Domáci chlebík z keramického hrnca (fotorecept)
Autor receptu: andys
Recept inšpirovaný kuchárskym webom delikatesy.sk
60 minút príprava |
75 minút na 200-250 °C |
Postup
- Domáci chlebík zvykneme pekávať na sviatky. Občas chlieb upečiem aj na všedný deň, keď som objavila na internete chlieb, pečený v keramickom hrnci, bola som rozhodnutá ho čím skôr skúsiť. Takže okrem uvedených ingrediencií potrebujeme keramický hrniec s pokrievkou. Začneme tradičným kváskom - z cca 400 ml vlažnej vody, 2 čajových lyžičiek múky, cukru a droždia pripravíme kvások.
- Do misy preosejeme hladkú múku, pridáme celozrnnú a spolu s kváskom, soľou a octom vymiesime. V prípade potreby pridáme zvyšnú vodu. Cesto necháme vykysnúť, premiesime, opäť necháme vykysnúť a vyklopíme na pomúčenú podložku.
- Cesto poriadne premiesime rukami, roztiahneme na plát a preložíme ako pánsku vreckovku. Pomúčime a prikryté utierkou necháme kysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
- Kým cesto kysne, rozohrejeme rúru na 250 stupňov. Do rúry dáme vyhriať aj hrniec, v ktorom budeme chlebík piecť. Vykysnuté cesto vložíme do hrnca, prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry. Pečieme 15 minút pri najvyššej teplote, ďalších asi 45 minút pri teplote 200 stupňov.
- Teraz je čas nádobu odkryť, chlieb potrieť vodou a ešte vložiť na 15 minút do rúry. Upečený chlieb vyberieme na mriežku alebo podložku a necháme dôkladne vychladnúť (nikdy nevydržíme, ešte teplý ho jeme s maslom a soľou).
- Ešte celý bochník: