Foto: izabella929
Obľúbené jedlo , patrí medzi sladké dobroty v našej kuchyni.
40 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z teplého mlieka a cukru urobím kvások. Do múky pridám soľ,trošku cukru, žltok, kvások, um, nastrúhané uvarené zamiaky a vypracujem vláčne cesto.Cesto posypem hladkou múkou, prežehnám , prikryjem utierkou a na teplom mieste nechám vykysnúť.Vykysnuté cesto dám na pracovnú dosku roztiahnem a nechám 15 min.oddychovať.Z cesta vykrajujem kolieska, nechám podkysnúť. Do horúceho oleja dávam dolky tou stranou, ktorou boli na doske.Vypražené poukladám na dezertný tanierik na každú dolku dám lekvár a ozdobím šlahačkou.
ale inak zaujimave s tymi zemiakmi co je na nich ine - teda ako chutia v porovnani s tymi bez zemiakov?
moja starenka pochádzala z moravy, takže ona robievala LEN dolky, inak šiškám ani nepovedala, pre nás to boli vždy dolky.
a lievance sú lievance.
Ale nie pre toto som šla písať komentár, šla som pochváliť, že super zo zemiakov som ešte nerobila, určite ich spravím... len musím olej kúpiť. Moji chlapi budú potešení. Mám recept len čo sa mieša v mixéri a ide tam veľa vajíčok, tak tento sa mi viac hodí. Ďakujem.
Izka... som rada, že máš tento recept pri mojom...
Dolky som nerobila, len také nekysnuté lievančeky a tie sa dajú aj zo smotany či z jogurtu. Tie tvoje ale ,@Izabella929 , sa same núkajú.
- dolky na Záhorí boli tiež z kysnutého cesta, ale sa piekli na platni šporáka nasucho a do zásoby. Potom sa vhodili na moment do vriacej vody, vysypali na misu, omastili maslom a posypali makom a cukrom - ale boli až čierne!
- takto vysmážané kysnuté cesto (bez zemiakov) sme volali šišky, ale okrem guľatého tvaru sa robili aj v tvare rohlíka s rozkrojenými koncami (tie boli najlepšie).
Tak zasa jedna dobrota od @Izabelky čo si musím uložiť do KK. Vďaka.