Dobrý závin fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 10. júla 2011
Dobrý závin (fotorecept)
Foto: tatranka

Je to jednoduchý a rýchly zákusok.Trochu je zvláštny tým spôsobom,že kvôli chuti a aby neoschol,potieram ho lekvárom.Tento recept nemám dlho.Zaujal ma a preto ho Zobraziť celý popisJe to jednoduchý a rýchly zákusok.Trochu je zvláštny tým spôsobom,že kvôli chuti a aby neoschol,potieram ho lekvárom.Tento recept nemám dlho.Zaujal ma a preto ho ponúkam.

35 minút
príprava
45 minút
na 220 °C

Suroviny

1 kus
250 g
dve hrste
5 lyžíc
1 balíček
2 ks
z 1 citróna
2 lyžice
3 lyžičky , lubovolný
2 lyžičky
6 -7 kociek -na polevu
4 lyžice
lyžička




Postup

  1. 1

    Mrazené,lístkové cesto,rozdelím na polovicu.Obidve polovice vyvalkám na tenko.Pripravím si tvarohovú plnku. Do nej dám 2 žĺtka,práškový cukor,vanilkový cukor.Vymiešam.Pridám 2 lyžice masla,vymiešam.Potom tvaroh,citrónovú kôru,škoricu,hrozienka.Na koniec pridám 2 lyžice kokosu.Kým vyšľahám bielka na tuho,potriem vyválkané boky cesta a stranu ktorou bude závin končiť,asi na dva centimetre.Bielko nám slúži,ako lepidlo. Zvyšok bielok vyšľahám a pridám do plnky.

    Dobrý závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na vyválkané cesto nanesiem tvarohovú plnku.

    Dobrý závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto zaviniem ako závin a prenesiem na suchý plech.

    Dobrý závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rúru vyhrejem na 220 stupňov.Na tomto stupni pečiem asi 15 minút.Cesto pred pečením nenatieram ničím!!!!!!! Po 15 minútach teplotu stiahnem na 170 stupňov a pečiem ďalších 30 minút. Po upečení závinu ešte horúci potriem lekvárom,rozrobený s vodou.Nechám vychladnúť.

    Dobrý závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Lekvár,rozrobený s vodou,ktorým potieram vrch závinu.Tento krát to bol lekvár jahodový.No môže byť ľubovolný.

    Dobrý závin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď závin vychladne,lyžicou na husto robím čary-máry po chrbte koláča.Nemá to byť súvislá vrstva.Koláč je hotový.Veľmi chutný.

    Dobrý závin (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Naservírované.

    Dobrý závin (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

vierik
Ozaj zaujímavý tým lekvárom,vyskúšam.Pekne sa vydaril,mňamky...:-)
ivkagal
noo tak tento recept si uložím a vyskušam,listkove cesto je u nas oblubene.dik.
anina43
výborný koláčik, všetko čo si doň dala zbožňujem, zaujímavé je potretie lekvárom, Martuška Tvoje recepty sú všetky vynikajúce, dik, že sa s nami podelíš o svoje dobroty
cistinka
Tú plnku vyskúšam...nepoznám ju...máš to krásne upečené :-)
nika60
koláčik vyzerá pekne dobrá plnka a zaujímavé potretie lekvárom určite to vyskúšam
jarunka
Zaujimavy kolacik, paci sa mi. Este sa chcem spytat @tatranka kolacik sa potrie lekvarom a potom na to cokolada vsak?
tatranka
@jarunka áno.Na horúci natrieš riedený lekvár.Keď vychladne dáš čokoládu.Budeš spokojná.Koláč je veľmi chutný.Nás dostal.
3sandra3
fakt trochu netradičné,,,ale isto dobré,,, musím vyskúšať
jamarlen
keby tam bolo len závinové cesto, bez tuku, páčilo by sa mi to viac, len neviem, či by tvaroh nevytiekol. alebo ten kokos vypije vodu z tvarohu a tak ho zahustí?
evas13
Koláčik vyzerá fantasticky a ako sa ti Marti krásne lískovatí. Určite vyskúšam.:)
tatranka
@jamarlen ,ak nemáš rada kokos,daj piškótove omrviny,alebo trochu,strúhanky.Tvaroch má tendeciu trochu sa roztekať.A ono je nutné,aby bola ingrediencie ktorá to vsaje a zahustí.
jamarlen
@tatranka , kokos mám rád a v pečenom tvarohu je jeho chuť iba veľmi jemná, ja som sa iba bál, že ak to bude iba z toho ťahaného, jednovrstvového kúpenského cesta, tak plnka vytečie a cesto sa rozmočí. no dúfam, to sa nestane, lebo ako som pochopil, naozaj kokos tvaroh zahustí. na budúce sa budem pýtať zrozumiteľnejšie a ďakujem za odpoveď:))...
bozulka
@tatranka , pekný závin,určite vyskúšam.Pretože malé deti nie sú..tak lekvár budem riediť rumom,tá voda mi kazí ten krásny výsledok...
marta5
Určite vyskúšam,je jednoduchý a chutný,proste skvelá pochúťka.
tatranka
@bozulka ty si hlavička!To ma ani nenapadlo,že by som tam primiešala rum.Príma nápad.Skúsim opäť tvoju radu ja.
cica2
ten závin je zaujimavý s tým lekvárom a krásne sa ti vydaril, to úvodné foto je nádherné!:)
tatranka
Ďakujem@cica2. No poučila som sa z článku od p.Sandri z našej Varechy ,kde radila ako fotiť.Vidím,že predsa tá fotografia je iná a som rada,že sa ti páči.
orchidea
Ďalší výborný recept od teba, vyzerá krásne. Ukladám si.
tatranka
@jamarlen prepáč,myslela som si že si,/ona/ preto som odpoveď formulovala pre ženu.Nemusíš sa báť,cesto ti nenavlhne.Som rada,že som na koláčik získala aj pána.Tí sú väčšinou na chutné mäsko.
bejaja
krásnya výborný recept a pekný fotopostup.
jamarlen
som najmä na mäsko, ale hlavne striedmu,kvalitnú, jednoduchú stravu, no keď sa nám začnú valiť ľudia už aj s deťmi, musíme občas aj piecť. veľmi nám to nejde, tak každý recept pred pečením stokrát čítame, aby sme sa dobre rozhodli
jamarlen
P.S. @tatranka , už sme pochopili, že nie je koláč ako koláč, ani každý cukrár na vareche nás neosloví, tvoje sladkosti sú však vždy zaujímavé a niekoré sme už aj skúšali, určite urobíme aj tento tvarohový, lebo vyzerá pekne, ako pníček a my čakáme v sobotu ekológov, odborníkov na lykožrútov, tak sa mi tvoj recept zapáčil pre nich už na pohľad:)))
tatranka
@jamarlen držím palec,nech sa vám koláč vydarí a nech si vaši odborníci na ňom pochutnajú.Napíš,ako to dopadlo.Nemusíš mať obavu,je to jednoduchý a dobrý koláč.V priebehu hodinky bude hotový.Len nezabudnite horúci potrieť lekvárom a studený,čokoládou.
jamarlen
milá@tatranka , koláč mal veľký úspech, pod kôrou chutili najmä lykožrúti /hrozienka máčané v rume/ a aj džem sme riedili rumom, podľa pripomieky @bozulka. naozaj to cesto by bolo veľmi suché napovrchu, dával som tri vrstvy štrúdľovégo cesta, potierané maslom ako pri baklave. deti mali kokosovočokoládové bounty rezy.teším sa na ďaľšie recepty.
tatranka
@jamarlen ,keď som si prečítala komentárik,pochopila som,že recept si zdokonalil.Hlavne že vám chutil.Na budúce neviem či pridám ten alkohol do lekváru,pretože viem,že alkohol cesto vysušuje.To mi napadlo až dodatočne.Tak to bude asi len naďalej tá zdravá vodička.
lujzika
super koláčik,urobila som ho,podaril sa mi,som teraz velmi spokojna:-))
bambulka51
@tatranka ,práve som koláčik dopiekla aidem ho dopotierať ,už sa nemôžem dočkať až ho ochutnáme s manželom,džem -černicoví som riedila rumom!Nemáme deti,tie sú ďaleko takže mňamky -hamky pre babku s dedkom...
tatranka
@bambulka51 ja som závin robila v sobotu a mala som čo robiť aby zostal aj k nedeľňajšiemu obedu.Je to dávka na dva záviny a z toho sa veľa nenakrája a chutí náremne.Ja som o päť pozabudla rozrobiť s rumom ako radili.No mala som redší lekvár,tak som nemusela ani vodičku pridávať.Nech vám len chutí.Budem rada.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia