Foto: pusta
Zostala mi zemiaková kaša, nie veľa, rozmýšľala som, čo spravím. Chlieb pečiem často, ak zemiakový, tak pridávam varené nastrúhané zemiaky.Teraz som skúsila miesto toho Zobraziť celý popisZostala mi zemiaková kaša, nie veľa, rozmýšľala som, čo spravím. Chlieb pečiem často, ak zemiakový, tak pridávam varené nastrúhané zemiaky.Teraz som skúsila miesto toho zemiakovú kašu a oplatilo sa. Ušetrila som si prácu a chlebík bol výborný, vo výsledku rovnako chutný a dokonca jemnejší. Zemiakový chlieb zostáva dlhšie vláčny a nedrobí sa pri krájaní.
porcia
príprava
na 230/15 min a 190/30 °C
Postup
-
1
Do vandlíka som preosiala múku a premiešala so soľou.
-
2
Do múky som vyhlbila širšiu jamu a dala som do nej zemiakovú kaš, ktorú som predtým mierne zohriala.
-
3
Na kašu som namrvila droždie,...
-
4
...pridala som kryštálový cukor...,
-
5
...zaliala som to vlažnou vodou a ...
-
6
...nechala som vykysnúť kvások.
-
7
Pridala som rascu a ...
-
8
...všetko spolu som dôkladne spracovala na hustejšie hladké a nelepivé cesto. Množstvo múky závisí od jej vlhkosti a kvality a tým aj potrebné množstvo vody. Prikryla som čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť na dvojnásobný objem, čo trvá 45 - 60 minút.
-
9
Vykysnuté cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, znovu som ho poriadne prepracovala, vyformovala som guľatý bochník,...
-
10
...ktorý som preniesla na plech vystlaný teflonovou foliou /pečiacim papierom/, prikryla som ho utierkou a nechala som ho kysnúť ešte 30 minút. Povrch som po tejto dobe potrela studenou vodou a vložila som ho do trúby piecť.
-
11
Chlieb som piekla v trúbe predohriatej na 230 stupňov 15 minút. Kto chce tmavšiu kôrku, pečie 20 minút. Po tejto dobe som teplotu znížila na 190 stupňov a piekla som ho ešte 30 minút. Chlieb som vybrala, potrela som ho znovu studenou vodou, dala na mriežku a nechala som ho vychladnúť. Správne upečený chlieb má dutý,bubienkový poklop.
-
12
Po vychladnutí som chlieb rozkrojila. Nakrájaný chlieb sa dá zmraziť a vždy je po ruke ako čerstvý.
Budem skúšať....
Ďakujem za recept.