Foto: frezia68
Máme upršané dni a nie sú teplé,letné,slnečné.....tak som zapla rúru a upiekla chlebík.Možná by aj vám zachutil,tak pridávam recept hoci predpokladám,že každý má ten Zobraziť celý popisMáme upršané dni a nie sú teplé,letné,slnečné.....tak som zapla rúru a upiekla chlebík.Možná by aj vám zachutil,tak pridávam recept hoci predpokladám,že každý má ten svoj vyskúšaný a obľúbený.Ale aj môj je vždy iný,aj múku mením,aj prísady....
príprava
na 200 °C
Suroviny
50 dkg |
|
30 dkg |
|
3 polievk.lyž. |
|
3 pol.lyž. |
|
1 pol.lyž |
|
2 pol.lyž. |
|
1 plochá lyž. |
|
2 káv.lyž. |
|
4 dcl |
|
1 káv.lyž. |
|
3 káv.lyž. |
|
2 pol.lyž. |
|
3 káv.lyž. |
|
|
|
1 káv.lyž. |
|
Postup
-
1
Pripravíme si všetky prísady......
-
2
Vo vlažnej vode rozpustím med,pridám droždie a dám do pripravenej múky izbovej teploty.V miske s múkou som už predtým rozmiešala všetky ingrediencie.Prášok do pečiva pridávam preto,že ražná múka nie je bohatá na lepok ako pšenica.Obsahuje menej gluténu a cesto z tejto múky nekysne a chlebík je hutnejší.Preto sa ražná múka mieša so pšeničnou.
-
3
Vypracujem cesto,vodu prilievam podľa potreby a množstvo som udala orientačne.Cesto sa má odlepovať od stien misky a má mať bublinky.
-
4
Prikryjem bielym obrúskom a nechám kysnúť asi 1 hod.Potom ho ešte raz premiesim a nechám zasa asi 1 hod.-každý posúdi vizuálne,či dosť narástlo. Preložím na dosku,pováľam,vytvorím chlieb a nechám zas podkysnúť.Druhýkrát pováľam a preložím na pečiaci papier vo tvare chlebíka,aký chcem mať-ovál,či okrúhly.Pred vložením do rúry potriem osolenou vlažnou vodou a pečiem asi 1 hod. najprv na 220°C a za 5 min.prepnem na 190°C-2OO°C,sledujem farbu kôrky.Po vypnutí rúry nechám ešte asi 5 min.dôjsť v trúbe a zasa potriem osolenou vodou. Dobrú chuť!
Muku meriam na hrnceky - u nas cup (citat kap pre tych co nevedia anglicky). Davam 1 hrncek celozrnnej psenicnej muky, 1 hrncek raznej, a 5 hrncekov muky chlebovej, ktoru u nas predavaju priamo na chlieb. Do tohoto mnozstva muky dam 2 lizicky kavove soli, lanove semienka mlete (muka z nich), 2 pol. lyzice olivoveho oleja a korenie, ktore menim. Raz dam rozdrveny suseny rozmaryn, podruhe libeckove semienka, inokedy kmin. Sezamove semienka pridavam vzdy. Z tohoto mnozstva su dva pekne kualate bochanky, alebo podlhovaste veky.