Rastlinné mlieko
Domáce mlieko z kešu orechov (fotorecept)
Autor receptu: happybunny
Ak máte laktózovú intoleranciu, nekonzumujete živočíšne produkty alebo nie ste moc
na tie supermarketové náhrady obsahujúce 1%
orechov, tento recept je pre vás :) pripraviť toto krémové kešu mlieko je veľmi
jednoduché, stačia dve ingrediencie a za chvíľu máte doma
výborné a hlavne zdravé mliečko, ktoré sa dá použiť úplne rovnakými spôsobmi ako tie
z obchodu.
Postup
- Kešu si vopred namočíme do vody na aspoň 5 hodín, ja ho dávam takto cez noc do chladničky a ráno pripravujem mlieko.
- Keď nám pekne nasiakli vodu, preplachujeme ich dokým nemáme vodu čistú. Používame pomer 4:1 voda ku kešu, ak by sme mlieko chceli mať krémovejšie, tak môžeme kľudne použiť len 3 hrnčeky vody. Pridáme štipku soli a akékoľvek tekuté sladidlo, ktoré nám vyhovuje, ja používam domáci púpavový med. (Rozdelila som si recept na polovice, preto je na fotke tak malý obsah vody a kešu.)
- Mixujeme 2-3 minuty a keďže kešu oriešky sú veľmi mäkké, už po tomto kroku mlieko môžeme konzumovať, ale ak ho chceme mať naozaj číročisté, prelievame ho do nádoby cez látku alebo gázu.
- Na vrchu nám ostane takáto pasta z kešu, ktorú určite nevyhadzujeme keďže sa dá spotrebovať mnohými spôsobmi (jeden vám ukážem v ďalšom recepte :)).
- Keďže som veľmi šikovná, podarilo sa mi z tejto várky vyliať asi 1/4, takže mi ostalo necelých 700 ml :') Mlieko vydrží v chladničke 3-4 dni, vždy ho treba pred použitím premiešať alebo pretrepať. Je veľmi chutné aj samé o sebe s dvojnásobnou dávkou sladidla a trochou škorice, vanilky.