Foto: andys
Recept inšpirovaný kuchárskym webom delikatesy.sk
príprava
na 200-250 °C
Postup
-
1
Domáci chlebík zvykneme pekávať na sviatky. Občas chlieb upečiem aj na všedný deň, keď som objavila na internete chlieb, pečený v keramickom hrnci, bola som rozhodnutá ho čím skôr skúsiť. Takže okrem uvedených ingrediencií potrebujeme keramický hrniec s pokrievkou. Začneme tradičným kváskom - z cca 400 ml vlažnej vody, 2 čajových lyžičiek múky, cukru a droždia pripravíme kvások.
-
2
Do misy preosejeme hladkú múku, pridáme celozrnnú a spolu s kváskom, soľou a octom vymiesime. V prípade potreby pridáme zvyšnú vodu. Cesto necháme vykysnúť, premiesime, opäť necháme vykysnúť a vyklopíme na pomúčenú podložku.
-
3
Cesto poriadne premiesime rukami, roztiahneme na plát a preložíme ako pánsku vreckovku. Pomúčime a prikryté utierkou necháme kysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
-
4
Kým cesto kysne, rozohrejeme rúru na 250 stupňov. Do rúry dáme vyhriať aj hrniec, v ktorom budeme chlebík piecť. Vykysnuté cesto vložíme do hrnca, prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry. Pečieme 15 minút pri najvyššej teplote, ďalších asi 45 minút pri teplote 200 stupňov.
-
5
Teraz je čas nádobu odkryť, chlieb potrieť vodou a ešte vložiť na 15 minút do rúry. Upečený chlieb vyberieme na mriežku alebo podložku a necháme dôkladne vychladnúť (nikdy nevydržíme, ešte teplý ho jeme s maslom a soľou).
-
6
Ešte celý bochník:
@marienka44 , nie, olej vôbec nedávam.
Ďakujem vám všetkým za komentáre, skúste domáci chlebík (aj podľa iného receptu, nemusí to byť tento) - pripomína mi to chlieb môjho detstva - aj keď kúpny. Napr. poctivý prievozský, Bratislavčania si pamätajú :)
@lucylee , neviem Ti poradiť, sklo by som určite nevyhrievala na takú vysokú teplotu. Radšej skús klasicky na pekáči.