Domáci chlieb (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Máme upršané dni a nie sú teplé,letné,slnečné.....tak som zapla rúru a upiekla chlebík.Možná by aj vám zachutil,tak pridávam recept hoci predpokladám,že každý má ten svoj vyskúšaný a obľúbený.Ale aj môj je vždy iný,aj múku mením,aj prísady....

180 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetky prísady......
  2. Vo vlažnej vode rozpustím med,pridám droždie a dám do pripravenej múky izbovej teploty.V miske s múkou som už predtým rozmiešala všetky ingrediencie.Prášok do pečiva pridávam preto,že ražná múka nie je bohatá na lepok ako pšenica.Obsahuje menej gluténu a cesto z tejto múky nekysne a chlebík je hutnejší.Preto sa ražná múka mieša so pšeničnou.
  3. Vypracujem cesto,vodu prilievam podľa potreby a množstvo som udala orientačne.Cesto sa má odlepovať od stien misky a má mať bublinky.
  4. Prikryjem bielym obrúskom a nechám kysnúť asi 1 hod.Potom ho ešte raz premiesim a nechám zasa asi 1 hod.-každý posúdi vizuálne,či dosť narástlo. Preložím na dosku,pováľam,vytvorím chlieb a nechám zas podkysnúť.Druhýkrát pováľam a preložím na pečiaci papier vo tvare chlebíka,aký chcem mať-ovál,či okrúhly.Pred vložením do rúry potriem osolenou vlažnou vodou a pečiem asi 1 hod. najprv na 220°C a za 5 min.prepnem na 190°C-2OO°C,sledujem farbu kôrky.Po vypnutí rúry nechám ešte asi 5 min.dôjsť v trúbe a zasa potriem osolenou vodou. Dobrú chuť!