Domáca bylinková vegeta fotorecept
V lete si suším bylinky. Napadlo mi, že si z nich spravím bylinkovú zmes. Táto domáca bylinková zmes je bez glutamanu sodného a ostatných E- čok, ktoré sa nachádzajú v kupovanej vegete. Každý si do nej môže pridať také bylinky, čo mu chutia. Zmes dávam do polievok, na pečené zemiaky.
Postup
-
1
Z prvej mladej zeleniny ako mrkva, petržlen, zeler, ligurček odrežeme vňať. Umyjeme ju. Rozdelíme ju na menšie viazaničky. Tie potom sušíme zavesené v tieni. Žihlľavu som kázala odtrhnúť a umyť manželovi:-) Usušené vňate som dávala do papierových vreciek zvlášť podľa druhu.
-
2
Napadlo mi, že nemusím mať na každý druh zvláštne vrecko. Obrala som listy zo všetkých druhov.
-
3
Tie som cez sitko osiala.
-
4
Takto vyzerajú osiate listy.
-
5
Tie som dala do sklenej fľašky.
Tiež vegeta:
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Ja už dávnejšie využívam pri varení nielen koreň mrkvy, ale aj jej vňať. Prvý krát som si ju tento rok aj nasušila. Pridám ti link, o ktorom sa píše o mkvovej vňati:
zena.pravda.sk/jedlo/clanok/396327-mrkvova-vnat-plna-v...
www.pluska.sk/zena/zdravie/nezahadzujte-vnate-zo-zele...
prkynko.cuketka.cz/techniky/vyuziti-zeleniny-od-korene-po-...
Si moja krvná skupina:-) Ešte teraz mám krásny koriander. Mnoho som z neho rozdala, nasušila.
Tiež využívam suroviny, čo si sama dopestujem.
Prosím ťa a ako pestuješ koriander? Tiež som ho mala v črepníku raz použila odstrihla vňaťku a to bolo všetko on ďalej žil tie zvyšky boli zelené polievala som ho dúfajúc, že budú vyrastať nové výhonky, ale nič :-(
Môže v črepníku aj prezimovať odložila som ho.