Domáce maslo
Domáce maslo

Domáce maslo s trochou kyslej smotany

dvorka - fotkadvorka, 5. októbra 2017
Domáce maslo s trochou kyslej smotany
Foto: dvorka

Včera som náhodou zazrela na internete recept na výrobu domáceho masla. Istá značková spoločnosť ponúka šľahač na maslo a tam uviedla aj suroviny. Keďže občas maslo robievam, nedalo mi to a dnes som vyskúšala či to je ozaj tak rýchle, jednoduché a fajné. A , je.

10 minút
príprava

Suroviny

200 ml
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ja mám zatiaľ iba starý šľahač na šľahačku ktorý používam len na šľahanie masla, lebo elektrický šľahač sa mi kvôli troche masla nechce skladať. Dá sa však použiť aj obyčajná plastová fľaša alebo nejaká dobre uzatvárateľná nádoba, aby sa tekutina nedostala von. Do nádoby som si naliala smotanu šľahačkovú, pridala som lyžicu kyslej smotany a rýchlymi pohybmi piesta som za asi minútu vyšľahala maslo. Kto nemá šľahač, v uzatvorenej nádobe trepe smotanou do vtedy, kým sa zrazí a vytvorí sa maslo.

    Domáce maslo s trochou kyslej smotany - obrázok 1
  2. 2

    Cez sitko som si preliala tekutinu - cmar, ktorý použijem na pečenie bagiet a maslo som si dala dole zo šľahača.

    Domáce maslo s trochou kyslej smotany - obrázok 2
  3. 3

    Vyšla mi takáto asi 85 gramová hrudka. Ak by som chcela ochutené maslo, do trochy cmaru si dám trochu soli, pažítku alebo iné koreniny, môže byť aj strúhaný syr (takéto maslo som raz jedla, je veľmi chutné). nalejem k vymútenému maslu do šľahača, pár krát prešľahám. Cmar vylejem, maslo precedím.

    Domáce maslo s trochou kyslej smotany - obrázok 3
  4. 4

    Hrudku som si dala do másielničky, ozdobila takouto pomôckou na zdobenie zákuskov. Inokedy tieto rybie šupinky robím nožom, teraz ma napadla rýchlejšia verzia.

    Domáce maslo s trochou kyslej smotany - obrázok 4
  5. 5

    A nakoniec zaslúžené raňajky, na ktoré som sa od včera tešila. Nie som zástancom všetkého domáceho, mám veľmi málo voľného času, ale dnes som to dala. Domáca - včera upečená kvásková bagetka, mnou vyrobené veľmi chutné maslo, džem z nedávno obratého hrozna a vlastnoručne nalúskané čerstvé orechy.

    Domáce maslo s trochou kyslej smotany - obrázok 5
Recept je zaradený do kategórií:
Desiata, Nátierky, Olovrant, Raňajky

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Na maslo máš ten najlepší šľahač @dvorka , neviem či sa taký dá už aj kúpiť. Ja som si ho koza vyhodila, lebo šak nemoderný, tak mi treba. Ešte po bazároch pobehám. Kyslú smotanu som nikdy do masla nedávala, ale vôbec to nemusí byť zlé. Má kyselkavejšiu chuť, však?
Parádní recept. Už jsme i dělali jen bez té smetany a tak vyzkoušíme. Děvčata nesmutněte jde to i normálním šlehačem s metličkama. Vlastně jen přešleháte šlehačku do tohoto stavu jak je na obrázku. To se nám stávalo v učení že jsme dělali šlehačku a zapovídali jsme se a začala hrudkovatět a nakonec bylo máslo a pár pohlavků od šéfkuchaře. Všechny srdečně zdravíme a jestli máte někdo náladu, koukněte do zážitků co jsme vyráběli na Františka.
1x rela