Domáci jahodový džem a ovocná torta s jahodami fotorecept

ywett - fotkaywett, 1. júla 2013
Domáci jahodový džem a ovocná torta s jahodami (fotorecept)
Foto: ywett

Kedže máme sezónu jahôd, tak ponúkam dva jednoduché recepty s týmto obľúbeným ovocím. Jahodový džem je chuťovo výborný, ako od babky ♥ Džem je redší s kúskami ovocia, taký máme najradšej a torta s čerstvými jahodami svieža a najlepšia je chladená.

Suroviny

Suroviny na džem:
1,5 kg
750 g
1 ks
Cesto na tortu:
4 ks
4 PL
3 PL
Na vrch torty:
600 g
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na džem: Jahody umyjeme, odstopkujeme.

    Domáci jahodový džem a ovocná torta s jahodami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájame na menšie kúsky (kto chce, môže aj trocha rozmixovať) a v hrnci so širším dnom, jahody povaríme približne 7 minút a pridáme cukor. Z citróna vyžmýkame šťavu, vlejeme a povaríme ďalších 25 min.

    Domáci jahodový džem a ovocná torta s jahodami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ak chcete aby bol hustejší, tak varte dlhšie. Ja zvyknem vyskúšať na tanieriku hustotu džemu. Na malý schladený tanierik dám lyžičku džemu a ak po ochladení stuhne, je hotový.

    Domáci jahodový džem a ovocná torta s jahodami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Lekvár nalejeme do čistých umytých pohárov a uzatvorime.

    Domáci jahodový džem a ovocná torta s jahodami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Otočíme hore dnom a necháme 10minút stáť na viečku.

    Domáci jahodový džem a ovocná torta s jahodami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...

    Domáci jahodový džem a ovocná torta s jahodami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť!

    Domáci jahodový džem a ovocná torta s jahodami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ovocná torta. Postup: 1.Najskôr vyšľaháme sneh. 2. Vyšľaháme žĺtky s cukrom do penista a postupne pridáme preosiatu múku. 3. Jemne vmiešame tuhý sneh z bielkov. 4. Toto cesto používam aj na rolády (kypriaci prášok nedávam) Cesto vylejeme do maslom vymastenej formy (na spodok sa môže dať papier na pečenie, ktorý som tiež vymastila maslom a priemer formy ktorú som použila je 20cm, výška 6cm) A dáme do vyhriatej rúry a pečieme (pri plynovej, tretí stupeň) približne 35-40 minút (skúšame potom špajdlou, ak sa cesto neprilepí, je upečené) Necháme dobre vychladnúť. 5. Cukor zmiešame s kyslou smotanou. 6.Vychladnutý korpus vyberieme z formy, dáme dole papier a korpus vložíme späť do formy. Dáme plnku a poukladáme jahody. 7. Dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hod. lepšie sa potom krája (niekedy dávam do mrazničky) Prajem dobrú chuť!

    Domáci jahodový džem a ovocná torta s jahodami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ak máte radi džem s vianočkou, tak ponúkam recept aj na voňavú domácu vianočku <a href="http://varecha.pravda.sk/recepty/vianocka-/13249-recept.html"> klikni sem</a> a recept aj na dvojfarebnú vianočku <a href="http://varecha.pravda.sk/recepty/domaca-dvojfarebna-vianocka-fotorecept/25990-recept.html">klikni sem</a>

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@ywett keby si s týmto džemom niekedy začala podnikať, ozvi sa, budem prvá, ktorá si objedná... :) Krása ako vždy, aj tortička, vyskúšam. :)
Fakt nadherne :-) ako vsetky tvoje receptiky, je radost na nich pozerat a hned ta to laka aj vyskusat :-)