Domáce cestoviny

sjuz - fotkasjuz, 6. marca 2010

Veľmi dobré cesto na slíže, fliačky, a iné druhy cestovín.

70 minút
príprava

Suroviny

500  g
5 ks




Postup

  1. 1

    Na dosku nasypeme múku, do stredu urobíme jamku. Vyklepneme vajcia, a s vidličkou alebo kto je ako zvyknutý, postupne miešame vajcia s múkou, až kým sa nespoja tak, že sa neroztekajú. Keď sa začne robiť jemnešie cesto, začneme miesiť rukami, cca takých 5 minút, až kým nebude hladké a jemné.

  2. 2

    Cesto zabalíme do fólie alebo do mikroténového sáčku a dáme na hodinu do chladničky.

  3. 3

    Dosku posypeme hrubou múkou a vyvaľkáme na 1 až 2 mm - podľa toho, aké cestoviny ideme robiť, alebo cesto ďalej spracujeme v strojčeku na cestoviny.

Diskusia k receptu

evusik
ďakujem za recept, v podstate takto isto robím aj ja, len som niekde čítala že je dobré použiť hrubú múku, alebo aspoň časť, nikdy som to neskúšala, robím tiež z polohrubej
sjuz
Áno - aj ja som tak počula, evusik:), je to len recept, skúsený kuchár si upraví podľa seba:), veď vieš. Možno niekde treba aj vodu pridať, podľa veľkosti vajec.
babidka
z hrubej muky je cesto pomerne tuhe , polohruba je tak akurat .ale treba skusit , kazdemu chuti nieco ine :-)
mariareh
mozem sa spytat, ked robite z tohto cesta lazane, tak kolko ho asi treba urobit na jednu varku lazani? ked robim z 500 g masa, tak kolko tohto cesta potrebujem? ďakujem.
sjuz
mariareh - ja veru neviem - lasagne kupujem....:)
pedr
Co sa tyka lasagni z kupeneho cesta budete potrebovat urcite cca 500g susenych cestovin. Dost zalezi kolko masa date do kazdej vrstvy, od toho zavisi pocet vrstiev a mnozstvo potrebnych cestovin, takze univerzalna odpoved asi neexistuje :) Tu je recept z 500g masa  www.kajman.net/cestovinove-recepty/59-lasagne-s-kuraci...
baronslyzo
dnes som robil prvy raz domace cestoviny rezu "papardelle" - v podstate je to skoro tento isty recept len ja som pouzil 250g HL muky, 250g poloH. muky, 4 cele vajcia a 4 zltky - pomiesat do hladkeho a elastickeho cesta // vidlickou pomalicky slahat a ked uz to nejde - spracovat rukami// potom zabalit do folie a na pol hodinu do chladnicky, rozdelit na 4 casti - valkat a prekladat asi tak 3x - potom rozvalkat na 1-2mm hrubku - prelozit napolovicku a nakrajat na 4cm pasiky // 1cm pasiky je rez "Tagliatelle" - a vyvarit v osolenej vode s trosku oliv. oleja - povarit cca 3-5 minut - treba ochutnat aby boli cestoviny ako sa vravi aldente a - hotovo .)))
sjuz
to už každý má ten svoj recept:). ja som dnes robila fettuccine:), mám strojček, a tak sa vytešujem a prípravu si doslova užívam:) Gratulujem k premiére, baronslyzo:)!
sportak
sjuz, chcem si kúpiť strojček na cestoviny. Poraď mi. Ďakujem Ti.
lara1705
500 gramov muky a 5 vajec-to sa vymiesi? či treba bude podľa potreby pridať vodu?