Domáce lístkové cesto bez vajca (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Ja si najradšej pripravujem lístkové cesta doma a toto je jedno z ních.

Suroviny

Postup

  1. Treba použiť stuhnuté maslo.Z masla si odoberiem75 g ,dám roztopiť a vychladiť.Stuhnuté maslo poklepem valčekom,aby sa narušila štruktúra masla,
  2. maslo zabalím do mastného papiera a valčekom vytvarujem štvorec.Odložím do chladničky.
  3. Do múky pridám studenú vodu a rozpustené maslo a zahnetiem cesto.
  4. Cesto vytvarujem do guľky a narežem do kríža.
  5. Zakryjem ho miskou a nechám 30 min. oddýchovať.Po 30 min je miska celá zarosená.
  6. Potom všetky 4 narezané strany pekne valčekom rozvaľkám ,ale stred nechám hrubší./vid obrázok/
  7. Maslo vyberiem s chladničky,položím na stred,
  8. a zakryjem ho všetkými rozvaľkanými stranami.
  9. Vytvarujem pekný štvorec.
  10. Potom cesto na minimum múky rozvaľkám do obdlžníka zložím
  11. Zasa rozvaľkám do obdlžnika poskladám do kocky
  12. a nechám zabalené v mikrotene odpočívať v chlade 30 min.Z tohto cesta môžte robiť podľa ľubovôle rôzné koláče či tyčinky.
  13. Ja som robila makové a orechové rožteky,
  14. a taktiež slané tyčinky.Lístkové cesto sa pečie najmenej 20 min.pri nižšej teplote,tak 170-180 °C podľa typu rúry.