Foto: spydigy
Tento recept sa nejako nezobrazoval tak po vsetkej komunikacii s p.Adminkou a skusania a testovania si myslim, ze ked znovu recept napisem tak to Zobraziť celý popisTento recept sa nejako nezobrazoval tak po vsetkej komunikacii s p.Adminkou a skusania a testovania si myslim, ze ked znovu recept napisem tak to bude asi najlepsie riesenie. Tak dufam, ze teraz vam pojde pekne zobrazit :))) Mala som zdravotné problémy a bola som kvoli tomu pol roka na PN. Tak som strašne dlho skúšala a vymýšlala kým som nenašla nejaký vhodný recept na to, aby tie Croissanty boli ako v obchode. Príprava je síce zdlhavá, ale výsledok stoji zato :)
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
do vlažnej vody si dáme kvasnice a rozmiešame vlejeme do o solenej múky a premiešame...pridáme zäknuté maslo (100g) a premiešame medzi rukami.
-
2
potom si cesto presunieme na dosku.. ale nie pomučunú.. len takú suchú...a dlaňou to cesto tak miesime ako keby sme ho trhali...bude to trvať asi tak 5 min a ono sa to krásne pojí.
-
3
pekne sa nám cesto spracovalo, vložíme ho do misky, prikryjeme a necháme pri izbovej teplote (24°C) nakysnúť 2 hodiny.
-
4
medzi tým ako nám bude kysnúť cesto. si spravíme maslovú kocku (250g masla) na papier položíme kocku masla, preložíme druhým papierom a vytvarujeme valčekom štvorec asi 20x20 cm. dáme ho poriadne vychladiť a stuhnúť.
-
5
cestom nám pekne nakyslo
-
6
cesto si vyklopíme na pomúčenú dosku a len tak s prstami ho vytvarujeme do tvaru obdĺžnika. potom ho odspodu a zvrchu na trikrát preložíme. preložíme ešte na polovicu a dáme do fólie a necháme len tak postáť 45min
-
7
Cesto vyberieme z fólie a vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika a maslovú kocku položíme do stredu a cesto preložíme.
-
8
a opäť vaľkáme do obdĺžnika, preložíme ho na menšiu polovičku a druh stranu priložíme k tomu aby sme dostali jeden tvar. a opäť vaľkáme do obdĺžnika a zložíme len na polovičku otočíme o 90°
-
9
a vyvaľkáme do obdĺžnika a zložíme ako keby sme skladali lístkové cesto. opäť ho trošku vyvaľkáme položíme na menšiu tácku prikryjeme fóliou a dáme na chvíľku do chladničky. medzi tým si vyšľaháme jedno vajce na potretie. ( ja som ho šľahala v ponornom mixéri, aby bolo fakt dobre vy šľahané )
-
10
cesto si vyberieme z chladničky mierne ale úplne mierne vyvaľkáme rozdelíme na dve polovičky....
-
11
jednu polku vložíme do chladničky a druhú vyvaľkáme do obdĺžnika na dĺžku cca 60cm
-
12
a nožíkom si povykrajujeme trojuholníky.
-
13
A začneme zamotávať croissanty od širšej strany do úzkej, pričom špic pridržiavame, aby sme cesto čo najdlhšie natiahli... a jedným dlhým, rýchlim ťahom ruky ho zmotáme. Môžeme ich naplniť nutellou, dzemom alebo kockou čokolády... každý podľa svojej chuti :)
-
14
poukladáme ich na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a necháme ich ešte tak hodinku nakysnúť. pred tým ako ich vložíme do vyhriatej rúry ich potrieme vajcom a pečieme ich pri 180°C cca 20-25min ( inač ja si dávam neupečené do sáčkov a dam do mrazničky a cez víkend na ranajky ich upečiem kde su uplne čerstvé, teplúčke a hlavne chrumkavé)
-
15
a necháme ich vychladnúť
hlboka poklona tebe a tvojim croissantom !
rozmyslam, ako by to dopadlo, keby sa rozvalkana maslova kocka na ceste natrela este medom a skoricou?
slintam ako bernardin :-))))
ulozene, ked sa najde dostatok casu, urcite vyskusam :-)
Dnes, keďže sme doma celé dni, konečne som sa do nich pustila. Recept nieje zložitý ( aj keď mne tiež práskalo cesto kvôli maslu... ) iba je časovo náročný.
Ja som piekla o trochu kratšie ako je uvedené.
Sú veľmi chutné, ja som si dala s maslom a pomarančovým džemom, ostatní s nutellou.... sú krehké a jemné... ale žiaľ, nelístkujú sa tak, ako som si to predstavovala. Neviem, postupovala som presne ako je napísané :-((
Podľa našich detí ( ktoré sú zvyknuté na ozajstné kroasany z francúzskej pekárne ) sú to krehké rožteky.
Možno ich skúsim urobiť ešte raz, možno na budúce budú ako som si predstavovala...
Aj tak ďakujem za recept, aj tak sme si na nich pochutili. Pekný večer prajem.
Výborné, aj keď stále “nelístkujúce sa”.
Určite robím niečo zle, lebo recept vyzerá byť ok ( porovnávala som s inými receptami od dobrých pekárov ... :-))
Nejsem odborník na pečení croissantov, ale může ti to dělat mouka. Už od pohledu stočené na plechu vypadá těsto o fous méně kompaktně. Střílím asi naslepo, třeba ti děvčata lépe poradí.
Stejně, lístkují, trochu méně, ale lístkují. Pokud chutnají, není proč se trápit.
Ak to je tak, tak to je preto, že pri rolovaní mi to maslo prechádzalo cez cesto, aj som sa snažila podsypávať múkou, ale zase som nechcela veľa, aby to nezostalo tvrdé...
Jedine, čo ma napadlo, je že asi som mala vaľkať trocha jemnejšie, nie moc tlačiť... Neviem, ale budem skúšať... :-)))
Ve srovnání s fotem v hore postupe č. 14 mi přijde, že je tvoje těsto "jakoby řidší", může to dělat lepek - múka, a nebo pak i to vyvalování jak píšeš a teplota těsta /příliš oteplalo.../. Fakt střílím od boku, promiň. A správně se k tomu stavíš - skúšať treba - trénink dělá závodníka. Kdyby ti croissanty ostávaly, hlásím se k odběru přebytků, ju?!