Domáci bazový sirup

slavkabis - fotkaslavkabis, 2. januára 2015
Domáci bazový sirup
Foto: slavkabis

Sirup je veľmi zdravý. Recept som dostala od svojej sesterničky, je to už moja tradícia keď kvitne baza. Vždy si povieme že si sirup robíme na zimu, ale nech je ho akokoľvek veľa do zimy ho vypijeme :)

Suroviny

25-30  ks poďla veľkosti
2 l
1 bal.
2 kg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do dvoch litrov vody si namočíme opatrne umyté kvietky bazy a dáme na 24 hodín lúhovať.

  2. 2

    Na druhý deň precedíme kvietky cez sitko (gázu) do väčšieho hrnca, pridáme 2 kg cukru, ktorý necháme dôkladne rozpustiť. Koľko litrov vody, toľko kilogramov cukru. Takže ak máte viac kvietkov trebárs 50, dáte 4 litre vody, 2 sáčky kyselky a 4kg cukru

  3. 3

    Zmes necháme prevrieť a ešte horúce nalievame do v hodných fliaš, ktoré sa dajú dobre zavrieť a po vychladnutí ukladáme na tmavé a chladné miesto (špajzka, pivnica,...). Po otvorení fľaše, nechávame sirup v chladničke.

Recept je zaradený do kategórií:
Bylinkové nápoje, Nápoje, Sirupy, Varené, Zdravie a diéty

Diskusia k receptu

gordonko
samozrejme že ho rýchlo minieš ,ked ho robíš z dvoch litrou vody. Čo takto 10 l kýbel vody , doňho asi 100 kvetou ,nechať cez noc vylúhovať a potom prihriať vodu tak aby sa snadnejšie rozpustil cukor ( 3/4 kg na 1 liter vody ) a jednu kyselinu citronovú ...... plníme do fliaš vypláchnutých alkoholom ............................... ak sa navrchu vytvorý plešňový škraloup stačí ho nabrať na špajdlu a odstrániť ho - neni na závadu ( je to pel z kvetou ).... kal v syrupu je cukor - stačí premiešať .... bazový syrup najviac chutí v perlivej vode ..... ešte mám asi 4 litre
slavkabis
gordonko - to je len recept ktorý mám, samozrejme, že robím viac sirupu :).
Preto som napísala že keď máme viac kvetov a viac litrov, prispôsobíme aj kg cukru.
Ja som myslela že preváraním sa sterilizuje sirup, ale vyskúšam podľa teba :) ďakujem za typ
slavkabis
ja som si neprečítala komentár od @satan , ale ako píše obor123,nechápem na čo sa sem registrujú ľudia, ktorí zhadzujú druhých varenie a nehovoriac keď upozorňujú na pitomosti :(
1x lenor
bilancia
keď precedíme do hrnca , tak už bez kvietkov áno? kvietky už potom nevaríme, ibe vylúhovanú vodičku?