Domáce celozrnné cestoviny a celozrnné špaldové fettuciny ochutené sušenými paradajkami

pumaamravec - fotkapumaamravec, 16. decembra 2013

Domáce cestoviny, to je úplne niečo iné ako kupované. Presne podľa vašej chuti, z akejkolvek múky, so všetkými možnými príchuťami a rôznymi tvarmi - Zobraziť celý popisDomáce cestoviny, to je úplne niečo iné ako kupované. Presne podľa vašej chuti, z akejkolvek múky, so všetkými možnými príchuťami a rôznymi tvarmi - spaghetti, fettuciny, lasagne, bucattini, rigatoni, fusilli....

30 minút
príprava

Suroviny

500 g
1 pohár
Paradajkové cestoviny:
50 g
trochu
6 ks

Postup

  1. 1

    Neochutené cestoviny sa dajú vyrobiť z akejkoľvek múky ( špaldovej, pšeničnej, rôznej bezlepkovej...celozrnnej aj klasickej), ja používam väčšinou celozrnnú pšeničnú. V tomto prípade som vyrábala celozrnné špaldové fettuciny.

  2. 2

    Múku zmiešame s vodou. Podľa uváženia pridáme vodu alebo múku. Cesto musí byť pružné, no nie príliš naťahovacie lebo by sa cestoviny potrhali. Bochníček cesta rozrežeme na 8 častí.

  3. 3

    Ak máme strojček na cestoviny postup je jasný. Malý bochníček cesta postupne lisujeme na požadovanú hrúbku cca 2 mm. Ja mám 8 možností nastavenia hrúbky a toto je stupeň 4. Potom rozrežeme v nádstavci na fettuciny.

  4. 4

    Ak strojček nemáme, cesto sa dá vyvaľkať na hrúbku 2 mm a potom rozrezať na fettuciny. Celé cesto musí byť pomúčené.

  5. 5

    Rajčinové cestoviny: Sušené rajčiny necháme odkvapkať od oleja. Opláchneme ich pod vodou, lebo do strojčeka na cestoviny sa nesmie dostať nič mastné a nesmie sa umývať pod vodou. Rajčinky zmiešame s troškou vody a ponorným mixérom vytvoríme pastu. Túto pastu vmiešame do múky s vodou. Ďalej pokračujeme ako pri klasických cestovinách, čiže od bodu 2.

    Domáce celozrnné cestoviny a celozrnné špaldové fettuciny ochutené sušenými paradajkami - obrázok 5
  6. 6

    Veľká výhoda čerstvých domácich cestovín je rýchla príprava, do 5 minút sú al dente, tak treba ochutnávať. :) Čerstvé cestoviny sa dajú aj usušiť do zásoby buď na doske alebo na sušiaku.

    Domáce celozrnné cestoviny a celozrnné špaldové fettuciny ochutené sušenými paradajkami - obrázok 6

Diskusia k receptu

elro
mas to pekne na tom susiaku
pumaamravec
@pipsik susiak je z Potten&Pannen znacky KitchenAid, je uzasny v tom ze ma dost miesta na susenie a prakticke ,,naberatko,, schovane v strede a po zlozeni je super skladny:)
evusik
domáce je domáce :-) robím špenátové, kedysi som robila s červenou repou ale to bolo len kvôli farbe, so sušenými rajčinami musia byť výborné... a ten sušiak nemá chybu, ja suším len tak na utierke :(
eviana
Prekrásne cestoviny, skvelý nápad s rajčinami... chválim tlieskam, si veľmi šikovná :) 5*
havino
jejko, aký bombový sušiak, mne by sa veru tiež taký zišiel, robím si aj ja domáce rezance, aj tenké, aj široké, široké už len zo semoliny, pekná práca, chválim ťa
zuzkabluzka
ohromne, aj ja uz dlhsie poskulujem po KitchenAid so vsetkym prislusenstvom...ty si lepsia, ako reklama :) Tie Tvoje cestoviny vyzeraju vyborne :)
pumaamravec
Dakujem vsetkym, som rada ze sa cestoviny pacia:)
@zuzkabluzka KitchenAid prekonal moje predstavy co vsetko dokaze!:) a mohli by mi dat nejaky darcek za to aku reklamu im robim:D
tiginko
to sa niekomu robia cestoviny, keď má takého parádneho pomocníka. Závidím v dobrom... Aj mne ho chcel muž kúpiť, len mne by sa už nezmestil do kuchyne :-)
frcinka
Koupila jsem dřevěný sušák na nudle, ale pokud těsto není hodně tuhé,
nudle se vytahují a sušák vůbec nepoužívám. Rozdělám klasický sušák
na prádlo, na něj položím lněné prostěradlo a nudle se suší nádherně.
Vejde se tam cca nudlí z 6 vajec a 600 g mouky. Doporučuji vyzkoušet.
U mě velká spokojenost. Po usušení sušák poskládám, vrátím kam patří
a nemám žádný další "krám" v bytě.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha