Domáci jahodový džem a ovocná torta s jahodami fotorecept

ywett - fotkaywett, 1. júla 2013
Domáci jahodový džem a ovocná torta s jahodami (fotorecept)
Foto: ywett

Kedže máme sezónu jahôd, tak ponúkam dva jednoduché recepty s týmto obľúbeným ovocím. Jahodový džem je chuťovo výborný, ako od babky ♥ Džem je redší s kúskami ovocia, taký máme najradšej a torta s čerstvými jahodami svieža a najlepšia je chladená.

Suroviny

Suroviny na džem:
1,5 kg
750 g
1 ks
Cesto na tortu:
4 ks
4 PL
3 PL
Na vrch torty:
600 g
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na džem: Jahody umyjeme, odstopkujeme.

    Domáci jahodový džem a ovocná torta s jahodami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájame na menšie kúsky (kto chce, môže aj trocha rozmixovať) a v hrnci so širším dnom, jahody povaríme približne 7 minút a pridáme cukor. Z citróna vyžmýkame šťavu, vlejeme a povaríme ďalších 25 min.

    Domáci jahodový džem a ovocná torta s jahodami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ak chcete aby bol hustejší, tak varte dlhšie. Ja zvyknem vyskúšať na tanieriku hustotu džemu. Na malý schladený tanierik dám lyžičku džemu a ak po ochladení stuhne, je hotový.

    Domáci jahodový džem a ovocná torta s jahodami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Lekvár nalejeme do čistých umytých pohárov a uzatvorime.

    Domáci jahodový džem a ovocná torta s jahodami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Otočíme hore dnom a necháme 10minút stáť na viečku.

    Domáci jahodový džem a ovocná torta s jahodami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...

    Domáci jahodový džem a ovocná torta s jahodami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť!

    Domáci jahodový džem a ovocná torta s jahodami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ovocná torta. Postup: 1.Najskôr vyšľaháme sneh. 2. Vyšľaháme žĺtky s cukrom do penista a postupne pridáme preosiatu múku. 3. Jemne vmiešame tuhý sneh z bielkov. 4. Toto cesto používam aj na rolády (kypriaci prášok nedávam) Cesto vylejeme do maslom vymastenej formy (na spodok sa môže dať papier na pečenie, ktorý som tiež vymastila maslom a priemer formy ktorú som použila je 20cm, výška 6cm) A dáme do vyhriatej rúry a pečieme (pri plynovej, tretí stupeň) približne 35-40 minút (skúšame potom špajdlou, ak sa cesto neprilepí, je upečené) Necháme dobre vychladnúť. 5. Cukor zmiešame s kyslou smotanou. 6.Vychladnutý korpus vyberieme z formy, dáme dole papier a korpus vložíme späť do formy. Dáme plnku a poukladáme jahody. 7. Dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hod. lepšie sa potom krája (niekedy dávam do mrazničky) Prajem dobrú chuť!

    Domáci jahodový džem a ovocná torta s jahodami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ak máte radi džem s vianočkou, tak ponúkam recept aj na voňavú domácu vianočku <a href="http://varecha.pravda.sk/recepty/vianocka-/13249-recept.html"> klikni sem</a> a recept aj na dvojfarebnú vianočku <a href="http://varecha.pravda.sk/recepty/domaca-dvojfarebna-vianocka-fotorecept/25990-recept.html">klikni sem</a>

Diskusia k receptu

29 komentárov k receptu
aj ja som robila tohto roku jahodový džem, už je v komore.... minulý rok nebolo jahôd, tak sme vyjedli všetky zásoby a jahodový musí byť...
aj ja robím len takto, bez želírovacích cukrov a gelfixov, máš ho krásny a tie fotky by mohli ísť rovno do časopisu :-)
tak, tak, domáci je domáci, aj ja už mám 8 trojdecových, tiež len takto robím, trochu dlhšie varím. FOTO ? nič nové nepoviem, dokonalééééé
ja som tento džem robila prvý krát minulý mesiac a môžem povedať, že je naozaj výborný, zo zvyšných jahôd som urobila jahodovú dreň, tú miluje moja vnučka a jahodový kokteil
džem som robila cez víkend, mala som sladučké jahody, znížila som dávku cukru na 500g, dnes koštovka ako inak,,,na palacinkách,,,vynikajúci, odporúčam


@ywett tá dreň je jednoduchá, zmixuješ jahody, pridáš kryštálový cukor podľa potreby, ja som dala menej, bol taký kyslejší a osviežujúci a potom to naleješ do formičiek, mne dala nevesta kelímky od jogurtov, tak som to naliala do nich a dala zamraziť
ahojte, robím prvýkrát jahodový džem, v buchtách je v pohode? len neviem naši nemajú radi kúsky ani jadierka, ako to spraviť baby poradte? ďakujem všetkým, tento recept je super chcem to vyskúšať!
ahoj @teta7 , tento džem je skôr vhodnejší na potieranie pečiva, alebo na palacinky... nie na plnku do pečených buchiet. Ak máte radi hustejší, tak je dobre pridať rebarboru, alebo postrúhané jablká, ale to je už iný recept.

A ak chceš aby bol hustejší, tak skús variť dlhšie. Ja zvyknem vyskúšať na tanieriku, hustotu. Na malý schladený tanierik dám lyžičku džemu a ak po ochladení stuhne je hotový...tak nech sa dobre darí :-)

A ak chceš džem bez jadierok, treba prepasírovať...nám v jahodovom nevadia...ale potom neviem ak sa to prepasíruje, či to nebude už veľmi riedke...


Robila som aj tento rok jahodový, je u náš najviac obľúbený








Pridaj komentár k receptu: