Foto: honestka
Znova na poziadanie prikladam recept na Domáci kukuričný sirup /Homemade Corn Syrup/, ktory sa pouziva bezne pri vyrobe roznych cukroviniek ako aj Marshmallows a Zobraziť celý popisZnova na poziadanie prikladam recept na Domáci kukuričný sirup /Homemade Corn Syrup/, ktory sa pouziva bezne pri vyrobe roznych cukroviniek ako aj Marshmallows a inych tvrdych cukrikov a tu aj pri peceni roznych kolacov. Jeho vyroba je velmi jednoducha, len som mala problem prelozit do slovenciny niektore zlozky a preto som pouzila prekladac, z ktoreho dufam budete vediet pod akym nazvom sa to u nas predava /"Alnatura Weinstein Backpulver"/.
tepelná úprava
Postup
-
1
V rajnicke zmiešajte studenú vodu a kukuričný škrob a tuto zmes privedieme do varu za staleho miesania az sa uvari cista kasicka. Pridame cukor a pokračujte varit, pokial nedosiahneme konzistenciu husteho sirupu. Toto zistime tak, ze na cukrarskom teplomeri nameriame teplotu medzi 112 -116 st.C = /235-240 st.F/, alebo tak, ze do misky si nalejeme ladovu vodu a ked do nej kvapneme uvareny sirup urobi sa nam makka gulicka, ktoru mozeme pohodlne medzi prstami gulat, vtedy-mame spravnu konzistenciu sirupu. Odstranime z ohňa a pridáme vanilku a vinný kamen/ cream of tartar- "Alnatura Weinstein Backpulver"/. Miesame, aby sa to uplne rozpustilo. 1/ V tomto bode sa moze pridat aj kvapka žltého potravinárskeho farbiva, aby sirup dosiahol požadovanú farbu ako sa predava v obchodoch, ale je to zbytocny krok a ja by som ho nerobila. 2/ Dalsia alternatíva by bola nahradit krystal cukor HNEDYM - ak chcete, aby sirup bol tmavy, lebo tu sa predavaju obidve kombinacie. Zalezi ktory sa ziada do receptu a je to podla toho, aky druh cukrikov robime. Samozrejme pre biely MARSHMALOW urobime BIELY sirup.
- 2
Sirup je vhodny aj vsade, kde sa pouziva MED, hlavne ak ho robime z hnedeho cukru, alebo jednoducho si z cukru urobime karamel. Z tohto receptu vyjde 1,5 - 2 šálky sirupu, zalezi od hustoty jeho varenia a surovin. Uskladnime v zakrytom pohari v chladnicke a vydrzi 2 -3 mesiace; =================== Šálka= 2.5 dcl =================== Recept na Domaci Marshmallow: http://varecha.pravda.sk/recepty/domaci-marshmallow/14029-pouzi.html ===============================================
- 3
IMITACIA na Kukuričný sirup /Corn Syrup/ . TU sa nepouziva kukuricny SKROB a urobi sa takto: 2 šálky krystalovy cukor 3/4 šálky vody 1/4 lyzicky vinný kamen /cream of tartar/ štipka soli Postup je rovnaky ako pri postupe kukuricneho sirupu. Vo vacsej rajnicke skombinujte všetky prísady a privedieme do varu za stáleho miešania. Znizime teplotu a varime dalsiie 3 - 4 minúty znova na uroven sirupu makkej gulicky. Toto zistime tak, ze na cukrarskom teplomeri nameriame teplotu medzi 112 -116 st.C = /235-240st.F/. Vychladnuty sirup dame do sklenenej nadoby a drzime v chladnicke kde vydrzi 2-3 mesiace.
- 4
AJ som sa zasmiala, co mi vyhodil prekladac, sorry, ze to neviem inac povedat snad vam to objasni tento vyklad, co je to za zazrak: .... Cream of tartar = Smotana zubného kameňa == Je to biela, kryštalická, kysla látka získana ako vedľajší produkt kvasenia vína a používané hlavne v prášku do pečiva. • Alternatívny názov: Vínan Draselný, Chem. Vzorec: HOOC (CHOH) 2 COOK /"Alnatura Weinstein Backpulver"/. Dakujem @Sjuz za upresnenie nazvu pod akym sa u nas predava. In English: .... a white, crystalline, acidic compound obtained as a byproduct of wine fermentation and used chiefly in baking powder. • Alternative name: potassium hydrogen tartrate; chem. formula: HOOC(CHOH) 2 COOK.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Potaše Kamenec. • Chem. vzorca: ALK /SO 4/ 2 O. 2.12H kastróla.
----------
alum /aaaaləm/ = a colorless astringent compound that is a hydrated double sulfate of aluminum and potassium, used in solution medicinally and in dyeing and tanning. Also called potash alum .
• Chem. formula: AlK/SO 4/ 2.12H 2 O.
viem, ze Canada vlastni obrovske zasoby Potashu prave tu v Saskatchewan a vyvaza do sveta okolo 40%.
Potaš je dnes velmi ziadany produkt lebo jeho soli draslíka sa lahko rozpustaju vo vode a su potrebne pri vyrobe produktov umelych hnojiv a priemyselnych a krmív.
Prave teraz su okolo toho politicke tahanice, lebo americania tu maju samozrejme firmu a chcu to za lacno odkupit.
Idem dnes robiť sirup, a zajtra pekanový koláčik, kukuričný sirup som nedostala, tak si ho musím vyrobiť:)
vďaka za recept!
Sme ti vsetci povdacni.
prosím ťa môžeš mi vysvetliť , v čom je ten kukuričný sirup taký výnimočný, že sa s ním oplatí babrať aj doma. Donedávna nosila dcérina spolužiačka z Toronta javorový sirup pre vnučky /teraz je už bežne dostať v marketoch/ a nevedeli si ho vynachváliť. Je liečivý, podporuje to nejaké orgány ??? Vyplatí sa zoháňať tie chemikálie ???
=============
@ dodo46:kukuričný sirup /Corn Syrup/ Je to vlastne glukoza a pouziva vo vacsine len pri vyrobe cukrarenskych vyrobkov / coko plastelina/, cukrikov, potahovych hmot a je tam vyhodny preto, aby zabranoval krystalizacii a zmakcoval samotnu hmotu.
Doma sa s nim TY babrat nepotrebujes ked si ho kupis hotovy.
ak myslis, ze preco som ho pridala k receptom bolo to na poziadanie ked sa u nas zacali vyrabat potahovky na torty a nemohli si ho ist kupit do obchodu alebo neboli vzdy k dispozicii marshmallow cukriky, ktore do fondantu potrebovali.
Naviac sa nepodava detom ako pridavok k jedlu!!!
Je odlisny od toho praveho javoroveho, ktory je ozaj velmi lahodny, dobry aj zdravy.
Preco som recept vtedy pridala som uviedla a nemam co dolozit iba ze, ak ho vtedy nebolo mozne kupit hotovy, takato domaca vyroba pomohla niektorym prave pri tych speci receptoch a je teda asi ok, ze ostava na linke.
Na tomto kontinente je jeho pouzitie velmi rozsirene a bez tejto zlozky vysledok sladkosti by nebol uplne rovnaky.
Ci budeme vypekat a vyrabat sladkosti kde sa dnes pouziva aj vela surovin s tkzv.“nezdravymi” pridavkami je na kazdom jednotlivcovi.
Ale recept mozem odporucat, no treba sledovat hustotu.
So sirupom su niekedy problemy, mnohi nekladu doraz na jeho spravnost co potom dalej sposobi problem hlavne pri par preciznych receptoch, kde je sirup dolezitym zakladom.
Mne to pracovalo tak ako som napisala a kedze v minulosti tu bolo okolo sirupu uz vela polemiky tak sa k tomu vracat nebudem;
Casto pri receptoch zalezi aj to, co a kde nakupime. Ina krajina ina surovina /u mna tu robili zo zaciatku problemy: muka, cukor, kakao, mak, orechy-celkom ina konzistencia/;
Aj toto bol jeden z dovodov, preco som prestala pridavat recepty a obhajovat sa.
Vsetko dokonale si vyzaduje troska osobnej skusenosti aj praxe, lebo castokrat na prve skusania nam veci casto nevyjdu.
Tebe Kcilanka dakujem ze si napisla tento dolezity poznatok - iste posluzi dalej tomu, kto ho bude potrebovat.
== PS/ hrnekove recepty:
v podstate je jedno aky hrncek pouzijes ci 200 ci 250 ml, pretoze vlastne vsetky ingredients sypes do toho isteho a tak mierka bude vzdy jednotna.
Zmena je iba vtedy, ak sa pouzije hrncek /salka/ bezne pouzivamy v KUCHYNI, ktory je vzdy vacsi ak je naplneny do vrchu.
/toto sa da vidiet, ak meracim hrncekom presypes do kuchynskeho kolko volneho miesta pri vrchu ostane/.
Pri meracom hrnceku naopak je prave dolezite nasypanie do vrchu az potom ho zarovnat kedy plati mnozstvo ktore bolo urcene receptom. Tak isto je dolezite muku nasypat PREDtym ako ju PREosejeme nie opacne.
== Takze ak pouzivas jeden hrncek na vsetky suroviny, ktore do receptu patria - vlastne vsetky mnozstva budu rovnake aj ked pri tom kuchynskom hrnceku recept troska zvvacsi svoj objem.
sorry, neviem sa lepsie vyjadrit dufam ze je to pochopitelne a dakujem za koment.
==
www.plastelina.homewinery.sk/vinnykamen.html...
“…sirup sa varil strasne dlho, nedokazala som sa dostat cez 110C, teplomer aj moja ruka sme uz boli na pokraji zufalstva …’’
- tu nerozumiem preco ta bolela ruka? - ved sirup sa po prvotnom rozpusteni cukru s vodou uz dalej NEMIESA a na pouzitie teplomeru staci ho ponorit iba par sekund, albo ak ma sponu, zapnut ho na bok rajnice.
Ak vsak tej vete rozumiem, ze si sirup miesala dalej /co sa NESMIE/, tak chapem preco ti sposobil krystalizaciu uz po prvom zamiesani.
Ak sa krystliky usadzuju na rajnici, pouziva sa iba stetec s vodou, ktora ich zmyva dole.
Rozvarit ho nanovo mozes dalej pouzit ako sladku cukrovu vodu a vyuzit inac, trebarz do koktailov.
V tomto pripade vsak Musis sa zacat odznova.
So sirupom su niekedy problemy ak sa nekladie doraz na jeho pripravu. V minulosti tu boli roze polemiky a nazory diskutujucich v komentaroch sa najdu aj tu lahko aj s dobrymi radami. A tak tiez na webke je vela podrobnych receptov na jeho pripravu.
Prepac, ze ti recept nepracoval ako zvykne.