Domáci hamburger

ziziak - bez fotkyziziak, 28. novembra 2013
Domáci hamburger
Foto: ziziak

Tento jednoduchý recept je z jednej anglickej reštaurácie. Postup je jednoduchý. Pripravujem ho každé leto na grilovačky, alebo jednoducho keď dostanem chuť na burger, ktorý nieje ako špongia z rôznych fastfoodov.

4
porcie
80 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Suroviny

žemľa:
350 g
1 ČL
1 ČL
100 g
250 ml
20 g
mäso:
2-3 strúčky
800 g
 (Heinz)
1 ks stredná
príprava:
 (lolo alebo ladový)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Žemle: Zarobíme si kvások: Vlažné mlieko, kvasnice a cukor zmiešame v poháriku a vytvoríme kvások. Keď je kvások spenený, múku, olej, soľ zmiešame pre vytvorenie cesta. Vymiešané cesto odložíme nakysnúť na cca 60 minút pod utierku do tepla. Po hodine cesto nakrájame na 4 kúsky a vyrobíme bochníky (4 robím ja). Necháme ďalej stáť asi 20 minút a potom cesto potrieme mliekom či vajíčkom, pečieme 20 minút na teplote 190 stupňov.

  2. 2

    Mäso: Nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, soľ, korenie, kečup a bazálku pomaličky zmiešavame spolu. Ja osobne na to mierku nemám a robím si to podla chuti. Niekto nemá rád korenisté alebo slané. Určite sa vám tam kečup nehodí no skúste to. Dodáva tam veľmi dobú chuť keď sa maso spraví. Ak máte mäso zamiešané tak ho naporcujte taktiež na počet kusov žemlí. Ja ho formujem v guľatej miske nech to dobre vyzerá. Odložíme ho na hodinku do chladničky nech sa chute spoja.

  3. 3

    Príprava: Žemľe rozrežeme a vnútorné časti opečieme na panvici. Na spodnú časť žemľe dávam kečup a tatársku omáčku. Mäso spravíme na panvici a nastrúhame na vrch syr aby sa roztiekol. Na mäso dáme šalát a zakryjeme vrchnou častou žemle. Ja osobne mám rád aj opečenú slaninku, cibulku alebo aj jalapeño papričky. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
Jednoducho som dostala chuť na burger. Momentálne som po obede, ale nenechá na seba (ten burger) čakať. Teším sa naň. A díky za recept a tip.
ten recept vyšiel aj zo špaldovej múky a bezlaktózového mlieka :-) a asi po prvý krát som robila kysnuté cesto podľa niekoho iného ako seba :-) Ď
Chut vyborna, jedla som uz viacero domacich hamburgerov, ale toto masko bolo niecim ine, mozno tym kecupom. Neviete vsak niekto poradit nieco na to, aby sa mi to tak velmi nerozpadavalo? V com moze byt problem? Alebo co pridat? :)
@luciiik
Ahoj.Pomocou mixera s hnietacimi hakmi a trochou studenej vody maso dobre premiesaj.Takto vymiesane maso sa u masiarov nazyva ,,spojka".Lepivost mozes skontrolovat hmatom prstov.Druha moznost je pridat k masu zemiakovy skrob.(Solamyl)Zemiakovy skrob sme miesavali do hamburgerov a to k voli tomu,ze do tohto vyrobku sa vlastne spojivo podla normy neaplikuje.
@luciiik stačí pridať minerálku a ona spojí maso vždy. Solamyl je síce varianta, ale to uz je podľa mna dosť blbá cesta. Maso ale skús poriadne naguličkované stláčať...

Pridaj komentár k receptu: