Domáci chlieb

Autor receptu: margareta52

Domáci chlebík som začala piecť ešte keď som bola na materskej dovolenke čo už nebolo teraz:-). V tých rokoch bol monopol veľkých pekární. Stávalo sa, že bol chlieb bez soli atď. Svokra sa ma pýtala prečo nepečiem chlieb doma? Nadiktovala mi recept čo som mala na jednu stranu. Ešte aj teraz ho mám a usmievam sa keď sa pozriem na papier ako som mohla toľko písať, keď je to také jednoduché:-)

60 minút
príprava
75 minút
na 220-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto spracujem v tuperwar rých.mise. 200 g múky, droždie zmiešam vlažnou vodou. Nechám kysnúť kým sa uvarí zemiak. Pridám 1000 g múky, postrúhaný zemiak, soľ a miesim vlažnou vodu na tuhšie cesto.
  2. Cesto vykysne, premiesim ho, opakujem 2x. Na tretí krát ho vyklopím na dosku a vyformujem. Plech potriem veľmi tenko olejom a posypem múkou aby sa neprilepil chlieb. V plechu nechám kysnúť cca 30 min. Pred tým ako ho vložím do vyhriatej rúry vrch cesta potriem tenko vodou. Pečiem cca 20 min. na 220 st. Keď kôra dostane peknú farbu dopečiem na 180 st.
  3. Po vybratí znovu potriem vrch tenko studenou vodu, kôra bude chrumkavá. Chlebík bude mať hmotnosť cca. 2 kilogramy a nezkysnie ani 3-4 dni. Prajem dobrú chuť:-)