Domáca majonéza na šalát

hviezdickaz - fotkahviezdickaz, 10. februára 2013

Každý má tu svoju :)

20 minút
príprava

Suroviny

3 ks
1/2 ČL
1 PL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Do vyššej nádoby dáme celé vajcia, trošku soli, horčicu, trošičku oleja a rozmixujeme. Potom po kvapkách pridávame olej, neskôr ho už pomaličky prilievame. Vymixujeme hustú majonézu.

    Domáca majonéza na šalát  - obrázok 1
  2. 2

    Kto chce tatársku omáčku, pridá sa do nej ešte rozmixovaná kyslá uhorka a cibuľka. Vajíčka je dobré vyberať z chladničky skôr, aj keď mne sa ešte majonéza nezrazila, keď som dala vajíčka priamo z chladničky. Mňa takto naučila moja svokra, a zatiaľ sa mi vždy vydarila. :)

Diskusia k receptu

laurisia
Zaujímavé. Ja robím majonézu vždy len zo žĺtkov, ešte nikdy som nerobila z celých vajíčok. Nabudúce vyskúšam takto.
alexdidi
Tiež už robím len takúto "odľahčenú"majonézu z celých vajíčok.Ja ju takto nazývam a je naozaj výborná,ľahšia ako iba zo žĺtkov.
egreska
aj ja robím takto isto,celé vajíčka -ponorným mixérom a majonéza je hotová raz-dva,krásne hustá.
mariana33
určite vyskúšam:o) robievam iba zo žĺtkov...počula som, že keď sú tam aj bielka tak dlho nevydrží...
vanilka111
aj ja tak robím,ale na začiatku rozmixujem celé vajcia,potom pridávam olej podľa potreby a nakoniec dochutím horčicou,cukrom, soľou a octom a pridám ešte kelímok kyslej smotany. je potom jemnučká a ľahká a je jej viac. @mariana33 neskúšala som koľko v&drží, veď majonézové jedlá sú na rýchlu spotrebu,ale dva-tri dni je šalát určite jedlý :-)
hugo33
Ja to robím jednoduchšie.Všetky suroviny dám do úzkej nádoby najprv celé vajíčko na to 2,25 dl oleja horčicu soľ na dno nádoby dám tyčový mixér ktorý počas mixovania je na dne nádoby za chvíľu je majonéza na domáce použitie hotová(bližšie viď napr.  www.receptynadoma.cz/domaci-majoneza-2727)...
isabel2
Z celých vajíčok som majonézu neskúšala,predtým dávno sme to robili len žltka a prikvapkavali olej.Ak sa niekedy zrazila,dali sme nové žltko do inej nádoby a prilievali tu zrazenú majonézu.Stále to fungovalo.
tibetka17
Dobrá je aj keď si vajíčka uvaríme na tvrdo... :-) a do vyššej nádoby dáme vychladnuté vajíčko a 1dcl mlieka,mixujeme ponorným mixérom a pomaly prilievame olej...keď dáme 2 vajíčka tak aj 2dcl mlieka +olej z tohoto množstva nám vydá 1/2 litra majonézy a dobré je na tom to že je z varených vajec a nie surových....:-)
vladkaku
...presne to ma napadlo, že ja robím ako tibetka17 (varené vajcia)... no a keď chcem tatársku, pridávam uhorky, vegetu, čierne korenie, je to tu na Vareche, je to lacné rýchle a výborné... dokonca si okrem mixéra nič nezašpiním, lebo to dávam do 7 dcl pohára a šup do chladničky...
hltavec
da sa to robit aj z domacich vajec? lebo suseda kym je v robote tak mam cas pohrabat sa jej v kurine
bobana999
tiež vždy robím majonézu z celých vajec..výborným pomocníkom mi je ponorný mixér...takto je majonéza raz dva vymiešaná
adela
zdravim, dnes som ju vyskala do salatu, je fakt vynikajuca, len sa chcem opytat ako docielim aby bola husta, mne vysla taka polohusta....dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia