Domáci jahodový džem a ovocná torta s jahodami (fotorecept)

Autor receptu: ywett

Kedže máme sezónu jahôd, tak ponúkam dva jednoduché recepty s týmto obľúbeným ovocím. Jahodový džem je chuťovo výborný, ako od babky ♥ Džem je redší s kúskami ovocia, taký máme najradšej a torta s čerstvými jahodami svieža a najlepšia je chladená.

Postup

  1. Na džem: Jahody umyjeme, odstopkujeme.
  2. Pokrájame na menšie kúsky (kto chce, môže aj trocha rozmixovať) a v hrnci so širším dnom, jahody povaríme približne 7 minút a pridáme cukor. Z citróna vyžmýkame šťavu, vlejeme a povaríme ďalších 25 min.
  3. Ak chcete aby bol hustejší, tak varte dlhšie. Ja zvyknem vyskúšať na tanieriku hustotu džemu. Na malý schladený tanierik dám lyžičku džemu a ak po ochladení stuhne, je hotový.
  4. Lekvár nalejeme do čistých umytých pohárov a uzatvorime.
  5. Otočíme hore dnom a necháme 10minút stáť na viečku.
  6. ...
  7. Dobrú chuť!
  8. Ovocná torta. Postup: 1.Najskôr vyšľaháme sneh. 2. Vyšľaháme žĺtky s cukrom do penista a postupne pridáme preosiatu múku. 3. Jemne vmiešame tuhý sneh z bielkov. 4. Toto cesto používam aj na rolády (kypriaci prášok nedávam) Cesto vylejeme do maslom vymastenej formy (na spodok sa môže dať papier na pečenie, ktorý som tiež vymastila maslom a priemer formy ktorú som použila je 20cm, výška 6cm) A dáme do vyhriatej rúry a pečieme (pri plynovej, tretí stupeň) približne 35-40 minút (skúšame potom špajdlou, ak sa cesto neprilepí, je upečené) Necháme dobre vychladnúť. 5. Cukor zmiešame s kyslou smotanou. 6.Vychladnutý korpus vyberieme z formy, dáme dole papier a korpus vložíme späť do formy. Dáme plnku a poukladáme jahody. 7. Dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hod. lepšie sa potom krája (niekedy dávam do mrazničky) Prajem dobrú chuť!
  9. Ak máte radi džem s vianočkou, tak ponúkam recept aj na voňavú domácu vianočku <a href="http://varecha.pravda.sk/recepty/vianocka-/13249-recept.html"> klikni sem</a> a recept aj na dvojfarebnú vianočku <a href="http://varecha.pravda.sk/recepty/domaca-dvojfarebna-vianocka-fotorecept/25990-recept.html">klikni sem</a>