Domáca čokoládová Nutella (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Autorom originál receptu je pekár z Piemontu, Pietro Ferrero, ktorý začal s výrobou
tohto čokoládového krému s lieskovými orieškami v Taliansku v roku 1946, čoskoro sa
rozšíril do celého sveta.V Amerike sa viedli súdne spory o značku, ktorú pán Ferrero
vyhral a je pod ochrannou známkou.V jeho recepte je okrem iného aj kakaové maslo,
palmový olej a vanilín.V jednom zahraničnom časopise som našla recept na domácu
Nutellu, odskúšala, je výborný a o 50% lacnejší ako v obchode, pridávam ho pre Vás.
1 dávka porcia |
30 minút príprava |
10 minút na 80 - 90 °C |
Postup- Mandle som sparila vriacou vodou, scedila, za horúca ošúpala a nechala som ich úplne vychladnúť a oschnúť. Potom som ich oprážala na horúcej panvici za sucha, za stáleho miešania, treba pri tom stáť, lebo najprv nič a zrazu rýchlo zhnednú, treba dať pozor, aby sa nespálili. Netreba dať žiaden olej, majú dosť vlastného tuku, na ktorom sa pekne opražia.
- Opražené mandle som nechala úplne vychladnúť.
- Vychladnuté opražené mandle som v cutteri rozkutrovala na drobno, môžete aj pomlieť.
- Do misy som nasypala pomleté lieskové oriešky. Lieskové oriešky som oprážala predtým na suchej horúcej panvici, až sa začali oddeľovať šupky, presypala som ich do sklenej plochej misy a ešte za horúca som ich trením v suchej utierke medzi dlaňami zbavila zvyšných šupiek, ked úplne vychladli, som ich pomlela, nasypala do misy a zmiešala s mandľami.
Opraženie mandlí a lieskových orieškov dodá Nutelle oveľa lepšiu a výraznejšiu chuť.
- Do hrnca som dala sušené mlieko,...
- ...studené mlieko, rozmiešala so sušeným mliekom do hladka a pridala som aj med, mne med scukornatel nedávno, ale to nie je žiadna závada, svedčí to o tom, že med je pravý a nepančovaný, on sa teplom v nasledujúce príprave úplne rozpustí.
Zmes som na miernom plameni zahrievala za stáleho miešania asi na 80 - 90 stupňov C, aby sa neprichytila na spodku, nevarila a neprevárala som, vypla som plameň -pozor - nevariť!!!
Zmes som udržiavala teplú v teplom vodnom kúpeli, to je nutné, aby sa nezrazila po zmiešaní s roztopenou horúcou čokoládou!
- Obe čokolády som nalámala na kocky...
- ...pomaly rozpustila za stáleho miešania nad parou vodného kúpeľa.
- Do rozpustenej horúcej čokolády som postupne pridávala zmes opražených mletých orieškov a...
- ...všetko spolu zmiešala na dosť hustý krém,...
- ...do ktorej som postupne pridávala zmes teplého mlieka s medom, ...
- ...až sa všetko pekne spojilo.
- Naplnila som ešte horúce do pohárov, ktoré som uzavrela dobre tesniacim vrchnákom na závit, nechala som úplne vychladnúť a odložila som do chladniičky.
Neľakajte sa, že hotová zmes je tekutá, lebo v chladničke stuhne do hustej krémovej konzistenice, teraz ráno som chutnala a je to OK!
Nutella sa mi vydarila, preto sa o recept rada podelím, chuť vynikajúca, opražené oriešky sú v nej úžasné, krém je primerane sladký a čisto čokoládový, príprava ľahká, jednoduchá a pomerne rýchla, podstatné je, že na rozdiel od kúpeného v obchode viem, čo som do neho dala, mne vyšlo spolu 1010 ml hustého vynikajúceho krému, ktorý ma vyšiel cenovo cca o 50% lacnejšie, čo nie je vôbec zanedbateľný fakt a má doma široké využitie.
- Pán Pietro Ferrero z Piemontu ho pôvodne pripravoval z kakaových bôbov, bolo po vojne a nedostatok čokolády, ktorý nahradil pridaním mletých lieskovcov, čím úžasne vylepšil chuť, najprv ju vyrábal v tuhých blokoch, neskôr ako hustý krém, širokého použitia pod svojou ochrannou známkou, je veľmi populárny u mamičiek s malými deťmi, ale veľmi obľúbený aj u dospelých celého sveta.
|