Domáci chlieb

margareta52 - fotkamargareta52, 27. januára 2013

Domáci chlebík som začala piecť ešte keď som bola na materskej dovolenke čo už nebolo teraz:-). V tých rokoch bol monopol veľkých pekární. Stávalo Zobraziť celý popisDomáci chlebík som začala piecť ešte keď som bola na materskej dovolenke čo už nebolo teraz:-). V tých rokoch bol monopol veľkých pekární. Stávalo sa, že bol chlieb bez soli atď. Svokra sa ma pýtala prečo nepečiem chlieb doma? Nadiktovala mi recept čo som mala na jednu stranu. Ešte aj teraz ho mám a usmievam sa keď sa pozriem na papier ako som mohla toľko písať, keď je to také jednoduché:-)

60 minút
príprava
75 minút
na 220-180 °C

Suroviny

1200 g
20 g
1 kus
2 ČL
 vlažná




Postup

  1. 1

    Cesto spracujem v tuperwar rých.mise. 200 g múky, droždie zmiešam vlažnou vodou. Nechám kysnúť kým sa uvarí zemiak. Pridám 1000 g múky, postrúhaný zemiak, soľ a miesim vlažnou vodu na tuhšie cesto.

  2. 2

    Cesto vykysne, premiesim ho, opakujem 2x. Na tretí krát ho vyklopím na dosku a vyformujem. Plech potriem veľmi tenko olejom a posypem múkou aby sa neprilepil chlieb. V plechu nechám kysnúť cca 30 min. Pred tým ako ho vložím do vyhriatej rúry vrch cesta potriem tenko vodou. Pečiem cca 20 min. na 220 st. Keď kôra dostane peknú farbu dopečiem na 180 st.

  3. 3

    Po vybratí znovu potriem vrch tenko studenou vodu, kôra bude chrumkavá. Chlebík bude mať hmotnosť cca. 2 kilogramy a nezkysnie ani 3-4 dni. Prajem dobrú chuť:-)

Diskusia k receptu

margareta52
frezia68 ďakujem za privítanie.-) Včera som registrovala, dcérka je už tu a ona ma prehovorila:-) veľmi rada varím, pečiem,,,mám "svoje" recepty takže budem mať čo pridávať.-)
turistka
@Margareta52 , domáci chlieb je najlepší, chlebík máš pekne urastený a upečený. Vítaj a spolu s dcérkou pokračujte, teším sa :-)
mesiar50
Chlebík je na 1*
Pekne Ťa vítam aj ja,i keď som tu len krátko.

anina6
nádherný chlebík, vydaril sa. Tak sem s novými dobrotkami, nech sa podučím. a nech sa ti tu darí.
helca103
ja som dnes piekla celozrnný chlebík,ale tento tvoj vyzerá veľmi dobre a je krásne vysoký. Zároveň Ťa vítam medzi nami :-)
medulienka122
Mám podobný recept, len ešte ide doňho lyžička octu a prekladá sa do nemoty, asi na 4x, ten tvoj sa mi pozdáva, je jednoduchší, a pritom je o.k. Vitaj medzi nami a pridávaj super recepty, budeme radi:-)
margareta52
Som rada že ma vítate ako nového človeka v rodine varechárov:-) už ide druhý recept, jednoduchý ale chutný. Super:-)
ancicka
Poriadný chlebisko,ja taky veľký pečiem len na zabíjačku.
cecil07
no vitaj tu a cit sa ako doma:D a recept už je v kk :DD
mmirka
S manželom patríme k fanúšikom domáceho chlebíka. Dnes skúšam Margarétka tvoj recept. Pekávala som trošku iný. Tiež bol chutný. Cesto mi pomáha miesiť pekárnička. Zatiaľ sa mi vždy podaril. Tak dúfam, že mi vyjde aj táto tvoja nádhera.
ocko
prave som ho dopiekla ,no super a ta vona a muzicek si ho uz strazi a caka kedy ho bude krajat dik
miroslav1976
chystám sa piecť domaci chlieb,a kedže som stratil predošly recept, nechcem experimentovať,takže tento chlebik čo je tu mi padol vhod :) bude to moj druhy pokus, takže tešim sa z výsledku :) dam vedieť ako to dopadlo ;)
heloka
chcel by som opitat co to je tuperwar rych.mise?Pisete ze v tvom spracujete cesto to je aka misa tuperwar rych.misa hm toto nechapem prepacte hm
heloka
zas som tu prepacte a to co znamena ze premiesim ho to opakujete 2 krat tam pisete ze cesto vykysne,premiesim ho,opakujete 2 krat ,prepacte ani to nerozumiem to co znamena premisiem miesate alebo co?
bosorenka13
ahojky dnes som sa zaregistrovala a idem vyskusat chlebik skusit...tada varim peciem tak dufam ze budem aj prispievat
andula77
Zdravim. Aj ja som sa len teraz zaregistrovala....prave som zamiesila na chlebik...je to uz asi 10.ty co peciem, ale nie vzdy sa mi podari...teda vzdy sa zjedol, ale nieco robim zle lebo cesto mi vzdy klesne, sice aj narastie, ale skor sa akoby rozlieva do sirky ;o(( co robim zle?? Je cesto prilis riedke?? Inak robim podla podobneho receptu, vlastne davam vsetko od oka, tak ako pri vsetkom (knedla, buchty, kolac...), ale pri chlebiku mi to akosi nevychadza...a snazim sa znizovat mnozstvo klasickej hladnej muky a naopak zvysujem mnozstvo zdravsich variant (razna, spaldova, spaldovacelozrnna, zhrua za hrst z kazdej) Zeby bola chyba tam??? Dnes som dala 50/50 tak uvidime...dakujem za radu!
hviezdicka11
chuti vynikajuco. potierala som ho slanou vodou. 3x- pred pecenim, pocas pecenia a po upeceni. ma taku slansiu kôrku. my doma nikto nejeme chlieb s lekvarom a pod, takze nam slana korka vyhovuje :) chválim recept :)
obor123
Dnes som piekla. Je výborný. Náhodný, mäkkučký Chuťovo bezchybný.
miki77
Diki za dobry recept,uz ho doma peciem docela pravidelne a neda sa to porovnat z kupovanim chlebom. ... 10* :-)
monkapb
dakujem za recept..už rozvoniava...teším sa až okúsime..
sailero
Na veceru som upiekla ako prekvapenie pre priatela a CHUTILO MU :)
emili70
Roky som kupovala jeden druh chleba, ale prestali ho robiť. Skúsila som upiecť chlebík podľa vášho receptu a musím jednoznačne povedať, že iný už robiť nebudem. Je chutný, nestihne sa pokaziť, lebo sa zje celý. Ďakujem za recept.
hd12
K Vášmu receptu som sa dostala po tom, ako som prišla navštíviť svoju dcéru, ktorá žije v Nemecku. Asi po týždni pobytu som zistila, že mi niečo chýba. A nebolo to nič zvláštne, bol to len obyčajný slovenský chlieb. A nechýbal len mne, ako som sa presvedčila po jeho upečení podľa Vášho receptu. Na to, že som ho piekla po prvýkrát v živote, dovolím si tvrdiť, že bol lepší ako zakúpený v hociktorom obchode na Slovensku. Chcem sa Vám veľmi pekne poďakovať za zverejnenie Vášho receptu. Aj keď mal chlebík možno aj 2 kilá, nemali sme problém s jeho spracovaním behom 2-och dní.
emili70
@Heloka (8.9.2013 14:00)

Ja som kedysi kúpila drahú misku - rýchlokyslu. Vskutočnosti je to obyčajná umelá miska, na ktorú napevno prilieha veko. Kľudne môžete použiť takú, ak máte. Ja osobne dávam vymiesené cesto v miske do mikrovlnky na 1/2 minutky na stupeň 400, cesto sa trochu zohreje, vyberiem, prikryjem utierkou a o chvíľu je vykysnuté.
emili70
@Heloka (8.9.2013 14:00)

Ja som kedysi kúpila drahú misku - rýchlokyslu. Vskutočnosti je to obyčajná umelá miska, na ktorú napevno prilieha veko. Kľudne môžete použiť takú, ak máte. Ja osobne dávam vymiesené cesto v miske do mikrovlnky na 1/2 minutky na stupeň 400, cesto sa trochu zohreje, vyberiem, prikryjem utierkou a o chvíľu je vykysnuté.
emili70
Práve som dopiekla váš chlebík. Na radu syna som namiesto čistej vody použila minerálnu a piekla som ho v starej remoske. Neuverili by ste, aký je v tom rozdiel. Je pekne zdvihnutý a s dierkami, ako na skutočnom domácom chlebíku. Predtým sa mi vždy trochu roztiekol. Za váš recept moc ďakujem, je perfektný.
kika175
Vyborny..:) len chcem opraviť recept mate tam, že vydrži 3-4 dni u nás nevydržal ani 2 dnii.. :D :D ĎAKUJEM za receptik.. :))
gabikaa
Recept VYBORNY :-) syn už nechce nič iné takže z polovičnej dávky pečiem každý druhí deň :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia