Domáce mlieko z kešu orechov fotorecept
Foto: happybunny
Ak máte laktózovú intoleranciu, nekonzumujete živočíšne produkty alebo nie ste moc na tie supermarketové náhrady obsahujúce 1% orechov, tento recept je pre vás :) Zobraziť celý popisAk máte laktózovú intoleranciu, nekonzumujete živočíšne produkty alebo nie ste moc na tie supermarketové náhrady obsahujúce 1% orechov, tento recept je pre vás :) pripraviť toto krémové kešu mlieko je veľmi jednoduché, stačia dve ingrediencie a za chvíľu máte doma výborné a hlavne zdravé mliečko, ktoré sa dá použiť úplne rovnakými spôsobmi ako tie z obchodu.
príprava
Postup
-
1
Kešu si vopred namočíme do vody na aspoň 5 hodín, ja ho dávam takto cez noc do chladničky a ráno pripravujem mlieko.
-
2
Keď nám pekne nasiakli vodu, preplachujeme ich dokým nemáme vodu čistú. Používame pomer 4:1 voda ku kešu, ak by sme mlieko chceli mať krémovejšie, tak môžeme kľudne použiť len 3 hrnčeky vody. Pridáme štipku soli a akékoľvek tekuté sladidlo, ktoré nám vyhovuje, ja používam domáci púpavový med. (Rozdelila som si recept na polovice, preto je na fotke tak malý obsah vody a kešu.)
-
3
Mixujeme 2-3 minuty a keďže kešu oriešky sú veľmi mäkké, už po tomto kroku mlieko môžeme konzumovať, ale ak ho chceme mať naozaj číročisté, prelievame ho do nádoby cez látku alebo gázu.
-
4
Na vrchu nám ostane takáto pasta z kešu, ktorú určite nevyhadzujeme keďže sa dá spotrebovať mnohými spôsobmi (jeden vám ukážem v ďalšom recepte :)).
-
5
Keďže som veľmi šikovná, podarilo sa mi z tejto várky vyliať asi 1/4, takže mi ostalo necelých 700 ml :') Mlieko vydrží v chladničke 3-4 dni, vždy ho treba pred použitím premiešať alebo pretrepať. Je veľmi chutné aj samé o sebe s dvojnásobnou dávkou sladidla a trochou škorice, vanilky.
ja som v Nemecku a kešu sú v celkom ok cene, okolo 2,50€ tuším 300g balenie (to neviem naisto), z toho urobím dve takéto várky a tie už hotové kešu mlieka sú niektoré aj za 4€/liter, takže v porovnaní s tým je to ešte lacné. :(
mliečne výrobky nekonzumujem a bohužiaľ ešte tie náhrady nekupuje toľko ľudí aby sa znížili ceny, tak musím takto, dať von sladkosti z košíka a peňaženka až tak veľmi neutrpí :D
Pôvodne som chcela vyskúšať ten recept čo si mi ty posielala, ale ako naschvál nemali celé mandle : ďakujem za komentár ❤
No a kromě finančního efektu víš, co jsi do svého výrobku dala. V kupovaném hotovém výrobku je bonusem kdeco, včetně éček, kontaminace linky apod. Jsi šikulka a hlava otevřená!
Mandle "dáš" příště, neboj, neutečou! Přeji hezký den, ať se ti daří!
no práve, v konečnom dôsledku sa to o to viac oplatí, síce mi to nevydrží stáť rok v skrini, ale aspoň viem, že nekonzumujem niečo plné chemikálií :) tiež prajem pekný deň
Evi, zdravím! Jasné, že si člověk vybere lehčí cestu - a může klidne schrúmat, haha Recept je fajn i tím, že hmota, která zůstane se dá zpracovat do dalšího receptu. Takže oříšky využiješ do mrtě. Jde hlavně o to ukázat, že se dá rostlinné mléko udělat doma. Pro vegánov je to požehnanie.
drť sa dá využiť aj inými spôsobmi, napríklad nechať vysušiť a pridať do šalátov alebo pomlieť na múčku, pridať do ovsenej kaše ako extra vlákninu, na zahustenie omáčok, smoothie, do orieškového masla ak je príliš riedke, do hummusu :)