Domáci chlieb fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 21. júna 2010
Domáci chlieb (fotorecept)
Foto: frezia68

Máme upršané dni a nie sú teplé,letné,slnečné.....tak som zapla rúru a upiekla chlebík.Možná by aj vám zachutil,tak pridávam recept hoci predpokladám,že každý má ten Zobraziť celý popisMáme upršané dni a nie sú teplé,letné,slnečné.....tak som zapla rúru a upiekla chlebík.Možná by aj vám zachutil,tak pridávam recept hoci predpokladám,že každý má ten svoj vyskúšaný a obľúbený.Ale aj môj je vždy iný,aj múku mením,aj prísady....

180 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

50  dkg
30  dkg
3  polievk.lyž.
3  pol.lyž.
1  pol.lyž
2  pol.lyž.
1  plochá lyž.
2  káv.lyž.
4  dcl
1  káv.lyž.
3  káv.lyž.
2  pol.lyž.
3  káv.lyž.
1  káv.lyž.




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky prísady......

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vo vlažnej vode rozpustím med,pridám droždie a dám do pripravenej múky izbovej teploty.V miske s múkou som už predtým rozmiešala všetky ingrediencie.Prášok do pečiva pridávam preto,že ražná múka nie je bohatá na lepok ako pšenica.Obsahuje menej gluténu a cesto z tejto múky nekysne a chlebík je hutnejší.Preto sa ražná múka mieša so pšeničnou.

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujem cesto,vodu prilievam podľa potreby a množstvo som udala orientačne.Cesto sa má odlepovať od stien misky a má mať bublinky.

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prikryjem bielym obrúskom a nechám kysnúť asi 1 hod.Potom ho ešte raz premiesim a nechám zasa asi 1 hod.-každý posúdi vizuálne,či dosť narástlo. Preložím na dosku,pováľam,vytvorím chlieb a nechám zas podkysnúť.Druhýkrát pováľam a preložím na pečiaci papier vo tvare chlebíka,aký chcem mať-ovál,či okrúhly.Pred vložením do rúry potriem osolenou vlažnou vodou a pečiem asi 1 hod. najprv na 220°C a za 5 min.prepnem na 190°C-2OO°C,sledujem farbu kôrky.Po vypnutí rúry nechám ešte asi 5 min.dôjsť v trúbe a zasa potriem osolenou vodou. Dobrú chuť!

    Domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

lucylee
môžem použiť aj celozrnnú múku? keď ju použijem, treba aj pšenicu použiť?
zdezda
:-) opäť krásny chlebík, ukladám si :-)
frezia68
@lucylee : aj ja používam aj celozrnnú,ale 2/3 hladkej múky a 1/3 celozrnnej.Už v pomere 1:1 sa mi vidí veľmi hutný.Ale možná že niekto pridá inú skúsenosť.
kuchticka
@frezia , ja peciem chlieb podobne ako ty, len davam menej soli a nedavam zemiak. Pridavas ho surovy alebo uvareny(postruhany)?
Muku meriam na hrnceky - u nas cup (citat kap pre tych co nevedia anglicky). Davam 1 hrncek celozrnnej psenicnej muky, 1 hrncek raznej, a 5 hrncekov muky chlebovej, ktoru u nas predavaju priamo na chlieb. Do tohoto mnozstva muky dam 2 lizicky kavove soli, lanove semienka mlete (muka z nich), 2 pol. lyzice olivoveho oleja a korenie, ktore menim. Raz dam rozdrveny suseny rozmaryn, podruhe libeckove semienka, inokedy kmin. Sezamove semienka pridavam vzdy. Z tohoto mnozstva su dva pekne kualate bochanky, alebo podlhovaste veky.
forneta
noo... tak domáce chleby mám rada... určite vyskúšam... =))
babidka
@frezia , dalsi dobry chlebik :-) pekavam " svoj" a skusam aj vsetky co sa objavia na vareche a ani jeden ma nesklamal .Vyskusala som snad vsetky druhy muky aku u nas dostat a kazda je vlastne dobra , akurat si kazdy musi odskusat tu idealnu kombinaciu pre seba .ved co chuti tebe aj mne , nemusi chutit inemu .Preto tak rada skusam kazdy novy recept a potom si ho upravujem - tu uberiem , tu pridam :-))))))
xilia
to ano, to je krasny chlieb, normalne citim, ako vonia..........




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia