeného predsa dávajú mandle rozdrvené na prach, preto je taký hladký. Plus rôzne "éčka" z dôvodu trvanlivosti.
Ale pravé orechovéééééééééé je pridať vaječný bielok, len pár kvapiek!
babinka
tak dnes som stuhnutu hmotu este raz najemno rozmixovala, islo to potom lahko spojit a teplo ruk to zjemnilo. A vratila som to do chladnicky, niet tam nic na pokazenie a bonbony az buduci tyzden sa budu robit :) - a nebojte sa, netrva to hodinu...
mamenka
Žiaľ, na to ti neodpoviem, pretože ja používam takto vlastnoručne vyrobený marcipán do koláčov - vianočná štóla, vianočka, kroisany a pod., alebo rozvaľkám šúľok, pokrájam na menšie kúsky, namáčam v čokoláde, resp. pováľam v kakaovom prášku. Neskúšala som potiahnuť tortu, tam by muselo byť toho marcipánu asi viac...a ruky by veľmi boleli...:-)
kikuska27
No dnes som ho skusala robit kedze sa chystam urobit moju prvu tortu pre mamku na narodeniny .....a ruky mi idu odpadnut :-) mam ho :-) skusila som teraz vecer urobit z neho moje prve ruze ze ako to bude aj ked niesu take pekne ale uvidim ked dokoncim tu tortu vo stvrtok co to nakoniec vznikne :-) ......ale nemyslim si ze sa este niekedy odhodlam nato :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia