Domáca čokoládová Nutella fotorecept

pusta - fotkapusta, 14. februára 2014
Domáca čokoládová Nutella (fotorecept)
Foto: pusta

Autorom originál receptu je pekár z Piemontu, Pietro Ferrero, ktorý začal s výrobou tohto čokoládového krému s lieskovými orieškami v Taliansku v roku 1946, čoskoro sa rozšíril do celého sveta.V Amerike sa viedli súdne spory o značku, ktorú pán Ferrero vyhral a je pod ochrannou známkou.V jeho recepte je okrem iného aj kakaové maslo, palmový olej a vanilín.V jednom zahraničnom časopise som našla recept na domácu Nutellu, odskúšala, je výborný a o 50% lacnejší ako v obchode, pridávam ho pre Vás.

1 dávka
porcia
30 minút
príprava
10 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

160 g
40 g
2 PL kopcom
2 PL kopcom
400 ml
170 g
140 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mandle som sparila vriacou vodou, scedila, za horúca ošúpala a nechala som ich úplne vychladnúť a oschnúť. Potom som ich oprážala na horúcej panvici za sucha, za stáleho miešania, treba pri tom stáť, lebo najprv nič a zrazu rýchlo zhnednú, treba dať pozor, aby sa nespálili. Netreba dať žiaden olej, majú dosť vlastného tuku, na ktorom sa pekne opražia.

    Domáca čokoládová Nutella (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Opražené mandle som nechala úplne vychladnúť.

    Domáca čokoládová Nutella (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vychladnuté opražené mandle som v cutteri rozkutrovala na drobno, môžete aj pomlieť.

    Domáca čokoládová Nutella (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do misy som nasypala pomleté lieskové oriešky. Lieskové oriešky som oprážala predtým na suchej horúcej panvici, až sa začali oddeľovať šupky, presypala som ich do sklenej plochej misy a ešte za horúca som ich trením v suchej utierke medzi dlaňami zbavila zvyšných šupiek, ked úplne vychladli, som ich pomlela, nasypala do misy a zmiešala s mandľami. Opraženie mandlí a lieskových orieškov dodá Nutelle oveľa lepšiu a výraznejšiu chuť.

    Domáca čokoládová Nutella (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do hrnca som dala sušené mlieko,...

    Domáca čokoládová Nutella (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...studené mlieko, rozmiešala so sušeným mliekom do hladka a pridala som aj med, mne med scukornatel nedávno, ale to nie je žiadna závada, svedčí to o tom, že med je pravý a nepančovaný, on sa teplom v nasledujúce príprave úplne rozpustí. Zmes som na miernom plameni zahrievala za stáleho miešania asi na 80 - 90 stupňov C, aby sa neprichytila na spodku, nevarila a neprevárala som, vypla som plameň -pozor - nevariť!!! Zmes som udržiavala teplú v teplom vodnom kúpeli, to je nutné, aby sa nezrazila po zmiešaní s roztopenou horúcou čokoládou!

    Domáca čokoládová Nutella (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Obe čokolády som nalámala na kocky...

    Domáca čokoládová Nutella (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...pomaly rozpustila za stáleho miešania nad parou vodného kúpeľa.

    Domáca čokoládová Nutella (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do rozpustenej horúcej čokolády som postupne pridávala zmes opražených mletých orieškov a...

    Domáca čokoládová Nutella (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...všetko spolu zmiešala na dosť hustý krém,...

    Domáca čokoládová Nutella (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...do ktorej som postupne pridávala zmes teplého mlieka s medom, ...

    Domáca čokoládová Nutella (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...až sa všetko pekne spojilo.

    Domáca čokoládová Nutella (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Naplnila som ešte horúce do pohárov, ktoré som uzavrela dobre tesniacim vrchnákom na závit, nechala som úplne vychladnúť a odložila som do chladniičky. Neľakajte sa, že hotová zmes je tekutá, lebo v chladničke stuhne do hustej krémovej konzistenice, teraz ráno som chutnala a je to OK! Nutella sa mi vydarila, preto sa o recept rada podelím, chuť vynikajúca, opražené oriešky sú v nej úžasné, krém je primerane sladký a čisto čokoládový, príprava ľahká, jednoduchá a pomerne rýchla, podstatné je, že na rozdiel od kúpeného v obchode viem, čo som do neho dala, mne vyšlo spolu 1010 ml hustého vynikajúceho krému, ktorý ma vyšiel cenovo cca o 50% lacnejšie, čo nie je vôbec zanedbateľný fakt a má doma široké využitie.

    Domáca čokoládová Nutella (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pán Pietro Ferrero z Piemontu ho pôvodne pripravoval z kakaových bôbov, bolo po vojne a nedostatok čokolády, ktorý nahradil pridaním mletých lieskovcov, čím úžasne vylepšil chuť, najprv ju vyrábal v tuhých blokoch, neskôr ako hustý krém, širokého použitia pod svojou ochrannou známkou, je veľmi populárny u mamičiek s malými deťmi, ale veľmi obľúbený aj u dospelých celého sveta.

    Domáca čokoládová Nutella (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

59 komentárov k receptu
musí byť chuťovo úžasná, ukladám do KK a snáď aj vyskúšam, moje dievčatá by sa zbláznili...túto dobrotu papajú len príležitostne, najmä na palacinkách....@pusta závidim všetkým okolo teba, že môžu tie dobroty ochutnávať:)
ozaj a môžem použiť aj polotučné mlieko?aj keď ja by som najradšej nízkotučné, len to by už asi nebolo ono.. asi netreba experimentovať...mám totiž takú "mániu" všade uberať kalórie, aby sa toho mohlo zjesť vačšie množstvo, hehe:)
@marto990 , máš 100%-tnú pravdu, pretože tú čokoládu som nevyrábala ja sama, je aj v sušenom mlieku. veľmi pekne ti dakujem za upozornenie.
neuvedomila som si to pri písaní receptu, čokoláda je kupovaná. idem text v bode č.14. hned opraviť, som rada, že sa ti recept páči a táto vec ti osobne neprekáža, teší ma že vyskúšaš :-)
dakujem ti za konštruktívnu kritiku.
@pipnat , je to chuťovo úžasné...verím, že by sa tvoje dievčatá zbláznili, ako vravíš.
no, máš veľkú pravdu, moji stravníci sa majú pri mne dobre, ale aj ja pri nich :-)
je to vzájomné :-)
dakujem za uznanie.
@pipnat , použiť môžeš, ale potom neviem aký bude výsledný efekt.
tu by som na kalóriách a kvalite ja osobne zásadne nešetrila, však sa prejedať zase nebudeš :-)
ale kľudne urob, ako ty myslíš.
dakujem za uloženie do kk.
@jozka2 ,áno, je to veľmi dobrý recept, no dúfam, že na vareche prinesie veľa dalších nápadov na využitie tejto domácej Nutelly.:-)
dakujem za uznanie.
@julica , je mi nesmierne ľúto, ale nemôžem poslúžiť.
môj priateľ je veľmi maškrtný muž, zbožňuje Nutellu, aj náš mladý, a táto domáca im tak veľmi im chutila, že ju už zbodli na posedenie :-))).
nestihla som ju odfotiť, minula sa sa rýchlosťou blesku :-)))))
@pusta , zaujímavé originálne, ešte som sa takýmto rcpt nestretla, takže *****, KK a ešte nájsť vôlu pobabrať sa, lebo výroba vyžaduje kopec trpezlivosti :-)
Uloženo,velmi zajímavý receptík.Určitě někdy výhledově udělám.Akorát nevím,co na to poví moje alergie na lískové oříšky :-).
Milá pusta zas si pridala jeden fajnový recept. Už je v poradovníku na vyskúšanie . Moji chalani na nutele sú závislí . Ešte sa Ti chcem pochváliť.Dnes som piekla maslové žemle z dvojitej dávky , tak ako si mi poradila a zas bola celá rodina veľmi spokojná.
@mojack , skôr, než som vložila tento svoj receptík, videla som aj ten z linku.
je odlišný od môjho, obsahuje len lieskové oriešky, nemá mandle, má podstatne menej čokolády a len jeden druh - horkú, miesto mlieka a sušeného mlieka použil kondenzované mlieko.
preto som si dovolila pridať tento recept.
podľa môjho názoru je recept od @Milhoo9 z roku 2011 tiež úžasný:-)
dobre, že si ten link pridala, aspoň si každý môže vybrať.
dakujem ti.
@alex37 milá, nevyžaduje to zase toľko trpezlivosti a nie je to až taká babračka, podľa mňa je to dosť jednoduché a rýchle.
áno, je to zaujímavý a originálny recept, navyše úžasne chutný a tá námaha sa skutočne oplatí.
dakujem ti za pochvalu a *****
@malina , no ja neviem, či je to dobré, ak máš alergiu na oriešky??? ja by som v tvojom prípade radšej neriskovala.poteší ma, ak spravíš, avšak radšej potom sprav pre svojich milovaných :-)
áno, receptík je veľmi zaujímavý.
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
@malina , no ja neviem, či je to dobré, ak máš alergiu na oriešky??? ja by som v tvojom prípade radšej neriskovala.poteší ma, ak spravíš, avšak radšej potom sprav pre svojich milovaných :-)
áno, receptík je veľmi zaujímavý.
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
@havino- tánička milá moja, je mi úprimne ľúto, že nemáš komu robiť, šak viem, mojenko, veľmi dobre prečo...
verím, že ty by si rada, ochutnala :-)
napriek tomu všetkému si dokázala recept oceniť a krásne zhodnotiť, to veru nevie každý :-) veľmi si to od teba vážim!
zo srdca ti dakujem.
@luss44 , je to škoda, že by s to vyjedala u vás en ty sama, vidíš a u nás doma sa mne skoro neušlo :-)
áno, je to sladké, orieškové a výborné.
napriek tomu si recept dokázala oceniť, za čo ti úprimne dakujem.
@obor123 , som rada, že si poslúchla moju radu a nie tú od niekoho iného :-))))) ešte viac ma teší, že sa vydarili a rodinke chutili :-)
áno, je to fajnový recept, teší ma, že aj tento máš v poradovníku a odskúšaš aj toto :-)
to ti prišiel potom ako na zavolanie, ked tvoji chalani sú na Nutelle závislí :D
dakujem za pochvalu i uloženie do kk.
Nutella je pre nás jeden z TOP výmyslov sveta,a domáca musí byť ešte lepšia.Vyskúšam Tvoj recept,podľa mňa ju ani nebudeme natierať,len vyjedať:-))Ja už nekupujem ani napolitánky v obchode,odkedy viem,že tam dávajú podradné tuky,ale mlsať sa MUSÍ!!Ukladám a ďakujem,dávam ***** za nápad a prezentáciu.
@kukulinka71 , to ja som si len myslela, že je toho dosť veľa a bude do pečenia i natierať - a máš ho vidieť, zbodli na posedenie :DDD
hej, Nutella patrí medzi TOP výmysly sveta, mlsať sa musííí :-)))))
dakujem za uznanie, uloženie do kk i *****
od teba si to veľmi vážim!
@pusta , nemám slov: konečne niekto vypátral postup prípravy! u nás ide nutella pomaly do všetkého a tvoj objav mi rozhodne pomôže vylepšiť rodinný rozpočet:-))) a navyše budem presne vedieť, čo v nutelle je:-)) Ďakujem, recept ide do tlačky:-))) 5*****
@kukulienka71 a ešte, nie je to môj nápad, recept mi nepatrí, ja som ho len prevzala a odskúšala :-) ako som už vyššie napísala.
originál a prvenstvo patrí výlučne talianskemu pekárovi - Pietro Ferrero
z Piemontu, kde sa urodí veľa lieskovcov.
@amelie , pošťastilo sa a vydarilo sa :-)
som rada, že recept sa ti páči a pomôže aj tebe vylepšiť rodinný rozpočet:-) ale varujem ťa, aby si nedopadla ako ja! :DDD
vdaka tiza pochvalu, uloženie do kk a *****
@pusta famózny recept, suroviny mám už nachystané , iba s jemnou zmenou a to čo najjemnejšie pomleté mandle a oriešky. Mojim vnúčatám
to takto bude viac chutiť a mne samozrejme tiež. Ďakujme ti za recept.
@tothka , máš pravdu:-)
mandle som mala namleté na veľmi jemno, skoro to vyzeralo ako kaša, ale za to lieskovce neboli až tak jemné - tie som mlela na obyčajnom mlynčeku. tiež ich spracujerm na budúce v cutteri ako tie mandle :-)
hej, je to famozny recept :-)
verím, že tvojim vnúčatám bude chutiť :-)
dakujem za uznanie.
@amelie , u nás je to tiež tak podobne asi, ale ja veľmi nie som na sladké a môj priateľ mi vždy nechá ochutnať a ponúkne ma, aj ked je schopný Nutellu zjesť na posedenie a ide sa za tým utlcť, lakomý teda na mňa nikdy nie je :-)
ja som na sladké a nutelu mám rada, páči sa mi recept, tak si ho aj uložím a niekedy vyskúšam:)...chcem sa opýtať, hustota je aká?...ako tá kupenská nutela?...len mandle nemám rada, tak by som mohla nahradiť a dať vlašské?...alebo viac lieskovcov?
Milá pusta. Ja sa držím receptu, ktorý sa mi osvedčil. Nemám dôvod ho meniť. Tvoja technológia dá mi osvedčila, ani som nechcela experimentovať s druhou technológiou. Inak kôrky neboli na žemlkach hrubé .
@yvett , hustota je ako hustý krém, ak mám kúpenskú v chladničke je hustejšia, u mňa až príliš, musím nechať povoliť.
táto Nutella o niečo menej hustá ako kúpenská, ale hustá krémová,túto musím naopak na chvíľku pred použitím do cesta dať na chvíľku do mrazáku - asi 5 až 10 minút, nestopovala som to.
ak nemáš rada mandle, nič sa nedeje, daj iba lieskovce, aj vlašské orechy môžu byť spokojne, dokonca iné orechy si viem dobre predstaviť, kľudne daj podľa svojej chuti.
pokiaľ však chceš skutočnú Nutellu, daj iba lieskovce.
pozor, čerstvo pripravená Nutella má tekutú konzistencizu - neľakaj sa! za 12 h v chladničke od večera do rána primerane zhustne :-)
som rada, že sa ti receptík páči, dakujem za pochvalu i uloženie do kk.
@ywett , ešte niečo som zabudla, použi len kvalitnú čokoládu s vysokým obsahom kakaa v sušine - aspoň 75 až 80% tnú, nie menej a miesto plnotučného mlieka môžeš použiť kľudne nesladené kondenzované mlieko, pozerala som a 1 balenie je asi 397 g, čo zodpovedá tu použitému množstvu mlieka, myslím, že potom bude Nutella ešte lahodnejšia :-)
niet za čo dakovať, rado sa stalo :-)
teším sa, ked dáš vedieť, či si bola spokojná.
dakujem.
... absolutne neberiem na vedomie cal či kcal efekt domácej nutely podľa Tvojeho predvedenia, milá @pusta a hneď ju zaraďujem do "šóru" na vyskúšanie! Skoda len, že tu nemám dojicu mojich Levov z košickej "Diky"; tí by si dali v mojom podaní!!!
milý@sracz - ferikém drágám, tu sa na cal ani kcal nehľadí :-) moji chlapi zbodli na posedenie, už som pre nich robila znovu, ale tentokrát som miesto mlieka dala nesladené kondenzované mlieko cca v rovnakom množstve /1 konzerva/ a chutila im ešte lepšie a zas je fuč :))))) som rada, že si zaradil môj rp do šóru na vyskúšanie, neboj tvoja dvojica Levov si dá v tvojom podaní :-)
dakujem ti za uznanie.
@pusta , beriem vyššie moje slová popísané späť. Skrátka nedala mi pokoja tvoja nutella, z času na čas ju potrebujem do koláčov napríklad, ale to by už ani tie dva predpísané kúsky moja polovička nemohol, aj ked sa zarátať dá, ale cukor sme vylúčili úplne a kedže ja môjho dia pacienta veľmi ľubenkam a keď už teraz sladké nesmie, o to viac mu ide na chuť a vypytuje mlsnôtky, zákon prírody, telo nemá pýta si, alebo zakázané ovocie najviac chutí a kedže je poslušný a dodržiava všetko, ako má, tak ja sa mu snažím aspoň týmto spôsobom spestriť a prispôsobiť jedlá jeho potrebám a chutiam. Mám v pláne robiť kringel a on by si nedal? no ako by to bolo. Na trhu sú už našťastie aj celkom kvalitné s vysokým obsahom kakaa čokolády so steviou, tak som sa rozhodla, že ju urobím. Med som vynechala, inak všetko podľa receptu, aj mliečna aj horká čokoláda, síce pol na pol mandle a lieskové oriešky, opražené, pomixované, lieskové pomleté. Tak už len čakať, či a ako zhustne, ale verím, že áno, nie je dôvod, aby nezhustla. takže aj dia sa dá, možno ten med tam má niečo do seba, ale v mojej nechýba, chutná je tak, že som sa naolizovala varechy teda, jedna radosť.





a momentálne si pochutnáva na tvojej včera robenej jahodovo jogurtovej zmrzline, tej si môže dopriať, osladená zero cukrom. Takže vdaka aj za zmrzku. neviem či ju stihnem odfotiť,ak áno priložím foto, lebo mu ju vyjedajú aj tí čo cukor môžu.
@havino - tánička moja drahá, to si ma ale príjemne prekvapila. :-)))))
viem aj ja veľmi dobre, čo znamená ľúbenkať milovaného muža a spraviť pre neho z lásky to maximum, čo môžeš zo seba vydať a veľmi dobre ťa chápem z vlastnej skúsenosti :-)
vynikajúco si to spravila, gratulujem!!!
ak ti smiem poradiť do budúcna, skús zameniť na budúce miesto mlieka Nutellus nesladeným kondenzovaným mliekom, bude to ešte lepšie, ostatné tak, ako si dala teraz. neboj, zhustne :-)
ja zvyknem dať pred použitím do pečenia ešte Nutellu na chvíľku do mrazáku a konzistencia je priam ideálna.
no toto, ešte aj oja zmrzlina chutí tvojmu miláčikovi - supeeeeer :-)

to ja dakujem za krásne foto - vyzerá to úžasne, a dakujem ti aj za skvelú správu.
želám vám obom krásny večer.
@pusta , konzistencia výborná, spokojnosť, celú noc bola
v chladničke a od obeda voľne v špajzi, chcela som otestovať, ako sa zmení konzistencia, takú som si predstavovala, odporúčam recept, ja ju mám horkejšiu, z čokolády s vysokým podielom kakaa, ale s tým som samozrejme rátala a sme len na takú chuť čokoládovú už zvyknutí, deťom by som odporúčala z kvalitnejšej mliečnej asi , ale to už podľa každého zváženia, ja mám s ňou iné plány, nie na chlieb natierať, dúfam, že mi foto nevloží opäť 5x, drž palce, s obavou vkladám, link je len jeden






@havino - tánička moja drahá, som veľmi príjemne prekvapená tvojou prvou domácou Nutellou, vyzerá fakt úžasne. jasne, rozumiem, prečo si dala len horkú čokoládu, musí byť aj s tou úžasná a využitie naozaj široké :-)
len pozor na skladovanie v špajzi - je tam mlieko!!! ani v chladničke nemôže zostať veľmi dlho, ale je to predsa len istejšie
toto nie je pravá Nutella od pána Pietro Ferrrero, ktorú som mala dlho v špajzi a bez ujmy.
teší ma, že si odskúšala a recept odporúčaš.
mimochodom máš krásny tanier :-)
dakujem za skvelú správu, odporúčanie receptu a úžasné foto, úprimne sa teším s tebou, táničlka moja drahá :-)
ja som posledne skúšala nejakú domácu nutellu - no drahému som neulahodila (a teda úprimne ani môjmu mlsnému jazýčku), v nutelle nebola čokoláda ale práškové kakao, ktoré bolo hooodne cítiť, nepomlela som dosť dobre lieskovce (ja mám radšej hladkú nutellu), bola taká zvláštne "suchá", tak som to viac menej použila do croissantov, tam sa to stratilo. tento nový receptík vyskúšam, vyzerá podstatne lepšie ako ten môj. akurát včera po mne drahý pýtal nutelku, no nemala som, tak niekedy spravím na tajňása a prekvapím ho, tú z obchodu som prestala kupovať potom, čo som si prečítala čo vlastne obsahuje :-(

Pridaj komentár k receptu: