Domáci hnedý cukor

eldina - fotkaeldina, 14. mája 2012

ak ho už máte doma a chcete zistiť,či aj ten váš je len farbený-skúste "test", ktorý ponúknem nižšie , pod receptom....

Suroviny

2  šálky
2  PL




Postup

  1. 1

    v mixéri krátko zmiešať cukor a melasu/ dostať v BIO obchodoch ,melasa je sirup z cukrovej trstiny,získava sa ako vedľajší produkt pri výrobe cukru/.....len pár sekúnd.

  2. 2

    takto zmiešaný cukor s melasou uskladňujeme v uzatvorenej nádobe..ak chcete bledší cukor,tak dajte na 1 šálku cukru len 1 PL melasy.

  3. 3

    ešte sľúbený TEST:::dajte za lyžičku /vášho,hnedého/cukru do šálky s vodou a nechajte chvíľu postáť...ak je len zafarbený-ostane na dne šálky biely cukor a len voda bude sfarbená...

Diskusia k receptu

sjuz
až na to, že to nie je ten klasicky vyrábaný trstinový cukor, ale len umelo vyrobený. Aký to má význam?
eldina
@sjuz "význam" to má taký,že pokiaľ si niekto kúpi "drahý" hnedý cukor a je to len "zafarbený" biely cukor,tak si ho vie urobiť takýmto spôsobom lacnejšie...:) preto je tam ten "test"-či ho už "nevedomky" nemá aj doma, ale za iný peniaz...:)
tatranocka
Na obale je napísané,či sa jedná o repný alebo trstinový cukor.Nechápem pre koho je určený HNEDÝ repný cukor.Majú nás tí výrobcovia za úplných hlupákov ?
eldina
@tatranocka dakujem,presne o to mi išlo,veľa ľudí vidí hnedú farbu,vyššiu cenu a nevšimne si, že je to ojebabranie zákazníka...)
celeblith
hnedy cukor, alebo aj surovy prirodny cukor je taky, z ktoreho je melasa odstranena iba ciastocne
2010
Ja som na Slovensku este cukor nekupoval , takze neviem ale u nas kupujem len hnedy prirodny cukor( nie umelo zafarbeny ). Je ich pomerne vela k dostaniu a kazdy je iny ako napriklad demerara , jagerry, muscovado, turbinado a palmovy atd.
 www.sugarindia.com
marikafil
Tak by ma zaujímalo, čím ho asi zafarbili, keď teda nie melasou. A melasa vie byť aj pekne drahá... Ja dávam prednosť hnedému trstinovému, mala som demerara aj muscovado - používam ich hlavne do niektorých koláčikov (ovsené sušienky a pod.).
eldina
@2010 @marikafil ved o to ide,ľudia si myslia,že každý hnedý je trstinový a ono to tak nie je...možno práve týmto článkom spozornejú..lebo zbytočne vyhadzovať veľa peňazí za farbený biely cukor je blbosť..trochu drahá"farba"
jatanika
ja by som ešte podotkla, že ani každý biely cukor nie je repný ... robí sa aj biely trstinový cukor ... či je biely alebo hnedý záleží na spôsobe výroby ... ako hore píše @celeblith .... potom však môže existovať aj dodatočne prifarbený trstinový cukor ... alebo sa mýlim? ... je biely trstinový cukor lepší ako biely repný cukor?
eldina
@jatanika toť dilema!!!.....:))) neviem...len dúfam,že pár ľudom táto téma trochu otvorí oči a začne sa možno mierne o to zaujímať...:))
celeblith
vyrobcovia su velmi vynaliezavy cim umelo zafarbit...ved aj niektore superhnede akoze superzdrave celozrnne peciva su farbene kavou. Teraz ma asi vsetci zastancovia zdravej vyzivy zozeru zaziva, ale ja si myslim, ze cukor ako cukor :) ak to chcete mat zdravsie, staci toho zjest menej :)
eldina
@celeblith máš pravdu,pokiaľ netreba cukriť,tak je dobre...a čo hovoríš na steviu? na tú čítam dosť rozporuplné názory
celeblith
@eldina semienka stevie mame doma, chystame sa zasadit a okostovat, lebo neviem aku to ma chut, ale mozno na osladenie caju, kavy, prip. nejakeho kremu by to nemuselo byt zle, no je mi jasne, ze plnku na grilazky z toho asi nespravim :)
eldina
@celeblith neskúšala som,ale rada by som,len je to sladšie myslím 15O x viac ako cukor,tak neviem,ako by som to dávkovala..:) či jeden lupienok do čaju?..:))
irenaw
@eldina rozporuplné názory na stéviu by ma zaujímali, čítala som o nej veľa aj ju celkom využívam pre mamu, ktorá má diabetes. čo sa hnedého cukru týka, ten tip na overenie je dobrý. melasu do bieleho cukru by som nedávala, načo mám klamať sama seba, kvôli farbe? väčšinou som prešla na obilné slady a sirupy a to mi vyhovuje lepšie.
eldina
@irenaw čauko u mňa..:) nenapadne mi teraz nič konkrétne,ale viem,že už roky o nej uvažujem,že skúsim,možno ma práve táto téma naštartuje,ale marí sa mi,že je dokonca aj niekde zakázaná..ale možno kecám.viem,že je dobrá na diabetes...síce som zdravá,ale tiež som skôr naklonená bylinkám...kde si kúpila sadeničku?
2010
Sorry, ale daktore europske teorie su na smiech ( jasne vidiet ze medzinarodne firmy sa brania lacnej nahrade ). Len tak pre zaujmavost v japonsku su VSETKY umele sladidla co sa tak bezne pouzivaju v europe zakazane 20 rokov!!! a len tak mimochodom stevia sa pouziva asi 100 rokov a v Coca Cole v Japonsku je stevia aj v Nestle ... u nas sa bezne predava vo vsetkych formach aj na pecenie vo velkom v sackoch ako cukor.
eldina
@2010 dakujem ti pekne za odpoved,tento x sa už určite pozriem po nej..
irenaw
@eldina čítala som o nej veľa, predsa mamu nenahovorím na niečo len tak, aj som sa pýtala lekára. našla som aj tieto isté informácie, ktoré vložil @2010. nemám sadeničku, mala som, ale v zime mi uhynula, ťažko sa prezimuje. ak chceš sadeničku podobnej rastlinky, ale ľahšie pestovateľnej, pohľadaj lípia sladká. dokým mi stévia rástla, rozmrvila som lístok do nápoja alebo prášok vyluhovala v alkohole a to som používala po kvapkách ako sladidlo. sladilo to oveľa menej, ako sa udáva, treba ju priemyselne spracovať, aby sa dostala z nej tá sladkosť. je to iná chuť, ale dá sa zvyknúť, mame doteraz všetko chutilo. kupujem v zdravej výžive tablety a prášok (tým sladím dezerty). máš pravdu, nie je povolená ako potravina, preto je označená ako prostriedok na ústnu hygienu.
eldina
@2010 a tých 5OO gramov ale nie je ako "normálny" cukor,že? kedže sladí o toľko x viac,hm?zrozumiteľnejšie poviem/niekedy mám problém/..:) -to je ako napr.koľko kg z repy? dakujem
eldina
@irenaw vdaka,už dávnejšie som sa o to zaujímala/aj roky dozadu/,ale zabudla som už x vecí,toto som len tak z hlavy teraz lovila...u teba vidím,že máš v kuchyni dosť "zeleného"-zaváraš a tak...viem,že pri diabete je super.../@evanaaa pozri,o čom tu píšeme.../
irenaw
@eldina vidíš, to som nenapísala, pri tej práškovej je maličká odmerka = kocke cukru a talbety sú tiež 1:1 ku kocke cukru. ale sladkosť sa ťažko porovnáva, je to úplne iná chuť.
2010
Pisu ze je 300X sladsia ako cukor ?,teoreticky by to malo byt 150 kg cukru ale podla mna svindlluju nezda sa mi taka sladka,naozaj v praxi neviem posudit ja si davam jednu malu tabletku do kavy.