Domáci kukuričný sirup

Autor receptu: honestka

Znova na poziadanie prikladam recept na Domáci kukuričný sirup /Homemade Corn Syrup/, ktory sa pouziva bezne pri vyrobe roznych cukroviniek ako aj Marshmallows a inych tvrdych cukrikov a tu aj pri peceni roznych kolacov. Jeho vyroba je velmi jednoducha, len som mala problem prelozit do slovenciny niektore zlozky a preto som pouzila prekladac, z ktoreho dufam budete vediet pod akym nazvom sa to u nas predava /"Alnatura Weinstein Backpulver"/.

15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. V rajnicke zmiešajte studenú vodu a kukuričný škrob a tuto zmes privedieme do varu za staleho miesania az sa uvari cista kasicka. Pridame cukor a pokračujte varit, pokial nedosiahneme konzistenciu husteho sirupu. Toto zistime tak, ze na cukrarskom teplomeri nameriame teplotu medzi 112 -116 st.C = /235-240 st.F/, alebo tak, ze do misky si nalejeme ladovu vodu a ked do nej kvapneme uvareny sirup urobi sa nam makka gulicka, ktoru mozeme pohodlne medzi prstami gulat, vtedy-mame spravnu konzistenciu sirupu. Odstranime z ohňa a pridáme vanilku a vinný kamen/ cream of tartar- "Alnatura Weinstein Backpulver"/. Miesame, aby sa to uplne rozpustilo. 1/ V tomto bode sa moze pridat aj kvapka žltého potravinárskeho farbiva, aby sirup dosiahol požadovanú farbu ako sa predava v obchodoch, ale je to zbytocny krok a ja by som ho nerobila. 2/ Dalsia alternatíva by bola nahradit krystal cukor HNEDYM - ak chcete, aby sirup bol tmavy, lebo tu sa predavaju obidve kombinacie. Zalezi ktory sa ziada do receptu a je to podla toho, aky druh cukrikov robime. Samozrejme pre biely MARSHMALOW urobime BIELY sirup.
  2. Sirup je vhodny aj vsade, kde sa pouziva MED, hlavne ak ho robime z hnedeho cukru, alebo jednoducho si z cukru urobime karamel. Z tohto receptu vyjde 1,5 - 2 šálky sirupu, zalezi od hustoty jeho varenia a surovin. Uskladnime v zakrytom pohari v chladnicke a vydrzi 2 -3 mesiace; =================== Šálka= 2.5 dcl =================== Recept na Domaci Marshmallow: http://varecha.pravda.sk/recepty/domaci-marshmallow/14029-pouzi.html ===============================================
  3. IMITACIA na Kukuričný sirup /Corn Syrup/ . TU sa nepouziva kukuricny SKROB a urobi sa takto: 2 šálky krystalovy cukor 3/4 šálky vody 1/4 lyzicky vinný kamen /cream of tartar/ štipka soli Postup je rovnaky ako pri postupe kukuricneho sirupu. Vo vacsej rajnicke skombinujte všetky prísady a privedieme do varu za stáleho miešania. Znizime teplotu a varime dalsiie 3 - 4 minúty znova na uroven sirupu makkej gulicky. Toto zistime tak, ze na cukrarskom teplomeri nameriame teplotu medzi 112 -116 st.C = /235-240st.F/. Vychladnuty sirup dame do sklenenej nadoby a drzime v chladnicke kde vydrzi 2-3 mesiace.
  4. AJ som sa zasmiala, co mi vyhodil prekladac, sorry, ze to neviem inac povedat snad vam to objasni tento vyklad, co je to za zazrak: .... Cream of tartar = Smotana zubného kameňa == Je to biela, kryštalická, kysla látka získana ako vedľajší produkt kvasenia vína a používané hlavne v prášku do pečiva. • Alternatívny názov: Vínan Draselný, Chem. Vzorec: HOOC (CHOH) 2 COOK /"Alnatura Weinstein Backpulver"/. Dakujem @Sjuz za upresnenie nazvu pod akym sa u nas predava. In English: .... a white, crystalline, acidic compound obtained as a byproduct of wine fermentation and used chiefly in baking powder. • Alternative name: potassium hydrogen tartrate; chem. formula: HOOC(CHOH) 2 COOK.