Domáca čokoládová Nutella (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Autorom originál receptu je pekár z Piemontu, Pietro Ferrero, ktorý začal s výrobou tohto čokoládového krému s lieskovými orieškami v Taliansku v roku 1946, čoskoro sa rozšíril do celého sveta.V Amerike sa viedli súdne spory o značku, ktorú pán Ferrero vyhral a je pod ochrannou známkou.V jeho recepte je okrem iného aj kakaové maslo, palmový olej a vanilín.V jednom zahraničnom časopise som našla recept na domácu Nutellu, odskúšala, je výborný a o 50% lacnejší ako v obchode, pridávam ho pre Vás.

1 dávka
porcia
30 minút
príprava
10 minút
na 80 - 90 °C

Postup

  1. Mandle som sparila vriacou vodou, scedila, za horúca ošúpala a nechala som ich úplne vychladnúť a oschnúť. Potom som ich oprážala na horúcej panvici za sucha, za stáleho miešania, treba pri tom stáť, lebo najprv nič a zrazu rýchlo zhnednú, treba dať pozor, aby sa nespálili. Netreba dať žiaden olej, majú dosť vlastného tuku, na ktorom sa pekne opražia.
  2. Opražené mandle som nechala úplne vychladnúť.
  3. Vychladnuté opražené mandle som v cutteri rozkutrovala na drobno, môžete aj pomlieť.
  4. Do misy som nasypala pomleté lieskové oriešky. Lieskové oriešky som oprážala predtým na suchej horúcej panvici, až sa začali oddeľovať šupky, presypala som ich do sklenej plochej misy a ešte za horúca som ich trením v suchej utierke medzi dlaňami zbavila zvyšných šupiek, ked úplne vychladli, som ich pomlela, nasypala do misy a zmiešala s mandľami. Opraženie mandlí a lieskových orieškov dodá Nutelle oveľa lepšiu a výraznejšiu chuť.
  5. Do hrnca som dala sušené mlieko,...
  6. ...studené mlieko, rozmiešala so sušeným mliekom do hladka a pridala som aj med, mne med scukornatel nedávno, ale to nie je žiadna závada, svedčí to o tom, že med je pravý a nepančovaný, on sa teplom v nasledujúce príprave úplne rozpustí. Zmes som na miernom plameni zahrievala za stáleho miešania asi na 80 - 90 stupňov C, aby sa neprichytila na spodku, nevarila a neprevárala som, vypla som plameň -pozor - nevariť!!! Zmes som udržiavala teplú v teplom vodnom kúpeli, to je nutné, aby sa nezrazila po zmiešaní s roztopenou horúcou čokoládou!
  7. Obe čokolády som nalámala na kocky...
  8. ...pomaly rozpustila za stáleho miešania nad parou vodného kúpeľa.
  9. Do rozpustenej horúcej čokolády som postupne pridávala zmes opražených mletých orieškov a...
  10. ...všetko spolu zmiešala na dosť hustý krém,...
  11. ...do ktorej som postupne pridávala zmes teplého mlieka s medom, ...
  12. ...až sa všetko pekne spojilo.
  13. Naplnila som ešte horúce do pohárov, ktoré som uzavrela dobre tesniacim vrchnákom na závit, nechala som úplne vychladnúť a odložila som do chladniičky. Neľakajte sa, že hotová zmes je tekutá, lebo v chladničke stuhne do hustej krémovej konzistenice, teraz ráno som chutnala a je to OK! Nutella sa mi vydarila, preto sa o recept rada podelím, chuť vynikajúca, opražené oriešky sú v nej úžasné, krém je primerane sladký a čisto čokoládový, príprava ľahká, jednoduchá a pomerne rýchla, podstatné je, že na rozdiel od kúpeného v obchode viem, čo som do neho dala, mne vyšlo spolu 1010 ml hustého vynikajúceho krému, ktorý ma vyšiel cenovo cca o 50% lacnejšie, čo nie je vôbec zanedbateľný fakt a má doma široké využitie.
  14. Pán Pietro Ferrero z Piemontu ho pôvodne pripravoval z kakaových bôbov, bolo po vojne a nedostatok čokolády, ktorý nahradil pridaním mletých lieskovcov, čím úžasne vylepšil chuť, najprv ju vyrábal v tuhých blokoch, neskôr ako hustý krém, širokého použitia pod svojou ochrannou známkou, je veľmi populárny u mamičiek s malými deťmi, ale veľmi obľúbený aj u dospelých celého sveta.