Tlačenka

Domáca tlačenka

Autor receptu: redakcia

Pri príprave tlačenky sa na zabíjačkách využíva z prasiatka to, čo by sa inak nejedlo. Z neatraktívnych surovín vytvoríte pochúťku, ktorá patrí medzi najobľúbenejšie zabíjačkové špeciality.

6
porcií
15 minút
príprava
240 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do hrnca dáme variť hlavu, koleno a celé kusy vnútorností. Môžeme pridať viac koží, ktoré zabezpečia dobrú konzistenciu tlačenky. Potom pridáme soľ, korenie, majorán a cesnak podľa chuti.
  2. Všetko varíme pri nízkej teplote domäkka. Úplne uvarené vytiahneme a pokrájame na väčšie kusy. Všetko premiešame a ešte dochutíme.
  3. Voľakedy sa tlačenka plnila do brav čového žalúdka, teraz sa „tlačí“ do tlačenkového črievka, resp. obalu. Dobre zviažeme.
  4. Varíme „tiahnutím“, to znamená pri teplote 80 stupňov asi 30 minút. Hotové vyberieme a necháme vychladnúť.
  5. Vychladené krájame na plátky a po­dávame s chlebíkom, cibuľou a octom.