Domáce maslo s trochou kyslej smotany
Foto: dvorka
Včera som náhodou zazrela na internete recept na výrobu domáceho masla. Istá značková spoločnosť ponúka šľahač na maslo a tam uviedla aj suroviny. Keďže Zobraziť celý popisVčera som náhodou zazrela na internete recept na výrobu domáceho masla. Istá značková spoločnosť ponúka šľahač na maslo a tam uviedla aj suroviny. Keďže občas maslo robievam, nedalo mi to a dnes som vyskúšala či to je ozaj tak rýchle, jednoduché a fajné. A , je.
príprava
Postup
-
1
Ja mám zatiaľ iba starý šľahač na šľahačku ktorý používam len na šľahanie masla, lebo elektrický šľahač sa mi kvôli troche masla nechce skladať. Dá sa však použiť aj obyčajná plastová fľaša alebo nejaká dobre uzatvárateľná nádoba, aby sa tekutina nedostala von. Do nádoby som si naliala smotanu šľahačkovú, pridala som lyžicu kyslej smotany a rýchlymi pohybmi piesta som za asi minútu vyšľahala maslo. Kto nemá šľahač, v uzatvorenej nádobe trepe smotanou do vtedy, kým sa zrazí a vytvorí sa maslo.
-
2
Cez sitko som si preliala tekutinu - cmar, ktorý použijem na pečenie bagiet a maslo som si dala dole zo šľahača.
-
3
Vyšla mi takáto asi 85 gramová hrudka. Ak by som chcela ochutené maslo, do trochy cmaru si dám trochu soli, pažítku alebo iné koreniny, môže byť aj strúhaný syr (takéto maslo som raz jedla, je veľmi chutné). nalejem k vymútenému maslu do šľahača, pár krát prešľahám. Cmar vylejem, maslo precedím.
-
4
Hrudku som si dala do másielničky, ozdobila takouto pomôckou na zdobenie zákuskov. Inokedy tieto rybie šupinky robím nožom, teraz ma napadla rýchlejšia verzia.
-
5
A nakoniec zaslúžené raňajky, na ktoré som sa od včera tešila. Nie som zástancom všetkého domáceho, mám veľmi málo voľného času, ale dnes som to dala. Domáca - včera upečená kvásková bagetka, mnou vyrobené veľmi chutné maslo, džem z nedávno obratého hrozna a vlastnoručne nalúskané čerstvé orechy.
si dobráá..na poslednej foto samé dobré veci..výroba tak jednoduchá-že môžeme skúsiť všetci..teda aj ja..:-)
Videla som ho v Kinekuse, stoji cca 4€, ja som mudrejsia, nevyhodila som ho :-)))
www.youtube.com/watch?time_continue=54&v=1GcCqhTePn...
Pridanim smetanoveho zakysu do sladke smetany bude maslo urcite chutnejsi. Staci naockovat sladkou smetanu zakysem : conovehonakopci.cz/2010/11/jak-delame-smetanovy-zakys/...
nebo pridad do sladke smetany par lzic smetany zakysane a pockat asi 24 hod a pak stlouci maslo, klidne slehacem.
www.a-z.sk/detail/multifunkcny-slahac-delicia-3930...
Škoda že som si nezapamätala ako dlho treba smotanu mixovať kým sa zdrcne na maslo. A už teraz viem, prečo sa maslo múti a nie šľahá. Nechcela som sa ozývať skôr, ako nevyskúšam. No priznám sa, nikdy viac. Minule som jednu smotanu vyšľahala v mojom ručnom šľahači za necelú minútu a získala som hrudky masla, z ktorých cmar vytiekol jedna radosť. Dnes, šľahala som v elektrickom síce 2 smotany, ale 20 minút. Mala som však stále len nejakú hladkú kašovitú mastnú hmotu, nie hrudkovitú ako má byť. A tak môj výtvor putoval do sklenenej fľaše kde som ho ešte dotrepala na hrudkovitú konzistenciu z ktorej cmar stekal tak ako mal a nemusela som maslo vymývať vodou. Ale aj tak vďaka za komentár. Na chybách sa človek učí.
Ďakujem za komentár a aj skvelý článok a vlastne aj stránku z ktorej som si už čo to prečítala. Rada sa učím a spoznávam nové veci.
v tescome ho maju...