Domáci jahodový džem a ovocná torta s jahodami fotorecept
Foto: ywett
Kedže máme sezónu jahôd, tak ponúkam dva jednoduché recepty s týmto obľúbeným ovocím. Jahodový džem je chuťovo výborný, ako od babky ♥ Džem je redší Zobraziť celý popisKedže máme sezónu jahôd, tak ponúkam dva jednoduché recepty s týmto obľúbeným ovocím. Jahodový džem je chuťovo výborný, ako od babky ♥ Džem je redší s kúskami ovocia, taký máme najradšej a torta s čerstvými jahodami svieža a najlepšia je chladená.
Suroviny
Suroviny na džem: | |
1,5 kg |
|
750 g |
|
1 ks |
|
Cesto na tortu: | |
4 ks |
|
4 PL |
|
3 PL |
|
Na vrch torty: | |
600 g |
|
1 ks |
|
|
|
|
Postup
-
1
Na džem: Jahody umyjeme, odstopkujeme.
-
2
Pokrájame na menšie kúsky (kto chce, môže aj trocha rozmixovať) a v hrnci so širším dnom, jahody povaríme približne 7 minút a pridáme cukor. Z citróna vyžmýkame šťavu, vlejeme a povaríme ďalších 25 min.
-
3
Ak chcete aby bol hustejší, tak varte dlhšie. Ja zvyknem vyskúšať na tanieriku hustotu džemu. Na malý schladený tanierik dám lyžičku džemu a ak po ochladení stuhne, je hotový.
-
4
Lekvár nalejeme do čistých umytých pohárov a uzatvorime.
-
5
Otočíme hore dnom a necháme 10minút stáť na viečku.
-
6
...
-
7
Dobrú chuť!
-
8
Ovocná torta. Postup: 1.Najskôr vyšľaháme sneh. 2. Vyšľaháme žĺtky s cukrom do penista a postupne pridáme preosiatu múku. 3. Jemne vmiešame tuhý sneh z bielkov. 4. Toto cesto používam aj na rolády (kypriaci prášok nedávam) Cesto vylejeme do maslom vymastenej formy (na spodok sa môže dať papier na pečenie, ktorý som tiež vymastila maslom a priemer formy ktorú som použila je 20cm, výška 6cm) A dáme do vyhriatej rúry a pečieme (pri plynovej, tretí stupeň) približne 35-40 minút (skúšame potom špajdlou, ak sa cesto neprilepí, je upečené) Necháme dobre vychladnúť. 5. Cukor zmiešame s kyslou smotanou. 6.Vychladnutý korpus vyberieme z formy, dáme dole papier a korpus vložíme späť do formy. Dáme plnku a poukladáme jahody. 7. Dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hod. lepšie sa potom krája (niekedy dávam do mrazničky) Prajem dobrú chuť!
-
9
Ak máte radi džem s vianočkou, tak ponúkam recept aj na voňavú domácu vianočku <a href="http://varecha.pravda.sk/recepty/vianocka-/13249-recept.html"> klikni sem</a> a recept aj na dvojfarebnú vianočku <a href="http://varecha.pravda.sk/recepty/domaca-dvojfarebna-vianocka-fotorecept/25990-recept.html">klikni sem</a>
aj ja robím len takto, bez želírovacích cukrov a gelfixov, máš ho krásny a tie fotky by mohli ísť rovno do časopisu :-)
bolo ľúto aj načať;-)
@evina481 , prosím ťa, ako robíš tú dreň?
A ak chceš aby bol hustejší, tak skús variť dlhšie. Ja zvyknem vyskúšať na tanieriku, hustotu. Na malý schladený tanierik dám lyžičku džemu a ak po ochladení stuhne je hotový...tak nech sa dobre darí :-)
A ak chceš džem bez jadierok, treba prepasírovať...nám v jahodovom nevadia...ale potom neviem ak sa to prepasíruje, či to nebude už veľmi riedke...
Robila som aj tento rok jahodový, je u náš najviac obľúbený
Čosi prekrásne!
Ďakujem