Rastlinné mlieko
Rastlinné mlieko

Domáce mlieko z kešu orechov fotorecept

happybunny - fotkahappybunny, 11. júla 2018

Ak máte laktózovú intoleranciu, nekonzumujete živočíšne produkty alebo nie ste moc na tie supermarketové náhrady obsahujúce 1% orechov, tento recept je pre vás :) pripraviť toto krémové kešu mlieko je veľmi jednoduché, stačia dve ingrediencie a za chvíľu máte doma výborné a hlavne zdravé mliečko, ktoré sa dá použiť úplne rovnakými spôsobmi ako tie z obchodu.

10 minút
príprava

Suroviny

1 hrnček
4 hrnčeky
2 PL
štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kešu si vopred namočíme do vody na aspoň 5 hodín, ja ho dávam takto cez noc do chladničky a ráno pripravujem mlieko.

    Domáce mlieko z kešu orechov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď nám pekne nasiakli vodu, preplachujeme ich dokým nemáme vodu čistú. Používame pomer 4:1 voda ku kešu, ak by sme mlieko chceli mať krémovejšie, tak môžeme kľudne použiť len 3 hrnčeky vody. Pridáme štipku soli a akékoľvek tekuté sladidlo, ktoré nám vyhovuje, ja používam domáci púpavový med. (Rozdelila som si recept na polovice, preto je na fotke tak malý obsah vody a kešu.)

    Domáce mlieko z kešu orechov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mixujeme 2-3 minuty a keďže kešu oriešky sú veľmi mäkké, už po tomto kroku mlieko môžeme konzumovať, ale ak ho chceme mať naozaj číročisté, prelievame ho do nádoby cez látku alebo gázu.

    Domáce mlieko z kešu orechov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na vrchu nám ostane takáto pasta z kešu, ktorú určite nevyhadzujeme keďže sa dá spotrebovať mnohými spôsobmi (jeden vám ukážem v ďalšom recepte :)).

    Domáce mlieko z kešu orechov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keďže som veľmi šikovná, podarilo sa mi z tejto várky vyliať asi 1/4, takže mi ostalo necelých 700 ml :') Mlieko vydrží v chladničke 3-4 dni, vždy ho treba pred použitím premiešať alebo pretrepať. Je veľmi chutné aj samé o sebe s dvojnásobnou dávkou sladidla a trochou škorice, vanilky.

    Domáce mlieko z kešu orechov (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
@Marienka44 (12.7.2018 08:25)

ja som v Nemecku a kešu sú v celkom ok cene, okolo 2,50€ tuším 300g balenie (to neviem naisto), z toho urobím dve takéto várky a tie už hotové kešu mlieka sú niektoré aj za 4€/liter, takže v porovnaní s tým je to ešte lacné. :(
mliečne výrobky nekonzumujem a bohužiaľ ešte tie náhrady nekupuje toľko ľudí aby sa znížili ceny, tak musím takto, dať von sladkosti z košíka a peňaženka až tak veľmi neutrpí :D
@Happybunny (12.7.2018 10:30)
No a kromě finančního efektu víš, co jsi do svého výrobku dala. V kupovaném hotovém výrobku je bonusem kdeco, včetně éček, kontaminace linky apod. Jsi šikulka a hlava otevřená!
Mandle "dáš" příště, neboj, neutečou! Přeji hezký den, ať se ti daří!
@Haji (12.7.2018 13:24)

no práve, v konečnom dôsledku sa to o to viac oplatí, síce mi to nevydrží stáť rok v skrini, ale aspoň viem, že nekonzumujem niečo plné chemikálií :) tiež prajem pekný deň
@Evanaaa (13.7.2018 17:53)
Evi, zdravím! Jasné, že si člověk vybere lehčí cestu - a může klidne schrúmat, haha Recept je fajn i tím, že hmota, která zůstane se dá zpracovat do dalšího receptu. Takže oříšky využiješ do mrtě. Jde hlavně o to ukázat, že se dá rostlinné mléko udělat doma. Pro vegánov je to požehnanie.
@Haji , no ano, ale keďže ja nepečiem, asi by som tú drť nevyužila, leda by som ju len tak zjedla, a za to mi to mlieko nestojí, oželiem ho, ale ochutnala by som len zo zvedavosti.
@Evanaaa (14.7.2018 20:19)

drť sa dá využiť aj inými spôsobmi, napríklad nechať vysušiť a pridať do šalátov alebo pomlieť na múčku, pridať do ovsenej kaše ako extra vlákninu, na zahustenie omáčok, smoothie, do orieškového masla ak je príliš riedke, do hummusu :)

Pridaj komentár k receptu: