Domáce maslové croissanty fotorecept

spydigy - fotkaspydigy, 4. júna 2014
Domáce maslové croissanty (fotorecept)
Foto: spydigy

Tento recept sa nejako nezobrazoval tak po vsetkej komunikacii s p.Adminkou a skusania a testovania si myslim, ze ked znovu recept napisem tak to bude asi najlepsie riesenie. Tak dufam, ze teraz vam pojde pekne zobrazit :))) Mala som zdravotné problémy a bola som kvoli tomu pol roka na PN. Tak som strašne dlho skúšala a vymýšlala kým som nenašla nejaký vhodný recept na to, aby tie Croissanty boli ako v obchode. Príprava je síce zdlhavá, ale výsledok stoji zato :)

200 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

250 ml
500 g
12 g
30 g
50 g
100 g
250 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    do vlažnej vody si dáme kvasnice a rozmiešame vlejeme do o solenej múky a premiešame...pridáme zäknuté maslo (100g) a premiešame medzi rukami.

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    potom si cesto presunieme na dosku.. ale nie pomučunú.. len takú suchú...a dlaňou to cesto tak miesime ako keby sme ho trhali...bude to trvať asi tak 5 min a ono sa to krásne pojí.

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pekne sa nám cesto spracovalo, vložíme ho do misky, prikryjeme a necháme pri izbovej teplote (24°C) nakysnúť 2 hodiny.

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    medzi tým ako nám bude kysnúť cesto. si spravíme maslovú kocku (250g masla) na papier položíme kocku masla, preložíme druhým papierom a vytvarujeme valčekom štvorec asi 20x20 cm. dáme ho poriadne vychladiť a stuhnúť.

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    cestom nám pekne nakyslo

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    cesto si vyklopíme na pomúčenú dosku a len tak s prstami ho vytvarujeme do tvaru obdĺžnika. potom ho odspodu a zvrchu na trikrát preložíme. preložíme ešte na polovicu a dáme do fólie a necháme len tak postáť 45min

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto vyberieme z fólie a vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika a maslovú kocku položíme do stredu a cesto preložíme.

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a opäť vaľkáme do obdĺžnika, preložíme ho na menšiu polovičku a druh stranu priložíme k tomu aby sme dostali jeden tvar. a opäť vaľkáme do obdĺžnika a zložíme len na polovičku otočíme o 90°

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a vyvaľkáme do obdĺžnika a zložíme ako keby sme skladali lístkové cesto. opäť ho trošku vyvaľkáme položíme na menšiu tácku prikryjeme fóliou a dáme na chvíľku do chladničky. medzi tým si vyšľaháme jedno vajce na potretie. ( ja som ho šľahala v ponornom mixéri, aby bolo fakt dobre vy šľahané )

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    cesto si vyberieme z chladničky mierne ale úplne mierne vyvaľkáme rozdelíme na dve polovičky....

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    jednu polku vložíme do chladničky a druhú vyvaľkáme do obdĺžnika na dĺžku cca 60cm

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a nožíkom si povykrajujeme trojuholníky.

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    A začneme zamotávať croissanty od širšej strany do úzkej, pričom špic pridržiavame, aby sme cesto čo najdlhšie natiahli... a jedným dlhým, rýchlim ťahom ruky ho zmotáme. Môžeme ich naplniť nutellou, dzemom alebo kockou čokolády... každý podľa svojej chuti :)

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    poukladáme ich na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a necháme ich ešte tak hodinku nakysnúť. pred tým ako ich vložíme do vyhriatej rúry ich potrieme vajcom a pečieme ich pri 180°C cca 20-25min ( inač ja si dávam neupečené do sáčkov a dam do mrazničky a cez víkend na ranajky ich upečiem kde su uplne čerstvé, teplúčke a hlavne chrumkavé)

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    a necháme ich vychladnúť

    Domáce maslové croissanty (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

smejkad
oooooooooooooooooo
hlboka poklona tebe a tvojim croissantom !
rozmyslam, ako by to dopadlo, keby sa rozvalkana maslova kocka na ceste natrela este medom a skoricou?
spydigy
dakujem pekne.. podla mna ked tak... by sa mohlo to maslo nechat trosku roztopist s tym, ze by sa doneho zamiesal med a skorica proriadne premiesalo a nechalo stuhnut :) tak by to mohlo byt celkom fajn ci :D
marfa441
toto musim vyskušat cez vykend a potom poviem či sa my vydarili... vyzeraju fantasticky, ukladamň
jozka2
spydigy,velmi dobre je dat tuhe maslo do vrecka trebars na mrazenie a na velkost vrecka sa maslo krasne rovnomerne rozvalka,treba vypustit vzduch ,sacok zazipsovat a dat do mrazaku potom uz len rozzipsovat a dat na cesto.
anah
krásne a určite aj chutné ale chcem sa spýtat či tie croissanty dávaš do mrazničky nakysnuté alebo ich necháš nakysnút až pred pečením.
frezia68
Krásne prepracovaný recept,postup aj pre laika vysvetlený.Hoci nebudem piecť,ukladám,človek nikdy nevie....:-)
spydigy
dakujem vam velmi pekne.. :)) @anah davam ich do mraznicky nenakysnute.. potom ked ich vyberiem dam na plech a pockam tak 2 hodinky a dam piect
zolik
Moja poklona a 5 hviezdiciek. Dala by som aj 6, keby bola taka moznost.
lailuska
Keby len jedna poklona!!! Úžasný popis, ešte úžasnejšie foto a iste aj tá chuť - lepšia ako vo Francii. Super, vyskúšam.
smileynqa
VYSKÚŠANÉ a musím potvrdiť že toto je vážne najlepší recept aký som kedy skúsila (skušala som ich už hojne). Najviac sa podobajú tým z obchodu a sú fantastické ! Vrelo odporúčam :)
spydigy
wuaaaaaaw super tak som stastna, ze sa uz otestovali a aj uspeli :))))
eviana
Máš môj veľký obdiv, nádherné sú ako vystrihnuté s francúzskeho žurnálu :) 5*
safran
obdivuhodné, želám Ti veľa uložení aj veľa zdravia...
havino
no krásne sú, ukladám a určite vyskúšam
janger
Tie sa ti ale krasne podarili. Byvas v Holandsku, Belgicku? Vidim, ze mas na stole holandsky dzem ;-)...
monda
Veľmi krásne si ich upiekla, no riadna ale zdlhavá práca , ale výsledok paráda :-)) perfektnéééé...
babkamt
tiež sa pridávam k ľudom, ktorí chvália tvoju prácu.
spydigy
dakujem krasne :)) @janger nie nie byvam v BA ale tatino pracuje v Belgicku a vzdy ked ide domov do ZA tak ho poprosim aby mi po ceste nakupil tieto dzemy lebo su fantasticke :))
pacik
Krása, ukladám, jedného pekného dňa určite upečiem :-)
spydigy
urcite ich vyskusajte su fakt famozne :) @janger niekedy som tam za nim isla este ked som bola mladsia a mala prazdniny.. no teraz uz nie.. ale tie dzemy u nom nom nom :)
monster
uzasne uzasne uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuzasne palec hore :)
lessy
Krásne a určite aj chutné UKLADÁM :)
borgsteina13
Upecene! Su super.. aj ked som sa vytrapila, nie som taka sikovna, ale nas pes je z nich hotovy :-)
spydigy
@borgsteina13 no je to makacka kym sa spravia, ale vysledok stoji zato... teraz neviem ci som to pochopila spravne " nas pes je z nich hotovy" on je zjedol? :D
borgsteina13
jasne....cakal pri mne a skemral, kym som mu nedala aspon kusok...a potom dalsi a dalsi..a dnes otestuje aj dcera, tak som zvedava, co povie :-)
spydigy
no prave som odpadla :))))) tak ten moj krpaty tiez ked nieco varim, alebo peciem ma otravuje.. a milujem ked mi rovno v kuchyni aj povysava :)
borgsteina13
moj je tiez maly...a co je na zemi, to je jeho..nestiham sa ani po to zohnut... :-D ale uz ich ochutnala aj dcera a moja segra, tak mozem dalsie tahat z mrazaka :-))))
magnetika
Cesto uz kysne, tak som yvedava ci sa mi vydaria. Podla komentarov sa uz neviem dockat tej chuti....
magnetika
Este otazocka.... Cukor ide do kvasku, ano ? A kvasok ste nechavala aj nakysnut chvilu ci rovno ste liala do muky ?
magnetika
Nooo a uz kysnu na plechu... Ale tiez mi "prechadzalo" to maslo... Vy mate na obrazkoch cistucke cesto, ja som musela pomucovat, aby sa mi nelepilo maslove cesto. Niekde bude zrada... Ako je mozne, ze vy nemate cesto "mastne" ???
spydigy
@magnetika prepac bola som odcestovana. ako sa ti vydarili?. Cesto sa aj mne sem tam potrahlo kvoli maslu.. ked som isla pracovat s cestom tak som si ho predtym dala do chladnicky / mraznicky v tedy to masielko sa tak moc netopilo a samozrejme aj sa to dost pomucovalo. Kvanicke nikdy nenechvam nakysnut v salke.. vzdy to rozmiesam s cukrom a vlejem to do muky spracujem a necham vykysnut :)
hadik
Jednoduchý recept, ale isto bude výborný.
kucharka
Už dávno som mala na pláne tieto kroasany, ale akosi na to nikdy nebol čas.
Dnes, keďže sme doma celé dni, konečne som sa do nich pustila. Recept nieje zložitý ( aj keď mne tiež práskalo cesto kvôli maslu... ) iba je časovo náročný.
Ja som piekla o trochu kratšie ako je uvedené.
Sú veľmi chutné, ja som si dala s maslom a pomarančovým džemom, ostatní s nutellou.... sú krehké a jemné... ale žiaľ, nelístkujú sa tak, ako som si to predstavovala. Neviem, postupovala som presne ako je napísané :-((
Podľa našich detí ( ktoré sú zvyknuté na ozajstné kroasany z francúzskej pekárne ) sú to krehké rožteky.
Možno ich skúsim urobiť ešte raz, možno na budúce budú ako som si predstavovala...
Aj tak ďakujem za recept, aj tak sme si na nich pochutili. Pekný večer prajem.


1x haji
kucharka
Tak mi to nedalo, dnes som ich skúsila plniť čokoládou.
Výborné, aj keď stále “nelístkujúce sa”.
Určite robím niečo zle, lebo recept vyzerá byť ok ( porovnávala som s inými receptami od dobrých pekárov ... :-))


1x haji
haji
@kucharka (18.3.2020 15:03)
Nejsem odborník na pečení croissantov, ale může ti to dělat mouka. Už od pohledu stočené na plechu vypadá těsto o fous méně kompaktně. Střílím asi naslepo, třeba ti děvčata lépe poradí.
haji
@kucharka (18.3.2020 15:03)
Stejně, lístkují, trochu méně, ale lístkují. Pokud chutnají, není proč se trápit.
kucharka
@haji , neviem presne, čo myslíš.... asi že cesto na plechu nieje hladké?
Ak to je tak, tak to je preto, že pri rolovaní mi to maslo prechádzalo cez cesto, aj som sa snažila podsypávať múkou, ale zase som nechcela veľa, aby to nezostalo tvrdé...
Jedine, čo ma napadlo, je že asi som mala vaľkať trocha jemnejšie, nie moc tlačiť... Neviem, ale budem skúšať... :-)))
haji
@kucharka (18.3.2020 17:19)
Ve srovnání s fotem v hore postupe č. 14 mi přijde, že je tvoje těsto "jakoby řidší", může to dělat lepek - múka, a nebo pak i to vyvalování jak píšeš a teplota těsta /příliš oteplalo.../. Fakt střílím od boku, promiň. A správně se k tomu stavíš - skúšať treba - trénink dělá závodníka. Kdyby ti croissanty ostávaly, hlásím se k odběru přebytků, ju?!