Domáci celozrnný chlieb

bananalover - fotkabananalover, 25. februára 2014

Milujem vôňu a chuť čerstvého pečiva, ale málokedy mám možnosť jesť ho, ešte za tepla a tak som na internete našla recept a trochu Zobraziť celý popisMilujem vôňu a chuť čerstvého pečiva, ale málokedy mám možnosť jesť ho, ešte za tepla a tak som na internete našla recept a trochu si ho upravila podľa seba. Najlepšie na tom je to, že si do neho môžete dať to čo chcete a viete, že je naozaj tmavý a nie len prifarbený od nejakého farbiva ako to pri takýchto tmavých chleboch býva. A hlavne, nepotrebujete ani domácu pekáreň :)

60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
100 g
1/2 kocky
250 ml
štipka
podľa potreby
3 PL
1 ks
1 ks na potretie
3 PL
podľa chuti
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Do vlažného mlieka so štipkou cukru rozdrobte kvasnice a počkajte cca desať minút.

  2. 2

    Obe múky zosypte do misy a zmiešajte s kvasnicami.

  3. 3

    Pridajte všetky ostatné ingrediencie (nemusíte len olivy alebo sezam. Dajte tam čo chcete vy) a vypracujte cesto. Nechajte vykysnúť.

  4. 4

    Potom už len vyformujte bochník na plech a dajte piecť na 180 stupňov cca 25 minút.

    Domáci celozrnný chlieb - obrázok 4

Diskusia k receptu

anina6
podaril sa ti krásny zdravý, chlebík, šikovná mladá dáma.
ochino
zdravím Aninu
na 15 ročné dievča je to veľmi pekná práca,dobré záujmy...
ak by som mohol trochu poradiť-nedával by som tam do cesta vajce,
možno aj trochu menej kvasníc a dlhší čas kysnutia aj pečenia...
ale si naozaj šikovná-nech sa Ti darí - /vo všetkom.../
beatacsontosova
ja mám takú skúsenosť s mliekom a vajcom, že to pečivo je skôr koláčové ako chlebíkové :-) ale vyskúšam, možno motyka vystrelí :-)
afataga
krasny si upiekla, len tiez ma tam myli to vajce do cesta, ak si ho piekla sama, tak vsetka cest
medovnicek
teda ak si ho piekla naozaj ty, tak klobúk dolu, si šikovná, môžeš sa aj vydávať:)
bananalover
áno, robila som ho sama, jedine, keď som si nebola istá opýtala som sa mamy, ako sa robí kvások :)
Ten čas som si len tak tipla, pretože som to neodstopovala. Zdá sa mi ale, že to kyslo dlhšie :)
martamm
bananalover, klobúk dolu, v Tvojom veku si podala parádny výkon, chlebík vydarený a oceňujem, že si použila aj celozrnnú múku. Tiež ma zaujal ten strúhaný syr, to by mi nenapadlo, hoci skúšam rôzne chlebíky. No, človek sa stále niečo nové učí :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia