Obľúbené jedlo , patrí medzi sladké dobroty v našej kuchyni.

40 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
250 g
1,4 l
1/2 kocky
1 ks
1 lyžica
1 lyžica
 podľa chuti
  na vyprážanie




Postup

  1. 1

    Z teplého mlieka a cukru urobím kvások. Do múky pridám soľ,trošku cukru, žltok, kvások, um, nastrúhané uvarené zamiaky a vypracujem vláčne cesto.Cesto posypem hladkou múkou, prežehnám , prikryjem utierkou a na teplom mieste nechám vykysnúť.Vykysnuté cesto dám na pracovnú dosku roztiahnem a nechám 15 min.oddychovať.Z cesta vykrajujem kolieska, nechám podkysnúť. Do horúceho oleja dávam dolky tou stranou, ktorou boli na doske.Vypražené poukladám na dezertný tanierik na každú dolku dám lekvár a ozdobím šlahačkou.

Diskusia k receptu

macusa
to su sisky nie? dolky su lievance ak dobre viem... ale mozem sa mylit...
ale inak zaujimave s tymi zemiakmi co je na nich ine - teda ako chutia v porovnani s tymi bez zemiakov?
izabella929
afataga, teba to tak neučili? som z toho smutná...( aj chlebík, ktorý sa dával do pece doma sa vždy prežehnal krížikom...je to neznáme? mamka ešte aj ked do trúby dala koláčik, prežehnala ho...
izabella929
macusa..repept mám z Českej kuchyne.-) nemýliš sa, je to cesto veru zemiakové a aké fajnučké sú tie dolky.-))
afataga
izabella prepac, ale mne je to smiesne, kedze na take nezmysly neverim, ale nech si kazdy robi ako potrebuje
marianna76
afataga... každý robí ako najlepšie vie a každý v niečo verí... mne by si sa asi tiež smiala, my sme vždy doma koláčiku,ktorý sme vkladali do rúry vraveli prosbu, aby sa pekne upiekol... tak sa smej, viem, že koláče nemajú uši...
moja starenka pochádzala z moravy, takže ona robievala LEN dolky, inak šiškám ani nepovedala, pre nás to boli vždy dolky.
a lievance sú lievance.
Ale nie pre toto som šla písať komentár, šla som pochváliť, že super zo zemiakov som ešte nerobila, určite ich spravím... len musím olej kúpiť. Moji chlapi budú potešení. Mám recept len čo sa mieša v mixéri a ide tam veľa vajíčok, tak tento sa mi viac hodí. Ďakujem.
Izka... som rada, že máš tento recept pri mojom...
evanaaa
Aj moja mama prežehnávala chlieb vždy, keď nám ho šla krájať, piecť ho nepiekla, len koláče, neviem, či aj tie, ale bola veriaca-z dosť pobožnej rodiny.
Dolky som nerobila, len také nekysnuté lievančeky a tie sa dajú aj zo smotany či z jogurtu. Tie tvoje ale ,@Izabella929 , sa same núkajú.
macusa
moja babka, teda ocinova mama prezehnavala chlieb ked ho isla rozkrojit... moj otec to robi tiez a ja som sa pristihla ze ho prezehnavam automaticky... pre mna je to skor spomienka na babku. moj priatel je neveriaci a minule ma sledoval pri rozkrajovani a zabudla som ho prezehnat a hned mi to pripomenul... dokonca to sem tam spravi aj on...
macusa
budu tie dolky menej mastne ako klasicke? tie zemiaky im pozno pomozu aby tolko nepili nie?
dajda
Aj u nás sa prežehnáva chleba,tak som bola naučená a ked vidím, že niekto zabudne no tak to sa má pochlebe.
izabella929
macuša, sú vynikajúce.-))raz-dva hotové, pocukrovať a môžu sa papkať...)treba vyskúšať, neverila som ani ja, že majú také jemné cesto...to bolo ako vánok jemnulinké...)
izabella929
dajda, ako nás učili , tak to robíme..nič nové pod slnkom, videla som to aj v starých filmoch a ja si myslím, že tým nikomu neublížim, že na múkou posypané cesto urobím krížik...určite sa mi vydarí.-))ved ak sa to niekomu nepáči, nemusí to tak robiť..ako vidím, vniesla som sem niečo nové, ktoré sa mnohé už aj hoc babičky, neodvážili sem napísať.Ja sa nehanbím za to, čo konám, pokial nekonám zlo, nemám sa čoho a koho obávať...toť môj názor, s ktorým nemusia všetci súhlasiť...vážim si všetkého, čo nám tento život ponúka, preto neviem, že by konala niečo zlé...
izabella929
marianna76, díky za úprimné slová.-))budem iba rada, keď sa vám moje recepty budú páčiť...ak sa niekomu niečo nepáči, nemusí sa na to pozerať...teším sa aj ja.-))
marianna76
Mne sa páčili.... a aj sme ich vyskúšali... fakt super, mňam, mám rada cestá kde idú zemiaky... určite nik nebude ľutovať, ak ľúbite šišky, či dolky určite vyskúšajte... vôbec nie sú ťažké...
izabella929
marianna76..) díky za komentárik a teším sa, že vám chutili.-)))také bolo ľahunké.,ako vánok...)
izabella929
afataga...odkaz pre teba:-) myslím si, že keby ľudia aspoň trošku verili, bolo by lepší...netvrdím, že tí, čo sedia celý deň v kostole sú iba dobrí...dôležité je to, čo máme v duši...prežehnám a viem, že tým nikomu neublížim...ale sa mi nestalo ešte, aby sa mi prežehnaný koláč nevydaril...toť môj názor, ktorý sa nemusí s tvojim zhodovať.-)sorry...
ursula4
@izabella929 dnes som robila tieto dolky-sú výborné.Len chcem upozorniť na množstvo mlieka-netreba 250 ml.,stačí max.200 ml.,radšej pridávať po troche,lebo cesto sa bude veľmi lepiť
hubata
Zaujímavé:
- dolky na Záhorí boli tiež z kysnutého cesta, ale sa piekli na platni šporáka nasucho a do zásoby. Potom sa vhodili na moment do vriacej vody, vysypali na misu, omastili maslom a posypali makom a cukrom - ale boli až čierne!
- takto vysmážané kysnuté cesto (bez zemiakov) sme volali šišky, ale okrem guľatého tvaru sa robili aj v tvare rohlíka s rozkrojenými koncami (tie boli najlepšie).
Tak zasa jedna dobrota od @Izabelky čo si musím uložiť do KK. Vďaka.
hubata
Ježíšmárja @Izabella929 - tá hruška je živá???? Taká veľká, nevyschnutá, že ju ty 4. decembra môžeš ešte použiť ako ozdobu na stôl???? Och jaj ... toto som ja zasa nemala vidieť: určite máte pivnicu pod úrovňou domu - a hrušky kde skladuješ v sene?????
izabella929
hubata, jasne že živá, z môjho sadu..som vyrezala do nej tvar listu...ešte stále ich mám uložené v pivnici, teraz sú najlepšie....mäkké a sladunké...)nuž mám pivnicu príručnú ju volám , vykopaná 2 a pol metre do zeme a tam skladujem zemiaky, zeleninu a ovocie..a má kotolňu pod domom, ale rozdelenú na dve časti,,,v predu je kotolňa a vzadu jasné že víno...veď som mala až do nedávna veľký vinohrad...ale mám hrozno aj doma..
rulik
u nás sa tomu tiež hovorilo šišiky,len boli bez zemiakov a lievancom sa hovorilo dolky alebo vdolky,záleží na krajovom názvosloví, hlavne že chutia!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia