Foto: pato1151
Na Youtube som našiel veľa receptov na pizzu, každý mal iný a tak som si spravil z každého čosi a vyšla mi výborná pizza. Zobraziť celý popisNa Youtube som našiel veľa receptov na pizzu, každý mal iný a tak som si spravil z každého čosi a vyšla mi výborná pizza. :)
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
0,5 kg |
|
podľa chuti ja som dal asi 1 - 2 ČL |
|
Kvások: | |
1/2 kocky - 21g |
|
1 čl |
|
0,5 l |
|
na zasypanie |
|
Paradajkový základ: | |
115 g |
|
1 ČL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Obloha: | |
podľa potreby |
|
|
|
|
|
na kolieska |
|
|
Postup
-
1
Spravíme kvások: do vody rozdrobíme kvasnice, dáme cukor a zamiešame. Na vrch spravíme vrstvičku múky. Necháme asi 10 min. kysnúť. (ja som to mal v kuchyni kde sa varilo tak tam bolo teplo.
- 2
Soľ zľahka zamiešame do múky, vylejeme kvások a miešame. Podľa potreby ešte dolievame vodu alebo pridávame múku. Dobré cesto zje všetku múku. Keď sa cesto nelepí na ruky a na misu, tak z neho spravíme bochník, aby vrchná strana bola hladká. Trocha posypeme múkou a necháme pod utierkou v teple kysnúť asi pol hodinu aby sa cesto zdvojnásobilo.
- 3
Kým cesto kysne spravíme si paradajkový základ: paradajkový pretlak zmiešame s oreganom, a podľa chuti so soľou a cukrom.
- 4
Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 polovice. Z polovíc si spravíme bochníky ako ten veľký a necháme 5 min. pod utierkou kysnúť. Bochník si rukou ponaťahujem a valčekom vyvaľkáme čo najtenšie cesto a na veľkosť plechu (každý má iný).
- 5
Plech si vymastíme troškou olivového oleja, položíme naň cesto, okraje ešte trošku omastíme a nanesieme paradajkový základ. Na oblohe záleží len na vás a na vašej fantázii. :) Ja som spravil takto: dusenú šunku som poukladal tak aby sa neprekrižovala, pridal som kolieska inoveckej salámy, tenké cibuľové kolieska, nakrájané šampiňóny z konzervy na plátky, posypal som vrstvou syra a ešte posypal korením na pizzu.
- 6
A takto opakujeme aj s druhým bochníkom a ten môžeme spraviť na spôsob Hawai: na cesto nanesieme paradajkový základ, šunku, pokrájaný ananás z konzervy, syr, korenie. Pečieme vo vyhriatej elektrickej rúre na 200° bez ventilátora lebo by pri ventilátore prihorela aby bolo vidieť že je upečená (ako na potvoru som sa nedíval na hodiny :( ). Ešte teplú krájame a jeme. :) Malo by sa piecť pri 230° ale to iba pri tenkom ceste a to neplatí u mňa :D A čím hrubšie cesto tým menšia teplota.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu