Tlačenka
Domáca tlačenka
Autor receptu: redakcia
Pri príprave tlačenky sa na zabíjačkách využíva z prasiatka to, čo by sa inak nejedlo. Z neatraktívnych surovín vytvoríte pochúťku, ktorá patrí medzi najobľúbenejšie zabíjačkové špeciality.
6 porcií |
15 minút príprava |
240 minút tepelná úprava |
Postup
- Do hrnca dáme variť hlavu, koleno a celé kusy vnútorností. Môžeme pridať viac koží, ktoré zabezpečia dobrú konzistenciu tlačenky. Potom pridáme soľ, korenie, majorán a cesnak podľa chuti.
- Všetko varíme pri nízkej teplote domäkka. Úplne uvarené vytiahneme
a pokrájame na väčšie kusy. Všetko premiešame a ešte dochutíme.
- Voľakedy sa tlačenka plnila do brav čového žalúdka, teraz sa „tlačí“ do tlačenkového črievka, resp. obalu. Dobre zviažeme.
- Varíme „tiahnutím“, to znamená pri teplote 80 stupňov asi 30 minút. Hotové vyberieme a necháme vychladnúť.
- Vychladené krájame na plátky a podávame s chlebíkom, cibuľou a octom.