Domáce vianočné kolekcie od babičky

editamarkos - fotkaeditamarkos, 29. novembra 2014

Nikdy som nejedla také kolekcie, aké robievala moja babička. Mali takú zvláštnu arómu. Dodnes neviem, čím to bolo. Recept na tú dobrotu vlastní aj Zobraziť celý popisNikdy som nejedla také kolekcie, aké robievala moja babička. Mali takú zvláštnu arómu. Dodnes neviem, čím to bolo. Recept na tú dobrotu vlastní aj moja mama, a na základe toho som aj ja vyrobila čokoládové ozdoby. No tie moje mi tak nechutia. :-(

30 minút
príprava
10 minút
na 100 °C

Suroviny

250 g
1 bal.
0,5 dl
45 g
155 g
30 g




Postup

  1. 1

    Povaríme cukor kryštálový a vanilkový s vodou asi 10 minút. Pridáme maslo. Horúcu masu pridáme do ostatných (už pomiešaných) suchých surovín. Dobre vymiešame a vylejeme do formičiek.

Diskusia k receptu

sovka62
Aj naša mama robievala domácu čokoládu do formičiek. Mávali sme aj kúpenú kolekciu, lenže na každoročnú 3m vysokú jedľu by vošli hádam aj tri kilá, tak sa to doplnilo. Na našu radosť, lebo tie kúpenské sa jedli až po Troch kráľoch, no domáce mama tak nestrážila.
Pamätám si, že do čokolády dávala BB puding a určite stužený pokrmový tuk (teraz Ceru, vtedy sme v obchode pýtali Cerez). Malo to charakteristickú chuť, myslím, že po tom tuku. Veľmi som ich nemusela (ale to čokoládu všeobecne, nielen domácu). ale keď nebolo iné, boli dobré.
frezia68
@editamarkos : Veru,máš pravdu,aj chuť ostáva v pamäti a tá je často lepšia,ako jedlo vyčarené nami.Asi vonia aj spomienkami?Naša mamka varila aj salonky-kávové,citrónové a orechové.Doteraz mám v pamäti,ako formovala zmes do obdĺžníka pri tuhnutí hmoty,aby nakrájala malé obdlžníčky,ktoré po vyschnutí sme potom balili do pracne nastrihaných papierov z hodvábneho papiera a následne do staniolu.Aj ten sme nastrihali,lebo sa predávali väčšie hárky a rôzné farby.A ako odmenu sme dostali ochutnať okrajky zo saloniek,ak sa vyskytli.....zväčša sa nevyskytli,lebo sa snažila pekne zarovnať :-))).Škoda,že recept nemám,ale už by som ani nerobila.
editamarkos
Od mamy som počula, že si babička v roku môjho narodenia k príprave kolekcie vypýtala sušené mlieko z mojej umelej výživy. Vtedy sa inak nedalo dostať k sušenému mlieku. Ďakujem Vám za komentáre a za Vaše recepty na vianočnú čokoládu, kolekcie :-).
marta5
Kolekcie sme doma robili tiež-do formičky na medvedie labky sme najprv dali farebne nastrihané ,,pozlátka,, potom z uvarenej hmoty , kde išiel BB puding,kakao,cukor a stužený tuk,vznikali kolekcie. Salonky sme kupovali a balili do papierikov a zlatka. Spomienky na detstvo... Ďakujem za pripomenutie detských Vianoc.
mamataja
Naozaj tam ide iba 45g masla? A má to byť maslo, alebo stužený tuk?
editamarkos
@mamataja , áno, naozaj tam ide iba 45g masla alebo stužený tuk. V minulých rokoch hľadajúc tú arómu od babičky vyskúšala som obidve varianty. Čokoláda po vychladnutí bude trošku "suchšia" ako z obchodu. Tie jej mali mramorový vzhľad.
zuzannap
No neviem kde som urobila chybu,ale mne to vôbec neztuhlo,aj po 12 hodinách je to tekuté.
editamarkos
@zuzannap tuším, že si pomaly varila a vtedy v ňom ostane veľa vody. Pred hodinou som spravila pokus, lebo moja mama mi povedala, že tú zvláštnu chuť mohol dodať karamelizovaný cukor. Mala pravdu. Najprv cukor s vanilkovým cukrom som nechala prehriať a keď začal jemne "dymiť", vtedy som podliala 0,5 dl vody a varila som 10 min. na nie najnižšom stupni na plyn.sporáku. Po pridaní ďalších surovín, výsledkom bola hustá masa. Zajtra uvidíme ako ich vydolujem z formičiek :).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia