Domáci chlebík z keramického hrnca fotorecept

andys - fotkaandys, 5. marca 2012
Domáci chlebík z keramického hrnca (fotorecept)
Foto: andys

Recept inšpirovaný kuchárskym webom delikatesy.sk

60 minút
príprava
75 minút
na 200-250 °C

Suroviny

400 g
600 g
1 kocka
2 PL
2 ČL
500 ml vlažná

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Domáci chlebík zvykneme pekávať na sviatky. Občas chlieb upečiem aj na všedný deň, keď som objavila na internete chlieb, pečený v keramickom hrnci, bola som rozhodnutá ho čím skôr skúsiť. Takže okrem uvedených ingrediencií potrebujeme keramický hrniec s pokrievkou. Začneme tradičným kváskom - z cca 400 ml vlažnej vody, 2 čajových lyžičiek múky, cukru a droždia pripravíme kvások.

    Domáci chlebík z keramického hrnca (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misy preosejeme hladkú múku, pridáme celozrnnú a spolu s kváskom, soľou a octom vymiesime. V prípade potreby pridáme zvyšnú vodu. Cesto necháme vykysnúť, premiesime, opäť necháme vykysnúť a vyklopíme na pomúčenú podložku.

    Domáci chlebík z keramického hrnca (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto poriadne premiesime rukami, roztiahneme na plát a preložíme ako pánsku vreckovku. Pomúčime a prikryté utierkou necháme kysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.

    Domáci chlebík z keramického hrnca (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým cesto kysne, rozohrejeme rúru na 250 stupňov. Do rúry dáme vyhriať aj hrniec, v ktorom budeme chlebík piecť. Vykysnuté cesto vložíme do hrnca, prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry. Pečieme 15 minút pri najvyššej teplote, ďalších asi 45 minút pri teplote 200 stupňov.

    Domáci chlebík z keramického hrnca (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz je čas nádobu odkryť, chlieb potrieť vodou a ešte vložiť na 15 minút do rúry. Upečený chlieb vyberieme na mriežku alebo podložku a necháme dôkladne vychladnúť (nikdy nevydržíme, ešte teplý ho jeme s maslom a soľou).

    Domáci chlebík z keramického hrnca (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ešte celý bochník:

    Domáci chlebík z keramického hrnca (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

42 komentárov k receptu
@julica , žeby Ty? :) Inak v tajine sme ho piekli odkrytý, ale táto finta s pokrievkou je na nezaplatenie. Bol výborný, len tak sa za ním zaprášilo.
@marienka44 , nie, olej vôbec nedávam.
Ďakujem vám všetkým za komentáre, skúste domáci chlebík (aj podľa iného receptu, nemusí to byť tento) - pripomína mi to chlieb môjho detstva - aj keď kúpny. Napr. poctivý prievozský, Bratislavčania si pamätajú :)
Vyzerá krásne a určite je aj skvelý. Mám otázku - ten keramický hrniec pred vložením do rúry namáčaš vo vode? Ja mám rímsky hrniec, kde spodná časť je zvnútra glazovaná (a už je aj prasknutý...) a vrchnák je bez glazúry - keď v ňom pečiem kura, tak vrchnák dávam na cca 10 minút do vody, aby nasiakol. Obávam sa, čo spraví, keď ho nenamočím...
....uz sa chladi na mriezke,robila som ho z polovicnej davky,bude k obedu,rozvonieva nadherne,dala som este po 1PL psenicnych otrub a psenic.klickov,1 CL brav.masti,ale nevydrzala som a odrapila som z neho janka (koncek chleba) a je vynikajuci,dakujem za rcp:-)
@wegar , aj ostatní, piecť áno, ale vyhrievať vopred prázdnu sklenú misu na 250 stupňov a potom tam vložiť relatívne studené cesto by som neriskovala. Ja vyhrievam keramickú misu na prázdno, je to špeciálny riad emile henry flame a aj tak som mala malú dušičku, napriek tomu, že na delikatesách písal Viktor Klimo, že nič sa nestalo. Fígeľ je v tom, že vyhriata keramika dosahuje ešte vyššiu teplotu, takže sa to začína podobať pečeniu v klasickej chlebovej peci. Inak som ho predtým pekávala na plechu odkrytý, len býval potom suchší a vtedy bolo treba naozaj piecť pri nižšej teplote.
@marikafil , prepáč, na Teba som skoro zabudla. Nie, keramiku netreba namáčať, s rímskym hrncom nemám skúsenosti, ale mama v ňom dosť často pekáva mäso, tam je asi podmienka namočiť ho.
@andys ja som misu z jenskeho skla dala prazdnu do rury uz ked som zapla ruru,takze sa zahrievala postupne,mam ju uz 20 rokov a nikdy sa nic nestalo a to cesto ma izbovu teplotu.Ale kto by sa len predsa obaval,nech neriskuje
rimsky hrniec mam glazovany zvnutra a pokrievku nie - tu namacam, len ked si jedlo vyzaduje aj trochu vlhosti. Pri peceni chleba ho davam bez namacania aj s pokrievkou rozohriat a vsetko je uplne v poriadku, chlebik sa v nom upecie perfektne
@andys krásny chlebík ako som už písala , len pripomeniem pre @mariaklara , určite sprav v tupperware , ja robievam len v ňom, ked máš chuť pozri si v mojich receptoch,môj recept je síce iný , na noc dávam cesto do chladničky a ráno vypekám. K tomuto chlebíku sa nedá nič vytknuť , iba ak nohu vyvrtnúť čo bežíš za vôňou spomienok.
Nádherný chlebík a supergramotný rcp! Pridávam sa k 4. tuctu komentov, ktorými Ti dávame na vedomie, že si kočka, si kočka, si kočka - milá @Andys a nielen perfektne urobená, ale aj šikovná. LTĎ! Podobne, ako pri väčšine uvedených rcp, som chlebík upiekol, s úžasným výsledkom, aj podľa Tvojho! Mám aj fotodokument, iba sa musím naučiť pridávať obr. aj do komentov, diskusií a zážitkov. Už som dosť ďaleko, chýba mi už len "grif" na poslednbý krok - t.j. neviem uložiť copy z albumu na mojej gmail adrese do svojich komentov. Blahoželám Ti ku krásnemu výsledku, ďakujem za inšpiráciu a teším sa na ďalšie Tvoje aktivity.

Pridaj komentár k receptu: